ARAD. Una dintre cele mai… liniştite dezbateri publice a fost organizată luni la Primăria Arad. Tema a fost proiectul privind „Acţiuni prevăzute de către autorităţile competente pentru următorii cinci ani, inclusiv măsuri pentru protejarea zonelor liniştite”.
Documentaţia a fost elaborată de o firmă din Bucureşti: ACCON Environmental Consultants. Alături de măsurile pentru reducerea zgomotului au fost prezentate hărţile de zgomot realizate pentru Arad. La dezbatere nu a venit, însă, niciun consilier municipal, deşi proiectul va fi supus votului aleşilor în scurt timp. Nu a venit nici top-managementul Primăriei. Au participat, în schimb, angajaţi ai serviciilor de specialitate din Primărie, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, conducerea Direcţiei Venituri, directorii Companiei de Transport Public, doi reprezentanţi ai Poliţiei Locale, câţiva manageri de firme private. Au luat cuvântul, însă, doar două persoane: Dorina Lupşe, de la Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) şi Gheorghe Săplăcan, un locuitor al oraşului, în cartierul Funcţionarilor.
Program de linişte
Dorina Lupşe a pus în vederea autorităţilor necesitatea extinderii programului de linişte în cartierele rezidenţiale, „acolo unde există restaurante, biserici”. Aceasta a subliniat totodată faptul că în multe cartiere s-a făcut schimbarea destinaţiei mai multor apartamente, fiind transformate acum în baruri. A solicitat, cu această ocazie, „limitarea activităţii sau retragerea avizelor”, pentru ca locuitorii din zonă să aibă parte de linişte.
Mare tonaj
Gheorghe Săplăcan a precizat că „dorim să facem parte dintr-un municipiu care asigură dreptul la linişte”. Problema pe care a ridicat-o a fost programul de aprovizionare a supermarketurilor din zonă. „Trebuie să se ţină cont, în acest material, de Hotărârea CLM 51, privind reglementarea accesului utilajelor cu masa autorizată mai mare de 3,5 tone. În cartierul funcţionarilor, TIR-uri cu masa mai mare de 7,5 tone vin non stop. La Arad se permite aprovizionarea zilnic de la 6 la 19, în timp ce la Timişoara, de exemplu, este de luni până vineri între 7 şi 15 şi sâmbăta doar de la 6 la 9”.
Doar surse majore
Reprezentantul firmei care a întocmit hărţile de zgomot a subliniat (deşi doar după plecarea celor două persoane care au avut ceva de spus) că în materialul de acum sunt incluse sursele majore de zgomot, aşa cum ele sunt definite prin Hotărâre de Guvern. A precizat că problemele ridicate de singurii participanţi activi la dezbatere sunt „surse de zgomot punctuale. Trebuie să ţinem cont de fiecare cetăţean, dar intră în altă legislaţie. Dacă Primăria Municipiului consideră oportun, noi putem face aceste determinări”.
Stăm bine la măsurători
Ideea principală subliniată a fost, însă, că „la măsurători nu s-au atins valorile maxime admise”. Mai mult decât atât, printr-un Ordin al ministrului Sănătăţii privind nivelul de zgomot ambiental, la nivelul faţadelor (la doi metri în faţa imobilului) a fost stabilită ca limită de disconfort un zgomot de 55 dB (faţă de 50 dB cât era înainte).
Citiți principiile noastre de moderare aici!