Lemnul de foc, care se găsea foarte greu în anii anteriori şi la preţuri mari, s-a ieftinit pentru prima dată, în acest an. Se găseşte în cantităţi mult mai mari decât cererea din judeţ, astfel că atât statul, cât şi privaţii, au redus considerabil preţurile. Totul este pus pe seama furtunilor violente din 2017, când zeci de mii de arbori au fost puşi la pâmânt în judeţ.
Ieftinire de 17%
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad ne-au declarat că, în luna septembrie, instituţia a decis să vândă lemn de foc la preţuri cu 17% mai mici decât anul trecut. De exemplu, lemnul de esenţă tare se vinde cu 128 de lei (fără TVA) direct în pădure sau 166 de lei în depozitele ocoalelor silvice, iar lemnul de esenţă moale se vinde cu 98 de lei în pădure şi 136 de lei în depozite.
„Direcţia Silvică a redus preţurile faţă de anul trecut ţinând cont de cerere şi ofertă. Există cantităţi mari de lemn disponibile pe piaţă în acest moment, motiv pentru care a fost necesară scăderea preţurilor. La ocoalele silvice din judeţ există sute de mii de metri cubi rezultaţi din doborâturi, în urma fenomenelor meteorologice severe înregistrate în special în 2017. O parte din cantitate va fi pentru industrie, dar pentru populaţie avem 120.000 de metri cubi de lemn de foc”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, Gelu Zdrenghea.
Ofertă peste cerere
Oferta ocoalelor silvice din judeţ este de patru ori mai mare decât în anii anteriori şi depăşeşte cu mult cererea anuală, care se menţine la 30.000 – 35.000 de metri cubi de lemn de foc. De aceea, în luna noiembrie, Direcţia Silvică a scos la vânzare doar 5.167 de metri cubi, iar în funcţie de cerere, cantitatea va putea fi mărită în lunile următoare. Deocamndată, vânzările nu au fost foarte mari, pentru că vremea s-a menţinut neobişnuit de caldă, însă se estimează că cererea va exploda în decembrie.
Preţuri la privaţi
Distribuitorii privaţi au scăzut şi ei preţurile în acest an. În judeţ, metrul cub costă acum între 350 şi 400 de lei, în funcţie de specia de la care provine lemnul. De cele mai multe ori, acest preţ include doar transportul până la poartă, nu şi descărcarea.
Dacă e vorba de buşteni, clienţii mai trebuie să-i taie, să-i crape, ceea ce impune alte costuri.
Metrul ster este mai ieftin, însă trebuie să aveţi în vedere că un metru ster înseamnă circa 0,68 metri cubi. Preţurile sunt cuprinse între 180 şi 250 de lei, cu transport inclus. În medie, faţă de anul trecut, aceste preţuri sunt cu 20% mai mici.
Dezastre
Direcţia Silvică Arad gestionează 48 la sută din suprafaţa forestieră a judeţului, care are peste 200.000 de hectare. Restul pădurilor sunt private sau ale primăriilor.
În 2017, furtunile au cauzat pagube însemnate în păduri, fiind doborâţi de vijelii zeci de mii de arbori. Doar în Pădurea Ceala, au fost inventariaţi peste 25.000 de arbori rupţi în iunie 2017, echivalentul masei lemnoase exploatate timp de trei decenii. Autorităţile spun că acesta a fost cel mai mare dezastru înregistrat în acest loc în istoria cunoscută.
Pagube însemnate au fost înregistrate în tot judeţul, iar în cursul anilor 2018 şi 2019, ocoalele silvice au curăţat pădurile afectate, rezultând cantităţi mari de lemn disponibile atât pentru firme, care pot cumpăra prin licitaţie publică, cât şi pentru populaţie.
Trimite articolul
XÎntr-adevăr?
Ia dute la pădurar și spune-i că vrei să cumperi lemn de foc. Să vezi ce zice.
Este o vrajala ca sau scumpit lemnele o tona se vinde cu 300 lei ia calculati
Buna ziua, am o intrebare. De unde se poate cumpara, in Arad, lemn de foc cu chitanta, factura ( legal ) ?