Apocalipsa pare a fi venit deja pentru fermierii arădeni. Dezastrul a început vinerea trecută, când ploile, însoţite de căderi masive de grindină, au lovit pământurile şi au compromis definitiv culturile. Mai mult, nu se poate vorbi despre o anumită zonă din judeţ care să fi fost afectată, întrucât precipitaţiile au traversat tot teritoriul Aradului, fără a ocoli vreo localitate.
„De la Nădlac la Chişineu – Criş, Ineu sau Cermei nu putem vorbi decât despre necazuri în agricultură. Nu am reuşit încă să primim datele de la toţi exploatatorii din agricultură, dat fiind faptul că unii aparţin de APIA, alţii de noi, dar vă pot spune că situaţia este dezastruoasă. Spre exemplu în localităţile Nădlac, Şeitin, Peregu Mare, Semlac până la Turnu sunt afectate 8.725 de hectare de culturi, calamitate în proporţii ce variază de la 50% la 80, sau chiar 90%”, ne-a explicat directorul adjunct al Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Arad, Ovidiu Cardoş.
Culturi distruse
Intemperiile din ultima perioadă au avut efecte negative asupra culturile ce se aflau fie în perioada de cocere, fie în perioada de formare. „Plantaţiile de floarea soarelui care erau în perioada de dinaintea deschiderii florii au fost distruse în procent de 100% acolo unde a căzut grindină, pentru că efectiv «piatra» a rupt plantele. În cazul culturilor de orzoaică şi de rapiţă, care erau în perioada de coacere sau către coacere, distrugerile sunt, din nou, definitive, întrucât boabele au fost «spulberate» de grindină şi vânt”, a mai punctat Cardoş. În ceea ce privşte grâul şi porumbul, distrugerile cauzate de vreme par a fi ceva mai reduse, directorul DADR Arad spunând că există speranţe ca aceste culturi să îşi mai poată reveni.
Referitor la posibilele despăgubiri, Ovidiu Cardoş a ţinut să menţioneze că inundaţiile nu intră în categoria calamităţilor ce sunt acoperite de către asiguratori, iar în cazurile excepţionale, unde s-ar putea primi despăgubiri, sumele ar fi mult mai mici decât investiţiile agricultorilor. Practic, fermierii ar putea primi maximum o mie de lei pentru un hectar calamitat, în timp ce investiţiile în producţie sunt de 1.500-1.800 lei/hectar.
În situaţia exploataţiilor pomicole şi viticole, Direcţia Agricolă nu a primit, până în acest moment, raportări cum că ar fi fost distrugeri, dar „cu siguranţă că acolo unde a picat grindină nu mai există recoltă”, a conchis Cardoş.
Fără scumpiri
Calamitarea culturilor nu ar trebui să ducă la scumpirea alimentelor, potrivit informaţiilor pe care ni le-a furnizat Direcţia Agricolă Arad, prin vocea directorului adjunct Ovidiu Cardoş: „În mod normal dacă strategia de combatere a evaziunii fiscale cu cereale, propusă de guvern, va funcţiona, nu avem de ce să ne facem probleme că vor exploda preţurile”.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!