ARAD. Studenții care vor să pornească în afaceri beneficiază de scutiri ale taxelor și impozitelor încă din 2003. Chiar și așa, în ultimii ani, interesul studenților pentru afaceri a fost extrem de scăzut. Oficiul Național pentru Registrul Comerțului monitorizează lună de lună evoluția pieței afacerilor din fiecare județ, însă în cazul societăților înființate de studenți cifrele rămân neschimbate.
La finalul lunii martie, în județul Arad situația înmatriculării societăților care au beneficiat de prevederile HG nr. 166/2003 – facilități oferite studenților – arăta că în total au fost înființate 512 firme de către studenți. Cifra lor este însă neschimbată de ani de zile, semn că studenții nu și-au mai manifestat interesul pentru a începe un business sau, dacă au făcut-o, au ales să nu solicite facilitățile din HG 166/2003.
Din cele 512 firme, 240 sunt în funcțiune, în timp ce 272 au fost deja radiate, 95 fiind radiate voluntar. De asemenea, din cele 272 de firme radiate, 244 au fost radiate ulterior perioadei minime de 3 ani de funcționare. Pe scurt, mai mult de jumătate din companiile înființate au fost radiate. Unul din doi studenți a decis să tragă obloanele și să renunțe la lupta de pe piața afacerilor.
Privind retrospectiv, în 2016 erau active 288 din cele 512 firme înființate de studenți, iar în 2013 numărul companiilor încă active era de 318. Timpul, birocrația și schimbările de pe piața economică au făcut ca zeci de firme să dispară din peisajul tinerilor dornici de a deveni antreprenori de succes.
La nivel național, au fost înființate în baza hotărârii de guvern menționate anterior un număr de 19.902, dintre acestea 9.032 fiind încă în funcțiune.
Interesul tinerilor sub 30 de ani pentru afaceri este confirmat ca fiind unul scăzut, chiar dacă firmele nu au fost înființate în baza unor facilități speciale. La nivelul județului Arad, la data de 31 martie 2021 erau active 2.679 de persoane juridice cu asociați sau acționari sub 29 de ani (8,47% din totalul persoanelor juridice active din județ). Acestora li se mai adaugă și 1.371 de tineri care au înființat o întreprindere individuală, o persoană fizică autorizată sau o întreprindere familială. Cea mai mare pondere a arădenilor implicați în antreprenoriat au vârste cuprinse între 40 și 49 de ani.
Facilitățile incluse în HG 166/2003
Potrivit prevederilor HG nr. 166/2003, studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază de scutiri de la plata taxelor şi tarifelor după cum urmează: tarifele pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale; taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale; taxele şi tarifele pentru autorizarea funcţionării solicitate comercianţilor la constituire; taxele şi tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent; tarifele pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, a încheierii de înmatriculare pronunţată de judecătorul delegat la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal; taxa de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie.
Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere proprie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată; să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii; să nu fi depăşit vârsta de 30 ani. Facilităţile fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile legale. Trebuie menționat că dacă, în termen de 3 ani de la înmatricularea societăţii intervine cesionarea parţială sau totală a părţilor sociale sau acţiunilor, societatea este obligată să restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plată.
Trimite articolul
XPentru ce sa îți mai deschizi o afacere în România, sa fi,, vizitat “din 2 în 2 zile pana ce intri în faliment, trebuie sa fi prost. Mai bine cu diploma de studii, mergi în străinătate și câștigi cca 3000-4000 euro net și ai bătaia de cap a zilei de mâine.
-
3-4000E…mai bine spus 1500-1700
-
Atat câștigi ca necalificat.
-
le ocolesc ca Romania fiind o tara cu putere mica de cumparare ai cele mai mari sanse in scurt timp sa dai faliment…..merg magazinele alimentare, de imbracaminte pentru aia care vor sa para bogati prin haine, videochatul, si vloggeritul daca ai talent ca Dorian sau Selly.
mai punem ca tinerii pe langa ca sunt saraci si se uita la fiecare leu le mai lipseste si ideea unei afaceri…in afara de iesit pe terase si ocazional ascultat Jador la petreceri merg la munca si nu prea au dorinta de a realiza ceva notabil.
de cate ori am avut ocazia sa lucrez cu persoane tinere m-a dezamagit lipsa de entuziasm din partea lor, parca sunt tineri cu energia unui batran de 80 de ani….