Să te muşte un câine vagabond este un lucru extrem de neplăcut. Neplăcerea se accentuează, însă, în momentul în care mergi la spital să faci vaccinul antirabic (obligatoriu în acest caz) şi afli că vaccinul nu există. Pur şi simplu s-a terminat!
Pus în faţa unei astfel de situaţii, te-ntrebi pentru ce mai plăteşti asigurarea de sănătate, tragi o înjurătură şi, cum n-ai nicio putere să-ndrepţi lucrurile, te duci la farmacie să-l achiziţionezi contra a câteva zeci de lei bucata. Urmează, însă, o nouă surpriză: nici în farmacii nu se găseşte vaccinul antirabic!
Ce-i de făcut? Încerci să afli de la cunoştinţe, rude, prieteni care au trecut prin situaţii similare sau îl întrebi chiar pe medic. Descoperi, astfel, că salvarea vine tocmai din Ungaria. Pare simplu: obţii o reţetă cu care te prezinţi la o farmacie din ţara vecină şi… problema e rezolvată. Ce contează că te costă? Faci orice pentru sănătatea ta!
Dar surprizele (neplăcute) se ţin lanţ. Nici de la farmacia maghiară nu poţi procura vaccinul antirabic! Produsul poate fi achiziţionat doar la recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică în jurisdicţia căreia se află farmacia. Iar Direcţia poate aviza o asemenea comandă doar la solicitarea unui medic maghiar care să-l fi consultat pe pacientul ce are nevoie de vaccinul antirabic. Deja e mult prea complicat şi, din păcate, omul muşcat de câine riscă să rămână nevaccinat.
Dr. Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, încearcă să ne spună că situaţia nu e atât de gravă pe cât pare.
„Secţia de Boli infecţioase are un stoc de rezervă de 20 de fiole de vaccin antirabic, care se foloseşte în cazul unor muşcături de animale sălbatice. Noi ne aprovizionăm lunar cu vaccin atirabic pentru că avem aproximativ 300 de pacienţi/lună care au fost muşcaţi. În iunie am comandat 600 de fiole, dar am avut un consum foarte mare. La începutul acestei luni am făcut o nouă comandă care ar fi trebuit să vină săptămâna aceasta, dar, din păcate, nu a ajuns. Sperăm ca luni să primim vaccinul comandat. Se aduce tocmai din Franţa pentru că Institutul «Cantacuzino» din Bucureşti nu mai produce. E vorba doar de câteva zile până la rezolvarea problemei” – apreciază dr. Olariu.
Fără probleme
Lipsa vaccinului antirabic este o problemă cu care Spitalul Judeţean Arad (dar şi altele din ţară) s-a(u) mai confruntat. Cauza o constituie închiderea producţiei de la „Cantacuzino” şi imposibilitatea importatorilor de a face faţă comenzilor.
În trecutul apropiat, spitalul arădean a fost ajutat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), care a distribuit vaccin antirabic din rezerva antiepidemică.
„Deunăzi am primit o circulară de la Ministerul Sănătăţii în care se spune că există doze de vaccin disponibile şi este indicată compania la care se pot face comenzi. Nu cred că vor fi probleme cu aprovizionarea la nivelul judeţului Arad” – conchide jr. Constantin Cătană, director al DSP Arad.
Pericol fatal
Oricine a avut ghinionul să fie muşcat de câine trăieşte sub teroarea că ar putea fi infectat cu rabie. Rabia netratată poate ucide în zece zile de la apariţia primelor simptome.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!