40 de persoane – dacă le punem la socoteală și pe cele aflate pasager în Sala Ferdinand – au participat, miercuri, la dezbaterea publică având ca temă proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului general de venituri și cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2016. Au fost prezenţi primarul şi cei doi viceprimari ai oraşului, city-managerul oraşului, Claudia Macra, consilieri locali municipali, directori din aparatul tehnic de specialitate al primarului, directori ai Centrului Municipal de Cultură, Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, Poliţiei Locale, secretarul oraşului, Lilioara Stepănescu şi, în calitate de invitaţi, preşedintele şi vicepreşedintele ULALA şi Mihnea, Iuga – reprezentant al societăţii civile.
Cetăţeanul Laiu…
Ceea ce este de neînţeles e faptul că doar un singur arădean a participat la această dezbatere, în calitate de simplu cetăţean, neinvitat nominal. Numele său: Gheorghe Laiu, un cunoscut al instituţiilor publice din Arad, datorită sesizărilor zilnice pe care le aduce în atenţia autorităţilor. O situaţie dezamăgitoare pe care a remarcat-o (şi) alesul Marin Lupaş: „M-am aşteptat ca sala să fie arhiplină, cu un număr mare de cetăţeni. Din păcate, se întâmplă acelaşi lucru ca la dezbaterea pe impozite. Păcat că oamenii nu sunt interesaţi de problemele lor, de situaţia financiară a familiilor lor. Ar fi trebuit să vină cu propuneri la dezbatere, să găsim soluţii împreună pentru ca viaţa lor să se îmbunătăţească…” – a punctat consilierul Marin Lupaş.
Dezbaterea a început la ora 15.00 şi a durat aproximativ o oră şi jumătate. În deschidere, directorul economic Claudia Grozavu a prezentat proiectul de buget, apoi au urmat câteva intervenţii.
Atenţionările ULALA
Dorina Lupşe, preşedintele ULALA, s-a referit la subvenţiile pentru energia termică livrată populaţiei, atrăgând atenţia că estimarea consumului de energie termică pentru anul 2016 este eronată (dat fiind numărul mare al debranşărilor). I s-a răspuns că aceste estimări aparţin CET. Dorina Lupşe a vorbit şi despre reabilitarea termică a blocurilor, subliniind că „dacă sumele alocate pentru cererile de finanţare 2 şi 3 acoperă lucrările în întregime, ne aşteptăm ca lucrările să fie finalizate şi recepţionate conform programului, evitând astfel riscul pierderii fondurilor europene.” Preşedintele ULALA a primit asigurări că „termenul pentru prelungirea contractului de finanţare, 30 iunie 2016, va fi respectat în totalitate de constructor.”
Nelămuririle lui Marin Lupaş
Consilierul Marin Lupaş a solicitat câteva lămuriri pe mai multe subiecte: *de ce nu au fost prinşi în buget bani pentru rezolvarea problemei de la CET (în cazul în care nu se va rezolva de la Bucureşti această problemă); *rezerva bugetară de 20 de milioane de lei „mi se pare că e prea mare”; *sumele exagerat de mari – aproximativ 4,5 milioane de euro – alocate pentru activităţile sportive, „sume care nu pot fi cheltuite pentru aceste activităţi, ţinând cont că performanţa la Arad e foarte redusă”; *numărul mare de activităţi cultural-artistice şi sportive cuprinse în programul pe 2016 şi suma foarte mare – 2 milioane de euro – alocată acestui program; *suma excesiv de mare – aproximativ 4,3 milioane de euro – prevăzută pentru plata serviciului de salubrizare stradală; *suma foarte mare – 1,7 milioane euro – alocată serviciului de depozitare a deşeurilor.
Răspunsuri pentru consilierul PSD
Alesul a primit şi răspunsuri la nelămuririle sale: *rezerva bugetară e mare, într-adevăr, dar de aici ar urma să se ia bani pentru CET; *sumele alocate pentru salubrizarea stradală şi depozitarea deşeurilor sunt aproape identice cu cele de anul trecut; *alocarea bugetară pentru activităţile sportive şi cultural-artistice s-a făcut prin raportare la anul trecut; în ceea ce priveşte sportul, nu sunt finanţate doar echipele ICIM (baschet) şi UTA (fotbal), ci şi echipa de rugbi a UAV, cea de lupte de la ASTRA sau echipa de polo a AMEFA; se are în vedere, de asemenea, şi posibilitatea ca UTA să promoveze, ceea ce impune cheltuieli suplimentare; sumele mari alocate Culturii includ şi finanţarea proiectelor mari de la Filarmonică, dar şi a altor proiecte culturale care urmează să fie depuse în cursul anului; în ceea ce priveşte numărul activităţilor cultural artistice şi sportive cuprinse în programul pe 2016, acesta a crescut doar cu 10 faţă de anul trecut, de la 80 la 90.
Parc pentru societatea civilă
În intervenţia sa, reprezentantul societăţii civile, Mihnea Iuga, şi-a exprimat dorinţa ca printre cele 15 studii de fezabilitate identificate în proiectul de buget, să fie inclus „şi un studiu de fezabilitate pentru un nou parc pentru oraş”. Fără a preciza, însă, zona în care să fie amenajat parcul dorit. City-managerul Claudia Macra a informat că „în strategia pe sănătate a municipiului Arad, unul din puncte se referă la zonele verzi, iar aici este prevăzută înfiinţarea unui nou parc.” Primarul Gheorghe Falcă a spus că acest parc ar putea fi amenajat în zona Cetăţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!