ARAD. Întâlnirea de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, de joi dimineața, a adus în fața elevilor reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților locale și ai instituțiilor deconcentrate, care au încercat să le explice care sunt riscurile plecării în străinătate, fie pentru studii, muncă sau în concedii. De prezentarea celor aflați în sală s-a ocupat Anca Stoenescu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Arad, în prezidiu aflându-se Mihai Fifor, Dorel Căprar, Florentina Horgea, deputații Tripa și Todor, ministrul transporturilor, Răzvan Cuc și ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero.
„Nu au plecat de bine”
Prima cuvântare a fost rostită de către Natalia Intotero, care a menționat din capul locului faptul că „prin această campanie nu ne propunem să îi trimitem pe tineri în străinătate, ci să îi informăm cu privire la riscurile și drepturile lor din alte țări”. De asemenea, aceasta a precizat că „Avem milioane de români care fac cinste României. Mulți dintre ei au plecat după ce au învățat aici, iar acum fac cinste țării prin ceea ce profesează. Au plecat în speranța unei vieți mai bune, nu au plecat de bine”. A continuat prin a prezenta câteva dintre măsurile luate de Guvernul României în ceea ce privește atragerea spre țară a românilor plecați de aici.
Îndemnați să se întoarcă
Acesteia i-a urmat la microfon Răzvan Cuc, ministrul transporturilor, care a continuat în aceeași notă. „Poporul român este un popor deștept, cu resurse nebănuite. Și eu am fost plecat din țară, în timpul facultății, dar m-am întors în țară. (…) Urmați-vă visul, dar nu plecați din România. Plecați în străinătate să faceți performanță, dar întoarceți-vă cu know-how-ul în România, pentru că țara asta are nevoie de voi”, a declarat Cuc, la „Moise Nicoară”.
Anca Stoenescu a ținut să menționeze că „numărul de cereri de echivalare a studiilor a crescut în ultimii doi ani, la nivelul județului Arad, dovadă că măsurile Guvernului dau roade și românii se întorc acasă”.
Traficul de persoane
După intervențiile celor doi miniștri, a venit rândul reprezentanților instituțiilor deconcentrate să pună în practică prezentarea campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!”. Cea mai atractivă prezentare a fost cea făcută de reprezentanții în teritoriu ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Printr-un joc interactiv, aceștia au reușit să-i învețe pe elevi despre riscurile muncii în străinătate și pașii pe care cei interesați de acest lucru ar trebui să îi urmeze înainte de semnarea unui contract sau de a pleca din țară, la muncă.
Patru ministere
Campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” este organizată de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe. Campania își propune informarea cetățenilor asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmărind prin această campanie să ajute tot mai mulți români să își cunoască drepturile și responsabilitățile pe care le au ca cetățeni europeni și să știe, totodată, cum să acționeze când drepturile le sunt încălcate atunci când se află peste hotare ca turiști, la studii sau în calitate de angajați. Campania se va derula în toate cele 41 de județe ale țării și Municipiul București, în două etape.
Citiți principiile noastre de moderare aici!