ARAD. Facultatea de Ştiinţele Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport a organizat, recent, o masă rotundă, unde au participat invitaţi care au responsabilităţi în domeniul Asistenţei sociale din cadrul Primăriei municipiului Arad, a altor primării din judeţul Arad, cât şi de la Direcţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
Prof. univ. dr. Teodor Pătrăuţă, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie și Educaţie Fizică şi Sport, a precizat: „Pe lângă invitați au participat la eveniment şi cadre din facultatea noastră, studenţi şi alte cadre care au preocupări în domeniul asistenţei sociale. De ce această acţiune? Pentru că ea este menită să adune la aceeaşi masă reprezentanţi care sunt şi au preocupări în domeniul asistenţei sociale pentru a stabili unele probleme, a identifica unele aspecte care să pună în valoare această activitate şi, totodată, să găsească soluţii pentru ca această activitate să aibă rezultatele scontate, adică rezultatele cele mai bune. Este puţin cunoscută meseria de asistent social în spaţiul arădean dar aş vrea să spun că este o meserie nobilă, o meserie care implică o cunoaştere mult mai profundă a individului şi totodată a unor segmente sociale care intră în sfera asistenţei sociale”.
Este o acţiune de la care noi aşteptăm unele lucruri care să îmbunătăţească activitatea noastră şi, totodată, doresc să subliniez faptul că Universitatea, prin facultatea noastră, a venit în sprijinul acestei activităţi a asistenţilor sociali. Pe lângă aceasta, anunţ, cu bucurie, de altfel, că în acest an studenţii din anul I din cadrul facultăţii noastre care sunt înscrişi la programul de asistenţă socială au gratuitate în ceea ce priveşte taxa de şcolarizare, iar în cadrul facultăţii, la nivel de licenţă avem Programul de asistenţă socială. La nivel masteral avem, de asemenea, un program foarte interesant şi care vizează o pregătire mult mai bună a celor care termină asistenţa socială, fiind vorba de Programul de ocrotire a familiei şi asistenţă socială”.
„Universitatea noastră, prin sprijinul nemijlocit pe care preşedintele Universităţii, dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean şi d-na. rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci l-au acordat pentru a se putea realiza o pregătire de specialitate foarte bună în cadrul facultăţii de specialitate din cadrul Universităţii, credem că este pe un drum ascendent în ceea ce priveşte activitatea în domeniul asistenţei sociale”, a precizat prof. univ. dr. Teodor Pătrăuţă, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie și Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UVVG.
D-na Lect. univ. dr Aurora Lupaş, cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie și Educaţie Fizică şi Sport a Universității de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat: „Întrunirea care s-a desfășurat la facultatea noastră este o continuare a workshop-ului din această vară, din cadrul „Zilelor Aradului”, unde au participat consilieri locali, reprezentanți ai administrației locale, Prefecturii, Inspectoratului Școlar Județean, conducerea Universității noastre fiind reprezentată de preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, dl. prof. dr. Aurel Ardelean. Am promis atunci că vom continua şirul acestor întâlniri, dar de data aceasta cu reprezentanţii din primării care se ocupă de cazurile sociale, de cazuistica socială la nivelul comunităţii locale pentru a le aduce la cunoştinţă proiectele noastre de cercetare pe care vrem să le demarăm din acest an. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are o tradiţie în ceea ce priveşte asistenţa socială în Arad. Începând din 1998 şi până în prezent au fost şcolarizaţi peste 500 de absolvenţi în specializarea de asistenţă socială, unii dintre absolvenţi fiind prezenţi la lucrări. Mă bucur foarte mult că au venit într-un număr atât de mare pentru a le face cunoscute proiectele pe care dânşii, în calitate de parteneri ai noştri, ai Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” împreună cu noi le vom materializa începând de luna viitoare. Am pregătit nişte instrumente de lucru pentru determinarea nevoilor sociale la nivelul judeţului Arad astfel încât, împreună cu reprezentanţii Prefecturii Arad, la nivelul căreia există Comisia judeţeană de incluziune socială, să întocmim date concrete din teritoriu pentru a se lua măsurile cele mai bune în scopul rezolvării nevoilor oamenilor din localităţile judeţului nostru. Practic, se va realiza o cercetare cu un impact foarte mare în rândul comunităţilor locale, dar şi în rândul celor care conduc judeţul, noi propunându-le nişte măsuri în ceea ce priveşte sănătatea, învăţământul și ocuparea forţei de muncă. Vor fi nişte concluzii foarte interesante care se vor constitui într-un barometru social la nivelul judeţului Arad, o noutate în acest domeniu, la care Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” şi-a adus pe deplin contribuţia”, a precizat d-na Aurora Lupaş, lector univ. dr. în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, şef Serviciu protecţie de tip familial şi adopţie din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad.
„Manifestarea a fost o întâlnire de lucru între diferiţi profesionişti care lucrează în serviciile de asistenţă socială pentru a eficientiza activitatea lor. Aceştia şi-au expus problemele cu care se confruntă iar instituţiile responsabile, conform legii, care ar putea să-i ajute în soluţionarea problemelor cu care se confruntă, să concure la îmbunătăţirea acestor servicii, a precizat lect. univ. dr. Dorin Bătrân, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport a UVVG. consilier superior în cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!