Mii de bușteni aranjați în stive pot fi văzuți pe marginea drumului, la Pădurea Ceala, în aceste zile, ceea ce i-a determinat pe mulți arădeni să creadă că zona de verdeață este masacrată. Autoritățile silvice lucrează însă la curățarea pădurii, care nu s-a finalizat după furtuna care a avut loc în 23 iunie 2017, soldată cu cele mai mari pagube înregistrate vreodată la Ceala.
Șeful Direcției Silvice Arad, Teodor Țigan, ne-a declarat că a fost finalizat raportul privind pagubele provocate în urmă cu zece luni, acestea fiind mult mai însemnate decât estimările inițiale. Dacă în primele zile după producerea furtunii autoritățile silvice estimau că 3.000 de copaci au fost rupți total sau parțial de vijelie, în timpul cercetărilor din teren s-a constatat că distrugerile au o amploare mult mai mare. În august, datele din teren arătau că 10.000 de arbori au fost afectați, însă la finalul numărătorii s-a ajuns la o cifră aproape de necrezut: 25.000 de arbori rupți de vânt.
Goluri uriașe în pădure
După ce au măsurat suprafețele calamitate, angajații Direcției Silvice au constat că 39 de hectare au dispărut complet din Pădurea Ceala. „Este vorba de goluri în pădure pe o suprafață de 39 de hectare, care necesită o intervenție masivă pentru plantarea de puieți. În toamnă vom începem această campanie, care va dura până în primăvara anului 2019, timp în care la Ceala vom planta aproximativ 200.000 de puieți de stejar, frasin și nuc”, a spus Teodor Țigan.
Dacă în mod obișnuit într-o pădure de 600 de hectare, cât este cea de la marginea Aradului, se exploatează anual 2.500 de metri cubi de lemn, în cazul de față masa lemnoasă rezulatată prin ruperea arborilor este de peste 16.500 metri cubi, adică de peste șase ori mai mult. Totuși, cum Ceala face parte dintr-o arie protejată, cantitatea de lemn care este exploatată este mult mai mică, astfel că cei 16.500 de metri cubi este echivalentul masei lemnoase extrasă în trei decenii.
Lemn vândut
Aproximativ 6.000 de metri cubi din masa lemnoasă rezultată din distrugerile cauzate de furtună a fost vândută la licitație, fiind extrasă din pădure de mai multe firme. Prețul mediu obținut de Direcția Silvică este de 350 de lei pe metru cub, cel mai mare preț fiind de 800 de lei pe metru cub, în cazul lemnului de calitate superioară. S-au obținut astfel aproximativ 2.000.000 de lei, bani care vor fi vărsați la bugetul statului după scăderea cheltuielilor Direcției Silvice Arad.
Restul de peste 10.000 de metri cubi vor fi exploatați de Direcția Silvică, o mare parte din cantitate reprezentând lemne de foc pentru populație.
FOTO: Marius A.
FOTO: G.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!