Toţi au fost de acord că trebuie făcut ceva pentru ca autorităţile locale să fie mult mai percutante atunci când e vorba să răspundă, conform legii, solicitărilor altor instituţii sau oricărui cetăţean care vrea în baza dreptului la informare anumite informaţii. Societate civilă şi oameni politici arădeni au declarat că e nevoie de noi reglementări pentru ca termenul de 30 zile pe care majoritatea autorităţilor locale le au pentru a răspunde oricăriei solicitări să fie respectat.
Iniţiativa de a declanşa dezbaterea aparţine Coaliţiei 59 (numele este dat de legea nr.59 a accesului la informaţie) care a organizat o întâlnire la finele săptămânii. Au fost invitaţi parlamentari arădeni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, aceştia din urmă neonorând invitaţia.
Politicul vrea transparenţă
Toţi cei 8 parlamentari arădeni prezenţi au susţinut că e loc de mai bine în aplicarea acestei legi şi s-au declarat, cel puţin în principiu, că sunt de acord cu unele amendamente propuse de Coaliţie pentru această lege, chiar dacă nu în forma actuală. Dincolo însă de demersul legislativ făcut rămâne nelămurit gradul mare de absenteism al populaţiei la dezbaterile publice organizate de autorităţile locale, unele din ele pe probleme extrem de importante pentru urbe. Poate ar trebui puţin ca societatea civilă să facă ceva nu doar la nivel legislativ ci şi al mentalităţii oamenilor care nu se prea înghesuie să reacţioneze la deciziile care îi privesc. Doar le comentează de pe la colţuri.
Iniţiativa
Demersul a fost declanşat în 17 oraşe, prin Academia de Avocacy, care încearcă să impulsioneze societatea civilă în a lua atitudine faţă de nerespectarea drepturilor cetăţenilor. Din Coaliţia 59 fac parte Sindicatul Democratic din Îînvăţământ, Consiliul Local Civic, ULALA, alte organizaţii şi cetăţeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!