Arad. Acuze grave de fals intelectual, de instigare la fals intelectual, de abuz în serviciu, conflicte de interese, după revenirea de la București a unuia dintre candidații la șefia Inspectoratului Școlar Județean Arad, Marius Gondor. Singurul candidat, care, așa cum scriam în cotidianul nostru și pe site-ul www.aradon.ro, a trecut de proba scrisă cu nota 8,10 și nota 9 pentru evaluarea CV-ului, dar a fost picat la proba de interviu unde a fost notat cu 6 (pentru fiecare probă nota 7 fiind obligatorie pentru a fi declarat admis). Cel de al doilea candidat, actualul inspector școlar general, Claudius Mladin, a fost declarat „retras din concurs” după proba scrisă.
Cum s-a făcut „retragerea”?
Una din anomaliile pe care fostul inspector general Gondor le-a prezentat în conferința de presă a fost fenomenul retragerilor din concurs. În fapt, Gondor a explicat că fiecare din cei retrași, inclusiv Claudiu Mladin, a participat la proba scrisă a examenului. O probă tip grilă, pe care fiecare candidat a susținut-o pe un calculator unde au fost notate variantele alese, trimise apoi către o adresă de mail după care listate. „Toate acestea sunt documente care dovedesc clar că acești oameni, candidați, au fost în sala de examen, au susținut efectiv proba și au trimis răspunsurile către comisie. Nici unul dintre candidați, cel puțin cei care au fost cu mine în sală (n.r. – inclusiv contracandidatul din Arad), nu au renunțat în timpul examenului. Toți au susținut proba scrisă”, a precizat Gondor.
Așa numita „retragere” a apărut după ce au fost evaluate lucrările, la scurt timp după finalizarea probei. „Atunci li s-a sugerat să se retragă din concurs ca și cum n-ar fi participat, iar notele acestora nici nu apar în tabelul afișat de către minister. Corect și legal era să apară ca fiind respinși la proba scrisă (n.r. adică au luat sub 7). Dar pe tabelul cu rezultate apare că s-au retras de la toate probele, deși sunt elemente doveditoare care arată că au fost prezenți și că au susținut proba scrisă”, susține Marius Gondor.
Cine a făcut examinările
O altă neregulă punctată de fostul inspector general (în perioada 2005-2008) a fost componența comisiei de examinare pentru proba de interviu. „Eu am fost examinat la proba orală de către o comisie formată din cinci membri, dintre care doi inspectori generali, din județele Olt și Neamț, sunt dintre aceia care s-au retras, adică n-au primit notă de trecere la proba scrisă”, a punctat Gondor. Ceea ce a fost șocant pentru candidatul arădean a fost faptul că, pe parcursul celor două săptămâni (11-20 martie), candidații și examinatorii s-au schimbat între ei. Potrivit metodologiei, comisia este formată dintr-un secretar de stat, un director din cadrul ministerului și trei inspectori generali județeni. Aceeași care, în urmă cu câteva zile, au fost examinați de alți foști candidați. „Tot ceea ce s-a întâmplat a fost un fals grosolan și o golănie la nivel de minister” . Fapte împotriva cărora este decis să facă plângere penală și să solicite anularea concursului, printr-o acțiune în contencios administrativ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!