Limitarea mişcării populaţiei în timpul stării de urgenţă şi celelalte măsurile luate de Guvern şi companii pentru a împiedica răspândirea rapidă a noului coronavirus au afectat grav agenţii economici. În ultimele luni, zeci de mii de arădeni au fost trimişi în şomaj tehnic, dar au fost şi sute de persoane disponibilizate, care îşi caută de lucru. În tot acest timp, aşa cum era de aşteptat, oferta de posturi s-a redus drastic şi nu sunt speranţe mari că va reveni prea curând la valorile de anul trecut. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad ne-au pus la dispoziţie cifre care nu pot fi interpretate altfel decât cu mare îngrijorare. Dacă în cursul anului 2019 judeţul Arad avea în permanenţă, în medie, 2.500 de locuri de muncă vacante, cu vârfuri ce depăşeau 3.000 de posturi libere, în starea de urgenţă cifra s-a redus de şapte ori. La începutul lunii mai, în judeţ erau disponibile doar 370 de locuri de muncă vacante, la 70 de agenţi economici. După ieşirea din starea de urgenţă, unele companii afectate de pandemie şi-au reluat activitatea, parţial sau total, şi au început să facă angajări. Astfel, a crescut uşor numărul posturilor vacante, iar astăzi avem 572, la 142 de firme. Totuşi, sunt de cinci ori mai puţine decât media anului trecut.
Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, spune că sunt şi alte cifre care pot produce îngrijorare. Dacă anul trecut aveam în plată, în medie, 700 de şomeri, astăzi avem mai mult decât dublu, respectiv 1.871 şomeri indemnizaţi. Asta pentru că sute de oameni au fost concediaţi începând cu luna martie. Activitatea economică redusă se vede însă cel mai bine în şomajul tehnic. Luni dimineaţă aveam 37.949 de persoane aflate în şomaj tehnic, de la 2.774 agenţi economici din judeţ. Pentru aceştia, statul a achitat deja 64,6 milioane de lei, plăţile fiind aferente lunii aprilie. “Ne aşteptam să avem cereri de şomaj tehnic pentru aproximativ 35.000 de persoane, în luna mai, dar cifra a fost cu mult depăşită, ceea ce arată că situaţia nu este bună în economie. Mai putem adăuga 639 de părinţi beneficiari ai indemnizaţiei de îngrijire a copilului în perioada în care nu se merge la şcoală din cauza pandemiei”, ne-a declarat Henteş.
“Criza se va accentua”
Directorul AJOFM spune că reducerea activităţilor agenţilor economici va avea efecte şi în următoarele luni. Vor exista unde de şoc pe piaţa forţei de muncă. “Din punctul meu de vedere, această criză se va accentua. Ne aşteptăm la un val de şomeri imediat după încetarea subvenţiilor acordate de stat pentru şomajul tehnic. E greu de spus când firmele vor reveni la capacitatea economică anterioară, pentru a face angajări. Dacă nu există comenzi, nu există producţie…”, ne-a declarat Marinel Henteş.
Presiune pe salarii
Numărul mare de arădeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi ofertele puţine constituie reţeta perfectă pentru blocarea majorărilor salariale şi chiar reducerea veniturilor salariale.
“Trebuie luat în calcul faptul că, pe lângă arădenii care au rămas fără locuri de muncă, mai sunt mulţi arădeni repatriaţi, pentru că nu au mai avut de lucru în Occident. Aceştia îşi vor căuta şi ei de lucru acasă, astfel că va fi o ofertă prea mare de forţă de muncă, în contrast total cu criza de forţă de muncă de anul trecut, care era accentuată în vestul ţării. Dacă salariile din ultimii ani au crescut şi pentru că angajatorii găseau greu oameni care să ocupe posturile, acum lucrurile stau invers. Au de unde să aleagă şi astfel ar putea recurge la reducerea salariilor”, spune şeful AJOFM Arad.
Ofertele la zi
Aşadar, există puţine oferte de muncă din judeţ, iar majoritatea sunt în domenii mai puţin încercate de criză. De exemplu, cel al transporturilor. Aproape un sfert din locurile de muncă vacante sunt pentru şoferi de autoturisme şi camioane. Un angajator din municipiu a anunţat că are 100 de posturi libere pentru şoferi. Domeniul HORECA (servicii hoteliere şi de alimentaţie) pare că se pregăteşte de revenire, pentru că anunţă, de asemenea, angajări în judeţ. Trei localuri din municipiu şi unu din Nădlac oferă câte zece posturi de spălători de vase, dar alte firme caută şi barmani, ospătari sau bucătari. În industria auto, una dintre cele mai afectate de pandemie, doar un angajator anunţă locuri de muncă libere. Este vorba de o fabrică din zona industrială de la ieşire din municipiu spre Nădlac, care oferă 30 de posturi de operatori roboţi industriali. De asemenea, o fabrică de textile din municipiu angajează 50 de persoane.
