În urmă cu o lună, mai exact pe 12 februarie a.c., în sala Sala „Ovidiu Maitec” a Muzeului de Artă, avea loc vernisajul expoziţiei „Arheologia Memoriei – Cărțile Pământului” a artistului Vlad Basarab. În fapt, o expunere/construcție neconvențională, care trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte degradarea culturii. De atunci vizitatorii au putut să se bucure de o expoziție de artă contemporană, deosebită, în care Vlad Basarab a prezentat peste 250 de cărţi din ceramică, dar şi lut nears, care cântăresc circa 2.500-3.000 de kilograme.
Expoziţia, la final
Pentru că astăzi, 11 martie, este ultima zi în care expoziţia „Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului” mai poate fi vizitată, Complexul Muzeal Arad în parteneriat cu Asociația Producătorilor de Artă și cu Asociația Basarab Art & Science au organizat, în sala „Ovidiu Maitec”, două „momente” care să marcheze finalul acestui eveniment expoziţional.
„Artist talk”
De la ora 10:00, în spaţiul expoziţional de la Muzeul de Artă, artistul vizual Vlad Basarab i-a invitat pe arădeni la o discuţie despre proiectul „Arheologia Memoriei” și demersul său artistic – care include arta video, performance-ul, ceramica și instalația – privind încercarea de recuperare a memoriei pierdute. Evenimentul s-a bucurat de un real interes, în sala „Ovidiu Maitec” fiind prezenţi studenţi de la Facultatea de Design a UAV dar şi elevi de la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”.
La întâlnirea, deschisă de Ioan Paul Colta, organizatorul expoziţiei,
Vlad Basarab a vorbit despre el, despre lucrările lui, şi a explicat că a ales cartea pentru că aceasta este un simbol al memoriei colective, o unealtă tradiţională de a stoca şi de a transmite mai departe informaţia. A vorbit despre „laboratorul” creaţiei sale: lutul folosit a fost săpat şi transportat din două locuri de lângă Bucureşti – lut roşu-bej de la Piscu (fostul sat de olari) şi lut roşu aprins de lângă pădurea Scroviştea; cărţile sunt făcute dintr-un amestec de barbotină (pastă de lut), hârtie reciclată dizolvată în apă şi fibre de nailon; majoritatea cărţilor au fost arse într-un cuptor tradiţional românesc (prin arderea cu lemne) al familiei de olari Gheorghe din Potigrafu”
Finisajul expoziţiei
În această seară, de la ora 18:00, va avea loc finisajul expoziției. Mai exact încheierea expoziţiei, care, din câte am înţeles, nu se va face pe sec. Mai ales că aceasta are un drum lung de făcut, pentru că de la Arad va merge spre Chişinău (Republica Moldova).
Citiți principiile noastre de moderare aici!