Reprezentanții Direcției Generale Anticorupție prin purtătorul de cuvânt Sarmizia Fetcu, comisar șef Florina Toancă, comisar șef Florin Petre, au venit la Arad cu scopul de a aduce la cunoștința opiniei publice, alături de comisarul șef Vitia Mereanu, șeful Serviciului Județean Arad al Direcției Generale Anticorupție, numărul de telefon pus la dispoziția cetățenilor pentru sesizarea faptelor de corupție în care sunt implicați angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Linia verde anticorupție 0800. 806.806 a fost lansată odată cu operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie, respectiv la data de 31 octombrie 2005 şi s-a dovedit un instrument de lucru foarte util în relaţia cu cetăţenii. În ultima perioadă, faptele de corupție au scăzut semnificativ la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, chiar dacă numărul apelurilor telefonice înregistrate la linia verde anticorupție a fost de 12.000, doar 314 dintre acestea au fost valide, soldându-se cu 29 de dosare penale pe infracțiuni de corupție și 9 acțiuni de prindere în flagrant.
La Arad, numărul apelurilor telefonice primite la numărul special anticorupție este destul de mic. Cum funcționează însă sistemul? Ce se întâmplă când o faptă de corupție este sesizată la numărul de telefon 0800. 806.806?
De la telefon, la faptă
Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Anticorupție, Sarmizia Fetcu, explică: „Este bine ca publicul să știe că operativitatea, din momentul în care se primește un telefon la call center, este foarte mare. Avem și un exemplu în sensul acesta, la Constanța. Din momentul în care a sunat și a sesizat fapta au trecut 30 de minute până la constatarea faptei respective, înregistrarea acesteia, probarea – s-a efectuat probatoriul imediat deoarece era o chestiune foarte simplă. La momentul acela era vorba de un polițist care ceruse mită în trafic, iar cetățeanul a sunat, a făcut o poză bancnotei pe care a oferit-o apoi polițistului și în felul acesta s-a putut face și probatoriul foarte repede”. Reprezentanții Direcției Generale Anticorupție spun că „ceea ce se înregistrează la linia verde anticorupție ajunge la unitatea de parchet competentă”.
În mod normal, Direcția Generală Anticorupție investighează infracțiunile de corupție comise de angajații Ministerului de Afaceri Interne însă, spun reprezentanții instituției, prezenți la Arad „dacă primim o delegare de la Parchet să investigăm, să anchetăm o faptă de corupție, o facem indiferent de domeniul în care se întâmplă aceasta. De aceea veți vedea că în cazuistica noastră apar și profesori, apar și medici și alte categorii de funcționari, nu doar din zona de Interne”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!