Trimite articolul
XMai are rost sa citesti stirea? ce exprimare mai e si asta, numarul sunt mai putine?
” iar numărul posturilor disponibile sunt de şapte ori mai puţine “
Da…am vazut Ministrul Economiei ca doreste sa dea bani la patronii de Hoteluri, Restaurante, Cafenele..VAI SARACII…..nu mai pot inchisria camera cu 3 milioane de lei vechi….si nu mai pot vinde apa minerala cu 5 lei sticluta…..sa-i ajutam! Sa le oferim sprijinul nostru….Un Ministru care gandeste cam ca toti ministrii care au facut ROMANIA sa fie CEA MAI MARE MANUFACTURA A MILENIUL NR. 3.
-
Pardon !
In mamaia am dat 15 ron pe 500 ml de apa plata….Am dat pentru ca nici nu m-am uitat initial cat costa….nu ma asteptam sa coste apa mai mult ca in Barcelona…sau Roma sau in grecia unde o primesti gratis langa o cafea…Sa nu-i plangem pe “saracii” ca ei nu ne-au plans pe noi cand ne jermaneau de bani pe servicii de 2 lei….Hai va invit sa cautati acuma vacante in romania sa vedeti ce scoruri de Coasta de Azur au…. Acuma cand ar trebui sa atraga turistii ei au preturi egale sau chiar mai mari ca inainte de criza….-
Fantastic !!! 15 lei jumatea de apa la Mamaia??? au innebunit ?? vorbesti serios ??
-
eu am un restaurant.
si cand ziceam la un ospatar sa se poarte frmos cu clientii,
sau sa capete ceva viteza in ceea ce face, sau sa mai lase telefonul din mana,
raspunsul era, in cel mai bun caz
fa-ti singur daca nu iti place. si ma lasa balta, ca gasea alt loc de munca imediat.
si sa nu aud.”daca nu plate-ai” ca salariile erau bune.
respectul pentru munca si pentru patron era zero.
sincer, ma bucur ca o sa avem de unde angaja.
sper sa avem si o alta calitate a muncii.
-
#uraaa – – – la ce salarii dați voi cine dracu e curios de dughenele vostre în care colcăie șobolanii… Va doresc falimentul la toți ca tine care exploatează oamenii…
Și nu te mai bucura ca oricum nu se înghesuie lumea sa lucreze pe 1000 lei/luna mai bine merge lumea la sparanghel, sau sta pe ajutor social ca oricum e cam cât salariul pe care îl dai tu. -
Ai avut si tu “angajatul anului”,Raducu lui Mircea Bravu???
https://www.youtube.com/watch?v=rsbcAPlw1iE -
Probabil deții și tu un chiosc de langosi și ești mare patron….. Cu siguranță lumea te va ocoliți și pe criza pentru ca nu mai vrea lumea sa muncească pe nimik….. Sa faci tu pu.. A mare
-
Cata ipocrizie in cele scrise de tine. De regula, respectul trebuie sa fie reciproc. In ultimii ani, respectul e doar un cuvant in dictionar si un fel de slogan pentru multi ”boss”-i. Majoritatea patronilor din Romania, au impresia ca daca astazi au…un restaurant, de exemplu, sunt un fel de Bil Gates. Diferenta e ca ala are bani cat pentru 10 vieti si, probabil, educatie pe masura. Voi aveti doar un restaurant care, iata, poate fi inchis dintr-o anumita cauza…mai aveti o rabla de masina, egal ce marca si un rahat de ”vila” pe care o puteti pierde oricând. Despre educatie nu mai vorbim ca tinde spre ZERO. Nu generalizez, exista si exceptii. Cat despre tineri… ei sunt oglinda noastra, cu sau fara restaurant. Cu restaurant, poate mai rau. Cat despre noi, clientii restaurantelor, prefer sa nu vorbim. Hai noroc ( cu restaurantu, viitorii angajati, bla,bla) si sanatate!
-
Lucra tu pe salariu de 1000lei si trecut in cartea de munca cu 4ore ca sa nu dai impozit mare la stat.ce dai aia primesti! Angajatii iti reflecta respectul.
-
patronica ! esti cumva dintr-aia care se batea cu plwa in piept ca …”20 de aplicanti asteapta la poarta” ca sa-ti vina sa te slujeasca??
Plateste bine angajatii ,ca la comert subteran te pricepi !Da-le si lor ,sa poata trai, nu-ti burdusi doar tu buzunaroaiele de atata banet ! -
Te inteleg pe deplin , in general , ca desigur ca exista si exceptii , salariatul se gandeste cati bani face patronul , fara sa l intereseze ce contributie are el ca si angajat in cadru firmei unde lucreaza , fara sa se gandeasca ca programul de lucru a sefului lui poate e zilnic de 12 ore , fara sa i pese de stresul prin care trece un patron pt a asigura de munca oamenilor etc.etc.etc. NU !!! pe el ca si angajat il intereseaza sa primeasca un salar cat mai mare ,daca se poate munca cat mai putina spre deloc si il intereseaza ce bani are seful lui , aportul lui la rentabilitatea firmei ??? …. vax populis ! asta e pentru prosti , nu pentru el , marele salariat fara de care firma ar inchide portile , ma intreb insa , ce naiba ii retine pe acesti superi meseriasi sa porneasca ei o afacere din care sa traiasca pe picior mare asa dupa cum viseaza cu ochii deschisi ???
acum se vede ce economie de rahat are romania ..oare ce fac agentii economici mai aduc sri lankezi in locul romanilor?
