Deschisă în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii (Palatul Cultural – intrarea dinspre Parcul Copiilor) până la finele lunii septembrie, expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9 și 17.
Expoziția dorește să aducă în atenția publicului vizitator un efemer vegetal al plantei, și anume frunza. Acest organ al plantei este capabil de creștere rapidă dar limitată, metamorfoze incredibile, fotosinteză, transpirație, respirație, adaptare la mediu. Astfel prin intermediul a 42 de planșe din ierbarul muzeului, material ilustrat, mulaj, text, se încearcă să se scoată în evidență caracteristicile frunzei.
„Frunza, un organ vegetativ lateral al tulpinii sau ramurilor, îndeplinește funcția fundamentală în procesul de fotosinteză, dar servește și la respirație și transpirație. Se deosebește de celelalte două organe vegetative normale (rădăcina și tulpina) nu numai prin formă, ci și prin simetria bilaterală, creștere definită (limitată), durată scurtă de viață, structură dorsiventrală. După apariție, frunzele se maturizează în câteva zile și ating dimensiunile specifice unor frunze mature, toate țesuturile meristematice suferă diferențiere celulară, trec în țesuturi definitive și creșterea încetează. Astfel se explică una dintre proprietățile frunzei, aceea de a prezenta o creștere limitată”, spune dr. Camelia Patko, muzeograf.
Mai multe povești și „lecții” despre frunză și rolurile ei – la Muzeu! Echipa proiectului expozițional este formată din muzeograful Camelia Patko și Carmen Danciu – conservator și responsabil de colecție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!