Vei putea discuta pe sănătatea arădenilor dacă vei studia sute de pagini şi vei participa la dezbaterea organizată de Primărie. Totul pentru că miercuri, pe 7 septembrie, Primăria Arad va organiza o dezbatere publică pe acest subiect. Anunţul municipalităţii sună aşa: instituţia organizează pe 7.09.2016 de la orele 15.00, sala „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ, dezbatere publică având ca temă următorul proiect de hotărâre: „proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de Dezvoltare a Sănătăţii la nivelul Municipiului Arad. Cetăţenii sunt invitaţi să îşi exprime părerea cu privire la acest proiect”.
Tot în anunţ se mai precizează faptul că recomandările formulate în cadrul dezbaterii de către arădeni vor fi înaintate Consiliului Local al Municipiului Arad şi că proiectul poate fi studiat la Serviciul Relaţii cu Publicul – camera 5 (Palatul Cenad) şi pe site-ul Primăriei Municipiului Arad la adresa www.primariaarad.ro (secțiunea Activități Normative-Proiecte de Hotărâri).
Conţinut stufos
Ce cuprinde însă acest plan? O viziune, o misiune, un scop, principii şi valori, un context strategic, european, unul regional şi unul local, dar şi descrierea situaţiei actuale privind sănătatea arădenilor, date privind populaţia municipiului şi previziunile demografice, caracteristici legate de starea de sănătate a populaţiei. La acestea se adaugă date privind morbiditatea datorată bolilor netransmisibile, a celor transmisibile, date privind sănătatea copiilor şi a tinerilor, mortalitatea pe cauze de deces. Planul mai include şi informaţii privind caracteristici ale serviciilor de sănătate din municipiul Arad, medicină de familie, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate, asistenţă medical spitalicească, asistenţă medicală şcolară, comunitară etc. Dar şi factori determinanţi ai stării de sănătate, factori de mediu, date despre spaţii verzi, facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor sportive, analiză SWOT, selectarea problemelor de sănătate, premizele implementării planului strategic al dezvoltării sănătăţii la nivelul municipiului, dar şi, efectiv, planul strategic de dezvoltare a sănătăţii, modelul conceptual al acestui plan, scopul şi obiectivele, punerea în aplicare a lui, descrierea proiectelor, a sursele de finanţare posibile, încadrarea în timp etc.
Zeci de tabele
Dar documentul nu se opreşte aici, ci mai include şi un tablou al riscurilor, aprecierea stării de sănătate pe anul şcolar 2014 – 2015, tabele privind structura etnică a populaţiei municipiului Arad, evoluţia ratelor de natalitate, numărul cazurilor rămase în evidenţa medicilor de familie în judeţul Arad, un tabel cu cabinetele de medicină de familie, în perioada 2010-2014, unul cu medicii de familie din municipiul Arad pe formă de proprietate, în perioada 2010-2014, unul cu asistenţa medicală spitalicească, ce include număr de paturi, personal şi altele. La aceste tabele se adaugă cele privind indicatorii morbidităţii spitalizate, cele privind cele mai frecvente patologii externate în trimestrul II, 2015, cel privind unităţile de învăţământ şi număr de copii/elevi/studenţi înscrişi în municipiul Arad, anul 2014, necesarul de personal medical în unităţile de învăţământ, unităţile sanitare în judeţul Arad, în perioada 2010-2014, un tabel privind calitatea aerului în municipiu, unul privind numărul sportivilor legitimaţi, raportat la 1.000 de locuitori etc.
Aproape 250 de pagini
Adică, per total, un număr de 250 de pagini cu date privind starea de sănătate a populaţiei şi viziunea echipei care a întocmit planul de dezvoltare a sănătăţii în municipiul Arad. Rămâne de văzut câţi arădeni vor fi interesaţi să participe la această dezbatere şi câţi dintre participanţi vor fi parcurs sutele de date din proiect pentru a-şi putea formula o opinie sau o critică pertinentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!