Deszăpezire cu noutăţi absolute şi pe o sumă departe de a fi de neglijat. Administraţia judeţeană a publicat intenţia de a scoate la licitaţie activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene.
Suma pusă la mezat este de circa 1,3 milioane de euro. Asta, deoarece în premieră pentru Arad, cel puţin, se doreşte încheierea de contracte care să poată fi semnate pe o perioadă de până la trei ani. Scopul posibilităţii de prelungire a contractelor este ca firmele care participă la licitaţie să aibă siguranţa că nu vor investi degeaba în utilaje performante.
Decizia vine după experienţa tristă de anul trecut, când una dintre firmele de deszăpezire, cu care CJA a semnat contractul în urma licitaţiei, a făcut deszăpezire cu… lopata. Mai mult, unul dintre tronsoanele de care se ocupa firma respectivă era atât de acoperit de polei încât unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, aflat în control al activităţii de deszăpezire, a derapat şi a ajuns cu maşina în şanţ. Situaţia a fost remediată după câteva zile, când firma şi-a adus utilajele pe care trebuia să le aibă deja pe traseu. Acum, condiţia ca utilajele (mai performante decât cele de anul trecut) să fie pregătite pentru intervenţii este una chiar eliminatorie din cursă, informează administraţia judeţeană.
Licitaţia pentru activitatea de deszăpezire va avea loc la mijlocul lunii octombrie. „Faţă de anul trecut, anul acesta dorim să ne pregătim mai repede pentru perioada de iarnă. Estimăm ca la sfârşitul lunii noiembrie vor fi deja semnate contractele. Pentru prima dată facem un contract pe trei ani. Sperăm ca firmele care vor câştiga vor asigura eficient deszăpezirea judeţului”, ne-a declarat Cristian Drăgan, vicepreşedintele CJA.
Utilaje cu GPS
Administraţia va şti în orice moment unde sunt utilajele de deszăpezire şi maşinile de patrulare, precum şi care sunt rutele parcuse de acestea. O cerinţă minimă de calificare la licitaţie este: „utilajele de deszăpezire inclusiv mijloacele de transport de patrulare vor fi echipate cu sistem locator tip GPS pentru urmărirea şi coordonarea activităţii în teritoriu la care autoritatea contractantă trebuie să aibă acces 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Utilajele de deszăpezire inclusiv mijloacele de transport de patrulare vor fi dotate cu telefon mobil pentru a se dirija cu operativitate intervenţiile”. Serviciul de localizare va trebui să fie funcţional la data semnării contractului.
Aproape 1,3 milioane euro
Pentru iarna care vine, CJA este dispus să plătească la deszăpezire o sumă de puţin peste 1,6 milioane lei. Acestei sume i se adaugă „eventuale suplimentări” de maxim 3,7 milioane lei, care vor veni ca urmare a prelungirii contractelor de deszăpezire pe încă doi ani. Se ajunge la un total de peste 5,3 milioane lei (echivalentul a aproape 1,3 milioane euro) – suma estimată pentru plata deszăpezirii drumurilor judeţene în următorii trei ani.
Excluşi
„Autoritatea contractantă îşi rezervă dreptul de a exclude acei ofertanţi care nu au realizat lucrări de calitate în anii precedenţi”, se precizează în caietul de sarcini. Se prevede, totodată, că „achizitorul are dreptul de a verifica bazele dacă corespund cu cele declarate de antreprenor, eventualele neconcordanţe dintre cele declarate şi cele existente pe teren putând duce la rezilierea contractului cu acesta”.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!