Luna plină de teatru, cel mai important proiect al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, pe lângă festivaluri, și-a încheiat recent cea de-a șaptea ediție. Prezentarea bilanțului a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizate de către instituție joi, 14 februarie. „Au fost 32 de reprezentații cu 23 de titluri, 11 spectacole la sala mare și 12 la Studio, cele de la Studio din timpul săptămânii fiind dublate”, spune Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic. Numărul de spectatori a fost mai mic față de anul trecut, chiar dacă cel al spectacolelor a fost mai mare. Despre acest lucru, Bogdan Costea spune că sunt mai multe motive. Totuși, peste patru mii de oameni au călcat în sălile de teatru în Luna plină.
Învață din greșeli
„Au fost spectacole jucate la sala mare, dar în regim de sală studio, deci cu o capacitate mai mică de spectatori. Pe lângă asta, am avut spectacole cunoscute și văzute frecvent, motiv pentru care se cere o primenire a acestui proiect, prin care lucrurile se pot îmbunătăți. De asemenea, decizia privind dublarea spectacolelor de la sala studio nu a fost în totalitate îmbrățișată de public, de exemplu spectacolele din zilele de marți, de la ora 17, au avut cei mai puțini spectatori”, spune managerul. Însă toate aceste lucruri îi vor ajuta pe organizatorii programului în viitor. Iar pentru ediția a opta, managerul teatrului spune că are o surpriză, însă va mai ține publicul în suspans o perioadă.
Prima premieră a anului
Nu doar despre acest proiect s-a vorbit în cadrul conferinței. Un alt subiect a fost prima premieră a anului 2019: „Familia Ibsen”. Un demers teatral inedit spectacolul va cuprinde un număr de șapte actrițe și o colaboratoare, fiind bazat exclusiv pe textele lui Ibsen. „Nu-i neapărat o rescriere sau redramatizare după piesele lui Ibsen, ci e un spectacol care se axează pe personajele feminine ale dramaturgului. Piesele după care ne-am inspirat sunt piesele lui cele mai celebre, în care tema familiei este foarte prezente”, spune Cristian Ban, regizorul viitorului spectacol. Acesta va avea premiera undeva în luna martie, data exactă nefiind încă anunțată. Și de această dată, regizorul Ban a ales să scrie textul împreună cu actorii din distribuție, „rețetă” demonstrată deja ca fiind de succes în cazul celorlalte trei proiecte realizate aici.
Un divorț, ca o călătorie pe Lună
„Îmi doresc ca în acest spectacol să existe un dialog între tema familiei așa cum e ea astăzi prezentată în societate sau în media, și ceea ce era familia în mijlocul secolului XIX în Norvegia. Am vrut să păstrez personajele feminine în acea perioadă în care a scris Ibsen, pentru că era o perioadă în care femeile au luat decizii revoluționare: existau divorțuri, de exemplu, ceea ce astăzi ni se pare normal, dar atunci un divorț era…ca o călătorie pe Lună”, spune Cristian Ban, regizorul spectacolului ce va avea premiera în luna martie.
Săptămâna comediei și festivaluri
În perioada următoare, echipa Teatrului Clasic se pregătește de alte acțiuni importante. Săptămâna comediei, un proiect care atrage an de an sute de spectatori, va reveni anul acesta între întâi și opt martie, cu pauza firească în ziua de luni, atunci când teatrul este liber. Spectacole precum „Take, Ianake și Cadâr”, „Căsătoria”, sau „Giulia/Singură acasă” vor fi jucate în cadrul ediției 2019 a Săptămânii Comediei. Și Săptămâna Comediei nu va veni doar cu teatru, ne anunță managerul instituției. „Prin parteneriate pe care le-am încheiat, vom avea parte de alte lucruri interesante. Vom avea flori, vom avea mici delicii din zona cofetăriei și, de ce nu, chiar cine romantice”, spune Bogdan Costea.
Pleacă în alte țări
Pe lângă acest program, artitșii teatrului se pregătesc și să plece la plimbare prin Europa. „Lucrurile s-au așezat în așa fel încât în prima parte a anului să culegem niște lauri, niște merite care ni se recunosc din partea unor selecționeri de festivaluri sau parteneri teatral. De exemplu, Orașul Nostru va merge la Gyula, iar Exit-ul va ajunge la Szeged și Pecs. Și iată, pentru a cincea oară, suntem selecționați la Festivalul Teatrelor Balcanice de la Bursa, din Turcia, între 23 și 26 martie. Un alt eveniment important la care vom participa este Balkan Trafik Festival din Bruxelles, ce se va desfășura în a doua jumătate a lunii aprilie, unde vom fi prezenți cu spectacolul Exit. Această selecție este, am putea spune, încununarea tuturor eforturilor pe care le-am depus împreună cu Teatrul Național din Timișoara și cel din Sombor, Serbia”, completează Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!