Într-o zi de vineri extrem de călduroasă, administraţia locală a decis să organizeze cu începere de la ora 15,00 dezbaterea publică privind proiectul de hotărâre ce reglementează gospodărirea municipiuluiArad. Sala festivă a Primăriei a fost locul unde arădeni, veniţi – spre surprinderea organizatorilor, în număr mare, şi-au spus păsurile şi nemulţumirile referitoare la viaţa din urbe.
Întrucât proiectul de hotărâre este unul foarte amplu ce vizează mai toate aspectele vieţii de zi, dar şi de noapte a arădenilor, raportul acestora cu vecinii, dar şi implicarea autorităţilor în diverse sectoare, reprezentanţii societăţii civile au criticat graba în care s-a organizat dezbaterea. „Din nou Primăria a făcut această dezbatere, ca şi multe altele, în pripă, fără a da posibilitatea asociaţiilor de locatari, dar şi consiliilor cetăţeneşti să dezbată toate aspectele ce urmează să fie reglementate”, a spus Cosmin Galu, reprezentând asociaţia Mişcarea arădeană.
Poziţia ULALA
Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad, prin vocea preşedintelui Dorina Lupşe, a propus ca la articolul 6, puntul 1/j, prevederea înlocuirii geamurilro şi uşilor cu geam termopan, să fie autorizată la toate imobilele, nu doar la cele clasificate „monument istoric”. Şi articolul 6, punctul 3/b se doreşte a fi modificat, ULALA propunând ca formularea „se interzice depozitarea oricăror materiale”, să fie continuată cu interzicea staţionării sau parcării autovehiculeleor, care pot bloca accesul pentru diverse urgenţe. Mai mult, Uniunea Asociaţiilor Locative doreşte ca primăria să pună în mod gratuit la dispoziţia asociaţiilor materiale necesare întreţinerii spaţiilor verzi – o obligaţie a locatarilor.
Replica reprezentantului administraţiei participant la dezbatere, Claudia Macra, city manager, a fost: „Am avut o discuţie cu vicepreştele ULALA, Vasile Arion, în care am convenit să fie păstrate o parte dintre propunerile asociaţiei care nu mai fac obiectul altor iniţiative locale. Spre exemplu săptămâna viitoare urmează să fie expus la transparenţă proiectul ce va reglementa parcarea în municipiu”.
Frica de abuzuri
Cei mai mulţi arădeni prezenţi s-au temut însă că actuala forma a regulamentului de gopodărirea va da frâu liber instituţiilor să aplice amenzi usturătoare celor care comit infracţiuni. „Ar trebui să se aducă lămuriri clare la fiecare punct ce prevede amenzi. Ne referim aici în mod special la detalierea condiţiilor în care poţi ajunge pasibil de amendă, pentru că nu vedem acest regulament ca o sursă de a strânge fonduri la bugetul local, ci o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor”, a explicat Galu.
Unii au propus chiar un termen de doi ani pentru acomodarea cu noile modificări, însă au fost alţi arădeni extrem de revoltaţi care au explicat că „Ne-am săturat să tot suportăm neluigirile pe care le fac unii dintre cetăţenii acestui oraş! Acest regulament ar fi trebuit aplicat de acum cinci! Nu se mai poate aştepta”.
Consilierii asistenţi
Florin Manta, Gheorghe Schill şi Ovidiu Moşneag s-au numărat printre participanţii la dezbaterea publică. Florin Manta a avut la un moment dat chiar şi o intervenţie într-o discuţie cu un arădean, ambii convenind că ar trebui elaborată o listă cu materiale avizate în împrejmuirea spaţiilor verzi.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!