-
se mai vede si ce solida a fost marea crestere economica din ultimi 3 ani sub psd.
fara somaj si alte ajutoare date companiilor deja se duce pe rapa toata ieconomia lor bazata pe credite si consum.-
Care patroni, care șefi? Că șefii sunt și ei români. Își bat joc efectiv de noiin perioada asta. Bonusuri tăiate, criză doar la ăștia mai mici, slugile. În rest, șeficii o duc bine mersi. Criză doar pentru angajați, ăștia de jos. Fabricile sunt sub orice critică. Muncă și mai multă, bani mai puțini. Trăiască guvernul sparanghel!
-
-
Ce economie? Kkt, nu economie, ca nu suntem in stare sa facem nimic, numai daca ne da cineva mura in gura si ne pune o procedura in fata. De cele mai multe ori nici pe aia nu o putem respecta. In afara de tepe, bascalie de tot si toate, nu prea suntem buni de nimic original sau din proprie initiativa. Sa treaca 8 ore, sa vina ziua de vineri si…am mai fentat o saptamana. Rahat!
Päi cine a distrus toate fabricile din Arad, nici dacä era räzboi, nu putea fi asa. NU NOI .Astia santen, dar avem pretentii mari. Noi nu mai avem economie, nu mai producem nimic, doar vindem si furäm ce a mai rämas..
Atunci sa cointereseze si sa califice romani in loc sa aduca muncitori din orient . Sa incerece firmele ce au nevoie de personal sa retina in tara romanii in loc sa ii lase sa plece . Ar putea incepe de azi ca tot vine duminice ,,Ziua romanilor de pretutindeni ,,
Ideea de baza e asta: “astăzi avem 572(locuri de munca), la 142 de firme” ceea ce inseamna ca daca sunt vacante nu exista doritori pt ele deci nu se inghesuie lumea. “Numărul mare de arădeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă”, cat e numarul asta? … asta ar fi aratat ca sunt multi aradeni dornici de munca si nu au unde.
Patronake roman o ia prin gura din nou daca crede ca are din nou 100 de fraieri la usa! In doua luni pleaca lumea afara din nou,deja la vami e plin pe sensul de iesire…somn usor guvern,somn usor patronake…habar nu aveti sa folositi cea mai importanta resursa,resursa umana!
-
ia uite unde s-a nascut inteligenta.
tu ce ai face daca ai fi patron roman.
un singur lucru nu poti face.
nu poti mari salariile, fara sa vinzi mai mult.
si nu da solutii la firme gen microsoft sau dacia pitesti.
nu poti deoarece sunt foarte mari impozitele.
zi-mi mie care am o fabrica de pantofi cu 10 angajati.-
Reinventeaza-te! Poate pantofii tai nu au cautare. Ia doua exemple de renume:Ipanema si Avarca. Nu te uita la Louboutin.
-
-
Spui asta dar stii ca nu e adevarat….revine vorba “sa pece la poarta sunt 10!”….in vami e plin si pe sensul de venire…ca multi au ramas fara locuri de munca si in perioada ce urmeaza si strainii vor tine locurile de munca pentru ei.
-
Pai nu fac asta sti de ce? Pentru ca: regula de management=resursa, nu oameni Suntem 8 mld pe planeta, din care cel putin 90% suntem ”resurse”. Punct.
trebye bagati toti patrni care ne egzploateaza pe noi la puscarie si sa le confise averea si sa dea la cei saraci.
copii asta nu ii numai inceputul, fugiti unde puteti, germania, spania, italia, anglia nu veti regreta decizia
Oprirea subventiilor pentru anumite sectoare din industrie si continuarea subventionarii Horeca,mi se pare o greseala pentru ca industria si productia aduce bani care se cheltuie in Horeca,nu invers!Eu de ex.am anulat concediul deci de aici incepe domino-ul.
Dar si asa subventionati si distantati vor avea preturi nesimtite si dublate,ca vezi Doamne sunt la jumatate din capacitate iar patronul trebuie sa-si termine vila si are rata la mertan iar angajatii sunt pe minim pe economie si completeaza din tips-ul de la client,si uite asa in Romania cazarea si masa costa mai mult ca in Grecia sau alte destinatii Eu…
moritz de fuame saraciiilor … sa vedem cu cine drequ votati
SA INTELEG CA ACEST ARTICOL A FOST PLATIT DE Modelleisenbahn Roco Strada Aurel Crișan, Arad 310000?