Săptămâna trecută am văzut care dintre orașele județului stă cel mai bine la capitolul infrastructură, aflând care dintre orașe are cele mai multe străzi asfaltate, care se poate lăuda cu cele mai lungi rețele de apă și canalizare sau gaz, respectiv câte străzi iluminate au orașele. Acum vom afla câte magazine alimentare și nealimentare, câte cabinete ale medicilor de familie, câte cabinete stomatologice și câte spitale sau clinici medicale au orașele.
În privința magazinelor alimentare și nealimentare, orașul Chișineu-Criș numără 70 de astfel de unități autorizate pe raza unității administrativ-teritoriale. Tot în Criș se regăsesc cinci unități bancare și șase aparate ATM – „bancomate”. La categoria cabinetelor de medicină de familie, Chișineu-Criș numără 4 unități, tot pe raza orașului fiind și cinci cabinete stomatologice. Chișineul dispune și de un spital privat – Spitalul „Sfântul Gheorghe”.
La Curtici numărul de magazine alimentare și nealimentare avizate să funcționeze este 45. În oraș funcționează patru unități bancare și opt automate bancare. La categoria sănătate, locuitorii orașului Curtici dispun de nouă cabinete medicale, conform răspunsului furnizat de Primăria Orașului Curtici, nefiind menționat, însă, câte sunt de medicină de familie și câte de stomatologie.
Ineul are autorizate 53 de magazine alimentare și nealimentare, conform răspunsului dat de primăria de acolo. Numărul unităților bancare este de 5, iar cel al bancomatelor este de 8. În oraș funcționează șase cabinete de medicină de familie și cinci cabinete stomatologice, dar și un spital cu trei locații și o clinică privată.
Lipova este „campioană” la numărul de magazine alimentare și nealimentare autorizate: 170, mai multe decât toate celelalte trei orașe menționate laolaltă. În privința serviciilor bancare, locuitorii Lipovei dispun de două unități bancare și șase bancomate, iar la capitolul sănătate, aceștia dispun de nouă cabinete de medicină de familie, șapte de stomatologie, un spital cu trei locații și o policlinică.
Nădlac și Pâncota
În orașul arădean Nădlac au autorizație să funcționeze 49 de magazine alimentare și nealimentare, două bănci și patru bancomate. Pe partea de sănătate, nădlăcanii nu dispun de spitale sau clinici medicale, ci doar de cinci cabinete de medicină de familie şi trei cabinete stomatologice.
Conform răspunsului furnizat de Primăria Orașului Pâncota, numărul magazinelor alimentare și nealimentare autorizate să funcționeze pe raza UAT-ului este zero. Pe partea de servicii bancare, situația este identică cu cea din Nădlac: două bănci și patru bancomate. Și mai departe, în ceea ce privește cabinetele medicale, situația este identică: 5 de medicină de familie și 3 de stomatologie. Spre deosebire de Nădlac, Pâncota dispune și de o clinică privată.
Pecica, Sântana și Sebiș
Primăria Orașului Pecica este singura care nu a răspuns cu privire la numărul de magazine alimentare și nealimentare autorizate să funcționeze pe raza orașului. Aceștia ne-au transmis să ne adresăm Oficiului pentru Registrul Comerțului, astfel că nu avem date cu privire la situația din acest UAT. La capitolul unități bancare, primăria din Pecica transmite că pe raza UAT-ului funcționează patru astfel de societăți. Nici legat de numărul de bancomate nu am primit un răspuns din partea primăriei. La capitolul sănătate, situația din Pecica arată astfel: șapte cabinete de medicină de familie, cinci de stomatologie și o clinică privată.
La Sântana sunt autorizate să funcționeze 45 de magazine și o singură unitate bancară. Numărul bancomatelor ajunge, însă, la 3. În orașul în care trăiesc, oficial, aproape 15 mii de locuitori, funcționează cinci cabinete de medicină de familie și tot atâtea de stomatologie. Orașul nu dispune nici de spital, nici de vreo clinică privată.
Sebișul stă mai prost în ceea ce privește magazinele, doar 25 fiind autorizate să funcționeze pe raza UAT-ului, însă întrece Sântana la numărul de bănci și ATM-uri: 4 unități bancare și șase bancomate sunt autorizate să funcționeze în oraș. Conform răspunsului formulat de Primăria Orașului Sebiș, pe raza orașului și a satelor aparținătoare funcționează trei cabinete de medicină de familie și șapte de stomatologie. Tot în Sebiș funcționează și un spital – Spitalul de Boli Cronice Sebiș.
„Topurile”
În ceea ce privește numărul de magazine, „campion” este Lipova, cu 170 de autorizații oferite. La partea de unități bancare este egalitate între Chișineu-Criș și Ineu, fiecare având câte cinci astfel de societăți, iar pe partea de bancomate conduce Curticiul, cu 8 aparate. Cele mai multe cabinete de medicină de familie se află în Lipova – 9, în timp ce Lipova și Sebișul se „bat” pe locul 1 în ceea ce privește cabinetele de stomatologie, fiecare având câte 7. Ineul și Lipova stau cam la fel la categoria spitale și clinici, fiecare având câte un spital cu trei locații și câte o clinică medicală privată. Cel mai prost în acest domeniu stau Curticiul și Sântana, care nu dispun nici de spital, nici de clinică medicală. „Câștigătoare” la capitolul serviciilor oferite populației pare să fie, așadar, Lipova, care conduce în categoriile magazinelor, cabinetelor de medicină de familie, a celor de stomatologie și a spitalelor și clinicilor.
Educație și cultură
Săptămâna viitoare vom publica un nou articol din seria despre dezvoltarea orașelor. Va fi despre educație și cultură, iar în cadrul articolului vom afla câte grădinițe și creșe, școli primare și gimnaziale, licee, cămine culturale, case culturale și biblioteci funcționează în fiecare oraș în parte.
eugen.rogojan@informmedia.ro
Citește și:
Citiți principiile noastre de moderare aici!