Potrivit Mediafax organele competente s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa unei grupări infracţionale organizate cu preocupări în sfera traficului de migranţi între Bulgaria şi România sau Ungaria şi România, cu destinaţia în alte ţări din UE, încă din luna mai 2011.
Pentru accederea ilegală în statele occidentale, persoanele racolate achită în ţara de origine aproximativ 10.000 de euro, membrii reţelei care acţionează în România fiind recompensaţi prin intermediul sistemului de curierat electronic Western Union.
În 1 iulie , în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem”, pentru infracţiunile de trafic de migranţi şi aderare la un grup infracţional organizat. În 30 septembrie 2011, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de zece persoane, pentru infracţiunile de trafic de migranţi şi aderare la un grup infracţional organizat, precum şi pentru tentativă la infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei, şi fals privind identitatea. Opt persoane au fost audiate, fiind reţinute 24 de ore de către procurorii DIICOT. În 1 octombrie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Y.A., I.N., D.Ş.şi M.I., pentru o perioadă de 29 de zile, iar pentru inculpatul S.A. s-a emis mandat în lipsă.
Firul evenimentelor
Cu ocazia supravegherii operative, cât şi în urma audierilor efectuate s-a stabilit că în data de 27 septembrie 2011, D.Ş. s-a deplasat în localitatea Pecica., judeţul Arad, unde a intrat în contact cu Dimitrie Sucigan., agent de poliţie în cadrul IJPF Arad., cu scopul de a-l ajuta să scoată patru migranţi din România.
Sucigan l-a pus în legătura cu C.I.C. (învinuit în dosar), pentru a rezolva această problemă, persoană cu care acesta s-a întâlnit atât în localitatea Pecica, dar şi la pensiunea „E”, din Arad, unde erau cazaţi cei patru migranţi.
Din supravegherile operative efectuate s-a stabilit că învinuitul C.I.C. a venit la întâlnirea din data de 29 septembrie 2011, care a avut loc în jurul orei 18.30 la o benzinărie din Arad, împreună cu fraţii Micici, care au participat la discuţiile purtate între cei doi.
De asemenea, din probele administrate rezultă faptul că Sorin Micici este cel care a negociat preţul de transport pentru fiecare migrant în parte, precum şi cel care a supravegheat transportul migranţilor până în localitatea Nădlac, mergând cu autoturismul său în faţa maşinii conduse de fratele său, M.I., în scopul anunţării unui eventual control al organelor de poliţie.
“Acest aspect reiese şi din declaraţia inculpatului M.I., care arată că i-a cerut fratelui său, inculpatul M.S. să meargă în faţa lui, pentru că îi era frică de organele de poliţie”, spun magistraţii.
Mărturii din dosar
D.Ş. a declarat că l-a cunoscut în Arad pe agentul de la Poliţia de Frontieră (…) şi pe care l-a recunoscut din fotografie ca fiind inculpatul Dimitrie Sucigan, „care în cursul anului 2011 l-a pus în legătură cu o altă persoană recunoscută din fotografie ca fiind P. L., care a preluat o femeie şi un copil de etnie pe care i-a transportat cu un jeep în Ungaria”.
D.Ş. a arătat, la DIICOT, cum în luna august 2011 i-a cerut din nou sprijinul inculpatului Sucigan pentru a-l ajuta pe un cetăţean străin să ajungă în Italia, dar agentul de poliţie de frontieră i-a spus că de această dată nu îl poate ajuta pentru că are probleme.
“Se observă faptul că, urmare a funcţiei pe care o exercita, inculpatul putea, sau cel puţin credea că poate să furnizeze informaţii despre momentele mai favorabile pentru trecerea frontierei, ceea ce constituia un sprijin pentru succesul activităţii ilicite, un element de natură să le permită celor direct implicaţi să acţioneze cu mai puţine reţineri. Inculpatul D.Ş. a mai adăugat că după câteva zile, inculpatul S.D. (Sucigan Dimitrie) a fost cel care l-a pus în legătură cu învinuitul C.I.C., persoană care i-a făcut cunoştinţă cu M.I., cel care i-a preluat cei patru cetăţeni …. pentru a-i trece peste frontieră în Ungaria. Se constată că declaraţiile celor doi inculpaţi se coroborează cu privire la faptul că inculpatul S.D. este cel care l-a pus în legătură pe inculpatul D.Ş. cu învinuitul C.I.C.”, consemnează instanţa în decizia sa.
Inculpatul D.Ş. a declarat anchetatorilor, că în 29 septembrie 2011, cu două ore înainte de plecare, s-a întâlnit în Arad cu fraţii Micici şi cu C.I.C., ocazie cu care M.I. ar fi cerul 5.000 de euro.
Tot D.Ş. a spus că în 27 septembrie 2011 s-a întâlnit într-o localitate cu C.I.C. şi M.S., unde s-a discutat despre suma pe care trebuia să o plătească migranţii, C.I.C. solicitând 4.000 de euro pentru ducerea acestora până în Ungaria şi încă 1.000 de euro pentru transportarea lor până în Germania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!