ARAD. Este ştiut, Aradul ocupă un loc fruntaş în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri de cancer. Numai anul trecut, 1.548 de arădeni s-au confruntat cu nefericitul diagnostic, mai mulți cu 32 față de anul 2021, când au fost diagnosticate cu cancer 1.516 persoane. Numărul total al persoanelor bolnave de cancer în județul Arad, aflate în evidență a urcat de la 14.187, cât a fost în 2021, la 14.452 în 2022. Diferența este și mai mare dacă facem o comparație cu perioada de dinainte de pandemie: în 2019 numărul total al pacienților oncologici a fost de 14.145, cu un total de 1.481 de arădeni nou diagnosticați cu această afecțiune.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Arad, cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în judeţul nostru sunt: cancerul bronhopulmonar, cancerul de sân și cancerul de colon. Pe primul loc se situează cancerul bronhopulmonar, cu toate că s-au înregistrat mai puține cazuri decât în 2021, iar pe locul al doilea sunt bolnavii de cancer la sân. Pe poziția a treia, dar în creștere în 2022 sunt cazurile de cancer la colon.
198 de arădeni au fost diagnosticaţi anul trecut cu cancer bronhopulmonar (tumoră malignă a bronhiilor și pulmonului). E îmbucurător totuşi că în 2022 s-au înregistrat mai puţine cazuri de cancer bronhopulmonar decât în 2021, când am avut 217 cazuri. Cu toate acestea medicii pneumologi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au tras recent un semal de alarmă, fiind îngrijorați din cauza numărul mare de cazuri noi diagnosticate în primele trei luni ale anului.
Doar anul acesta, din 120 de pacienți care și-au efectuat bronhoscopii, la spital, 30 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar. Din 35 de biopsii, în cazul a 30 dintre acestea diagnosticul a fost acela de cancer.
Deși se situează pe locul al doilea ca număr de cazuri noi, cancerul la sân a afectat mai puține femei decât în 2021. Astfel, conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Arad, anul trecut s-au înregistrat 152 de cazuri noi, o scădere cu 14 cazuri față de 2022, când am avut 166 de pacienți noi.
Pe locul trei în topul celor mai frecvente tipuri de cancer se află cancerul la colon. 145 de persoane au primit acest diagnostic în cursul anului trecut, față de 126 în 2021.
Date statistice
Potrivit raportului „Profil de țară privind cancerul” realizat de OECD, România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani. Rata mortalității în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani a fost cu 64% mai mare decât media UE, și cu 27% în rândul femeilor.
În România, rata de incidență a cancerului de col uterin (32,3 la 100 000 de femei) și rata mortalității (16,9 la 100 000) sunt cele mai ridicate din UE. 1 din 2 persoane bolnave de cancer din România sunt de vârstă activă, cu impact major asupra pieței muncii
În 2021, cancerul a provocat 46.779 decese, după bolile cardiovasculare și bolile aparatului respirator). Conform datelor Institutului Național de Statistică, malignitățile au contribuit cu 14,0% la totalul deceselor din 2021, iar 3 din 10 pacienți care au pierdut lupta cu cancerul aveau 65 de ani.
Trimite articolul
XPOLUAREA,POLUAREA ,POLUAREA! Aceasta este cauza ! Platim comisari de mediu, functionari la primarie, politisti, politisti locali, jandarmi, dar nimeni nu ia nici o masura impotriva arderilor de deseuri ,in special in cartierele Alfa si Confectii( checheci).. Pentru sanatatea cetatenilor, LUATI MASURI , aveti baza legala, doar trebuie sa aplicati legea! Iata unde duce lipsa de implicare a autoritatilor!
Diagnostic crunt: esti vaccinat pentru cancer galopant. Ura si la groapa.
Nu e de la poluare ca ce industrie mai are aradul? Dar desigur daca mai renunta septelul la niste drepturi infime cum ar fi dreptul la viata se salveaza si planeta.
-
Ai impresia ca doar industria polueaza? Ti se pare ca inainte de 2021 nu era tot 8n crestere numarul de oameni cu cancer in Arad?
Avem cea mai proasta calitate a aerului din Romania si tu cauti orice fleac sa dai vina pe vaccinuri.
Sa mergi la oncologie si sa le spui celor nevaccinati de acolo ca nu au cancer. Incredibil ce mentalitate aveti unii…-
Nicu, ești vaccinat? Se vede.
Te ai gândit cât muncitori mănâncă menu zilei???? Ce calitatea are meniul??? Mulțumesc multinaționale care ne dau de lucru, ne dau medicamente, mâncare proasta, vaccinurile și cancer-
E… uite ca nu sunt vaccinat. Dar macar am 5 minute sa verific un subiect daca vreau sa comentez ceva.
-
-
La statistici nu ne întrece nimeni, profilaxia în schimb, e sublimă dar lipsește cu desăvârșire, ca să citez un clasic, iar tratamentele sunt un fel de comprese cu apă sfințită, nici n-ajută nici nu strică. Omenirea se confruntă cu bolile maligne de zeci de ani, și? Medicina nu știe cum să contracareze acest flagel dar, a ”știut” să facă un ”vaccin”, în doar 4 luni pentru covidel. Este exact ca și zborul pe Lună, dacă ai reușit performanța în anii 60 (DACĂ!), la nivelul tehnologiei de la vremea respectivă, cum se face că nimeni nu a mai ajuns acolo în mai bine de 50 de ani, când tehnologia s-a dezvoltat exponențial în ultima jumătate de secol?
-
1. Cancerul nu e un virus sau o bacterie anume sa se poata produce vaccin universal pentru el. Fiecare cancer e diferit genetic.
2. Daca te-ai fi interesat, vaccinul mRNA a ajus sa fie folosite si anti-cancer si e cel mai efectiv in acest moment (pentru ca se poate personaliza pe pacient si pe tipul de cancer avut).
3. Cancere nu exista “de zeci de ani”, exista de cand au aparut primele vietati pe Pamant. Indifent de vitate, atata timp cat are celule, poate dezvolta cancer.
4. Daca nu stii despre ce vorbesti, mai bine nu te baga in seama sa regurgitezi ce ai auzit de la alti imbecili si incerca sa te educi despre subiect (daca te intereseaza).Romanul se pricepe la toate si gaseste conspiratii in toate domeniile. Totul e impotriva romanului, a credintei romanului, a bogatiei romanilor, etc…
Nu e greu sa recunosti ca nu te pricepi intr-un domeniu si sa spui “nu stiu”. Dar la noi e traditie sa te dai “mare destept” in toate domeniile despre care nu ai nici 1% habar.