Dialogurile despre excelență continuă. După edițiile anterioare în care s-a discutat despre educație/pedagogie, învățământ – liceal și medical, cultură – literatură și filosofie, justiție și gastronomie, a venit rândul terapiilor alternative să ajungă în prim plan. Medicina și dialogurile despre terapii, în mod special acupunctura, au fost subiectul conferinței susținute de medicul Mihaela Orodan, membru al Asociației Susținem Excelența.
„Doamna doctor Mihaela Orodan are competențe în acupunctură, apifitoterapie și ozonoterapie. Precizez că dr. Mihaela Orodan a efectuat 8 cursuri în aceste domenii în China (4 finanțate de guvernul chinez și 4 în cadrul unor proiecte intercolegiale), dar și în Japonia și tări europene. A scris și a susținut prima lucrare de doctorat din Romania si printre primele din lume cu privire la cercetarea farmacologică și clinică a extractelor gemoterapice. A lucrat ca medic în cadrul Spitalului Județean Clinic de Urgență Arad, iar in paralel, în anii 2003 deschide Centrul de diagnostic și terapie alternativă din Arad, primul cu acest mod de organizare din vestul României și anume abordarea integrativă a pacientului, prin colaborarea cu specialiști din alte domenii medicale, cu scopul de a evalua și de a trata pacienții cu un plus de eficiență”, a transmis în deschiderea dezbaterilor prof.univ.dr. Lizica Mihuț, președintele Asociației Susținem Excelența – asociație ce a inițiat această serie de dialoguri interdisciplinare.
Dr. Mihaela Orodan a vorbit despre impactul medicinei alternative și medicina alopată, cea clasică. „Sinteza celor două modalități de gândire (alopat și alternativ) reprezintă o sarcină necesară pentru complexitatea umană în scopul cunoașterii mai exacte a funcționării organismului uman, dar și a posibilităților terapeutice pentru o terapie integrativă în scopul sănătății omului. Personal am absolvit cursurile de acupunctură în anul 2005 iar apoi am avut posibilitatea să particip la câteva cursuri de perfecționare în China 2002,2004, 2007, 2009, 2011, 2013 care mi-au dezvoltat cunoașterea acestei practici deosebite care si-a dovedit eficiența de-a lungul a mii de ani. În anul 2020 cu ocazia pandemiei de Covid-19, WFAS (World federation of acupuncture societies) a pus la punct o strategie de tratament preventivă, dar și cu adresabilitate spre formele ușoare si medii de boală alături de fitoterapie pentru a reduce riscul de evoluție spre forme mai severe sau/și de recuperare mai rapidă după boală. În China spitalele funcționează în paralel, atât pentru medicina alopată cât și pentru cea tradițională, astfel încât medicul, dar și pacientul, au posibilitatea să aleagă ceea ce este mai util sau preferat de către aceștia daca statusul sau permite”, a explicat medicul Orodan.
Cabinetul Apimedica s-a deschis în anul 2003, iar aici dr. Mihaela Orodan a dezvoltat cu pași mărunți mai multe compartimente de terapie alternativă pe care le-a asimilat de-a lungul anilor în cadrul multor cursuri efectuate în mare parte în afara țarii. „În cadrul centrului Apimedica se practică: acupunctură, fitoterapie, medicină cuantică, hirudoterapie (terapie cu lipitori), apiterapie, nutriție, hidrocolonterapie, ozonoterapie, masaj terapeutic,elongații, servicii pe care am incercat să le integrez alături de terapia alopată a pacientului. Fiind medic cu specialitatea medicină de urgență am încercat prin prisma specialității mele să văd urgența pacientului, dar să și integrez terapia alternativă alături de celelalte terapii alopate.A practica medicina alternativă înseamnă tot medicină, cu atît mai mult trebuie să cunosti mecanismele fiziopatologice pentru a putea face coroboratii corecte”,a mai precizat dr. Orodan.
Încredere construită
Fiind o persoană interesată să exceleze în domeniul ales, Mihaela Orodan a mărturisit că încrederea pacienților se construiește pas cu pas „și aș putea chiar afirma din om în om”. „Fără îndoială am încercat să studiez mai mult, să am răbdarea necesară să consult și să ascult pacientul pentru că medicina este în primul rând o relație reciprocă medic-pacient, fiecare avand de învățat de la celălalt pentru că au fost și sunt situații de boală care în medicina alopată nu au nici o rezolvare. Abordarea complexă atât alopată cât mai ales alternativă și-a probat în timp eficiența”, a concluzionat Mihaela Orodan.