Au trecut 23 de zile de când Mişcarea Arădeană, prin liderul Claudiu Cristea, propunea subvenţionarea gigacaloriei, prin intermediul unui proiect de hotărâre prin care subvenţia pentru căldură urma să fie eliminată treptat şi nu brusc, „spre binele celor aproximativ 60% de arădeni care trebuie să facă faţă facturilor la căldură care au explodat”. Ieri, liderii mişcării au decis să facă o conferinţă de presă pentru a arăta că proiectul nu a ajuns la transparenţă şi să ameninţe cu judecata.
Grad de suportabilitate la 4.000 de lei
Cristea a indicat, pentru început, faptul că principiile pe care se bazează documentul său sunt susținute și de un document intern al CET, care face dezvăluiri şocante. Aici se arată că „datorită veniturilor mici înregistrate pe familie şi eliminarea subvenţiilor, costul energiei termice va fi greu de suportat de către populaţia activă. Pentru ca plata energiei termice să fie suportabilă de către bugetul unei gospodării, consideră prag convenţional de suportablitate de 10%.
Dacă acum preţul gcal este de 307.42 lei, ţinând cont că media consumului de energie termică este de 1,3 gcal/apartament, ar însemna că venitul minim pe gospodar ar trebui să fie de 3.994 lei/lună, venit care ar asigura acest grad de suportablitate”. Mai exact, în documentul CET se arată că arădenii ar putea suporta noile facturi dacă ar avea un venit pe gospodar de aproape 4.000 de lei, lucru imposibil de identificat în realitate.
Sesizarea Parchetului
După ce şi-a argumentat propunerea şi a arătat documentul CET, Cristea a revenit la subiectul principal: „Dacă până la ora 17:00, 15 februarie 2012, proiectul nu se regăsește la transparență publică, la prima oră a zilei de 16 februarie vom sesiza Parchetul pentru comiterea infracțiunii de « abuz în serviciu contra intereselor publice » (art.248 din Codul Penal)”.
A apărut pe site
La ora 15.30, pe site-ul Primăriei Arad a apărut ieri, la transparenţă decizională, „Proiectul de hotărâre privind aprobarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei”, iniţiat de Claudiu Cristea şi Camelia Răsunoiu. În plus, tot ieri, în jurul aceleiaşi ore, Primăria Arad a anunţat organizarea dezbaterii publice pe acest proiect luni, 20.02.2012, de la orele 15:00, în sala 60 a Palatului Administrativ. Primăria are şi o justificare a întârzierii punerii la transparenţă a proiectului:„Întârzierea de 23 de zile se datorează procedurilor care au fost urmate şi necesităţii întocmirii rapoartelor”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Cine câştigă?
Cu toate acestea, dat fiind faptul că lucrurile s-au potrivit în aşa măsură ieri (primi ameninţă, ceilalţi răspund prompt), nu e nici un dubiu: Mişcarea îşi va trece în cont o victorie la căldură. Cea mai puţin importantă, însă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!