Se poate dezbate civilizat şi în Arad. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns după ce am asistat la primul punct al dezbaterii organizate ieri de Primăria Arad legat de ajutoarele care vor ţine locul subvenţiilor la gigacalorie. Dacă uităm de faptul că, deşi au comasat două dezbateri într-una singură, motiv de nemulţumiri (dar acceptări) pentru cei prezenţi, reprezentanţii executivului au venit la întrunire cu 20 de minute întârziere, am putea spune că întrevederea a fost ca la carte. Aproape o sută de persoane prezente, aproape zece persoane care au luat cuvântul, aproape nici o acuză şi, remarcabil, nici o discurs întrerupt de reprezentanţii Primăriei Arad sau de ceilalţi participanţi la dezbatere.
Politica nu şi-a făcut nici ea loc în dezbatere, cel puţin nu făţiş.
Dacă mai adăugam faptul că cei prezenţi păreau că se coalizează în jurul unei propuneri de modificare, ce-i drept, radicală a ofertei Primăriei şi că au venit fiecare cu câteva propuneri sau speranţe, nu doar cu critici, am contura tabloul unei dezbateri reuşite.
Desigur, Primăria ar adăuga că ceea ca a lipsit cu adevărat ar fi indicarea sumelor care să acopere propunerile participanţilor la dezbatere, la care…nimeni nu a făcut referire. Până una alta, a fost vorba doar de o dezbatere publică: calmă, interesantă, pe un subiect extrem de dureros – cât vom plăti la iarnă clădura din aparatmente. Urmările contează.
Poate cea mai interesantă dintre propuneri, care i-a unit pe participanţi, a venit din partea lui Claudiu Cristea, alesul etichetându-l drept un compromis. Cristea şi-a precizat încă din start faptul că propunerile Primăriei legate de acordarea ajutoarelor sociale locale pentru încălzire sunt bine venite şi bine gândite, dar că vor exista probleme mari la plata facturilor din noiembrie. „Realitatea ne spune că populaţia nu va rezista preţului nesubvenţionat al gigacaloriei. Propunerea noastră este un compromis realist: să se retragă treptat subvenţia, în următorii 3-4 ani, paralel cu îmbunătăţirea randamentului CET şi a eliminării pierderilor de pe reţea prin investiţii”.
Toţi participanţii păreau să fie de acord cu propunerea lui Cristea, consemnată chiar şi de Primărie. În fapt, proiectul primăriei nu a beneficiat de critici, toţi fiind de acord cu ajutoarele acordate şi au propus menţinerea limitelor stabilite de executiv.
Dar-ul tuturor
Toţi au avut însă un „dar”. Dan Artimon, consilierii Purcaru şi Săplăcan au cerut ca Primăria să se uite mai atent la energiile regenerabile, Leo Alsău a cerut microcentrale de cartier şi oferirea dreptului arădenilor de a se debranşa când nu vor mai putea plăti factura. Vasile Arion şi Ştefania Zăvoianu au cerut lămuriri cu privire la preţul la care a ajuns să se vândă gigacaloria, Dorina Lupşe a precizat că arădenii nu ar mai trebui, odată cu taierea subvenţiilor, să plătească pierderile de pe reţea iar toţi au acuzat lipsa de interes pentru retehnologizarea CET.
Administrator, la microfon
Singurul administrator de bloc care a luat cuvântul, Friss Nadina, a prezentat tabloul sumbru al gigacaloriei văzut de arădenii de la bloc: suma de 307.42 de lei pe care arădenii fără subvenţii o vor plăti pentru fiecare gigacalorie consumată a fost catalogată drept: „aberantă. O să ajungem să plătim 20 de lei/mc de apă caldă. Dacă nu modificaţi propunerea o să grăbiţi falimentul CET, pentru că oamenii fie vor consuma dar nu vor plăti, fie îşi vor închide robinetele din pivniţe”. Vom reveni cu intervenţiile celor prezenţi la dezbaterea de ieri în numerele viitoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!