ARAD. Elevii de la Colegiului Național „Moise Nicoară” s-au bucurat, recent, de vizita Părintelui Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa, o personalitate puternică, autentică și recunoscută în lumea duhovnicească, dar nu numai. Părintele, care este absolvent de Belle Arte, în prezent pictor iconar al mănăstirii, artist fotograf dar și un prieten al tinerilor, a susținut un dialog cu câțiva elevi ai acestui liceu.
Temele abordate la această întâlnire, au fost: Sinceritate, sau cum să nu rămâi marele absent al vieții tale, dialog (susținut cu clasele 11,12), Vânătorii de timp (dialog cu clasele a 9-a și a 10-a).
Un necesar popas spiritual „Am deosebita plăcere de a-l beneventa azi pe Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa, un Părinte duhovnicesc care nu mai are nevoie de nicio prezentare, deoarece elevii colegiului nostru îl cunosc foarte bine, graţie întâlnirilor anterioare la care aceştia au mai participat.
Şcoala noastră a găzduit multe evenimente, însă puţine sărbători. Considerăm că pentru noi astăzi sosirea Părintelui în mijlocul elevilor noştri e o sărbătoare, deoarece aceasta are toate ingredientele unui astfel de context.
O importantă voce a antropologiei româneşti spunea că ingredientele sărbătorii sunt timpul bun, locul potrivit, gestul necesar şi bine ales şi miezul de sfinţenie. În acest moment al zilei, timpul e unul liturgic, iar pentru voi e un crâmpei rupt din parcursul şcolar zilnic, precum un necesar popas spiritual. Spaţiul ne trimite către metafora catacombei, iar miezul de sfinţenie e configurat de semnificaţia teologică a zilei.
Azi prăznuim Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana, o zămislire miraculoasă, la o vârstă înaintată, dintr-un pântec sterp. Într-o lună a sfinţilor bătrâni de zile, Maica Domnului devine o promisiune pentru noi şi pentru mântuirea noastră, aducându-se ca jertfă lumii întregi.
Să nu rămânem pântec sterp şi învăţătură fără de folos!
Vă doresc ca această întâlnire să rodească într-o frumoasă promisiune spirituală pentru voi! Bine aţi venit şi Doamne-ajută, Părinte!”, a spus în introducerea întâlnirii prof. dr. Diana Şimonca-Opriţa.
O altă față a lumii
Dar iată și câteva impresii ale copiilor prezenți la eveniment:
• „Părintele ne-a prezentat o scurtă caracterizare atât a Mănăstirii Oașa cât și a împrejurimilor splendide care reflectă adevărata natură creată de Dumnezeu. Am avut șansa să văd niște imagini uimitoare care m-au impresionat într-un mod deosebit mai ales că însuși Părintele a realizat filmulețul din care făceau ele parte alături de niște cuvinte îndrumătoare. Ne-a împărtășit o bucățică din cunoștințele sale, care a avut un impact în felul meu de a gândi, o schimbare asupra perspectivei sub care priveam viața.
Desigur că a avut răbdarea de a ne și răspunde la câteva întrebări care ne frustrau. Fiecare răspuns în parte mi se părea captivant, ceva nou cu care aveam să cad de acord, întru care aveam încredere deplină.
Această întreagă experiență mi-a lărgit orizontul de înțelegere a problemelor banale, dar totuși atât de importante cu care ne confruntam mereu pe parcursul vieții. Îi suntem recunoscători pentru prezența lui și pentru impactul provocat de sfaturile date din tot sufletul. Am rămas foarte plăcut impresionată de cum au decurs lucrurile, mi-a depășit pe deplin așteptările având șansa de a-i asculta părerile revigorante (Boca Daiana, 9C)
• „Eu am avut de învățat multe lucruri. Urmează să vă prezint 3 lucruri noi pe care le-am învățat și aș dori să le pun în practică: Să fii sincer cu tine; Sa nu pierzi vremea; Prea mult interes este nociv (Sturz-Lazăr Ariadna 7B)
• „Ziua de astăzi, a adus cu sine prilejul întâlnirii cu Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa. Invitat la colegiul nostru, acesta ne-a vorbit despre lucrurile cărora, în ziua de azi, pare să li se acorde mult prea puţină importanţă. Având norocul să mă aflu în public pentru al doilea an consecutiv, consider că astfel de întâlniri sunt un adevărat câştig pentru elevii de toate vârstele. Părintele a reuşit, în doar câteva ore, să ne prezinte o altă faţă a lumii pe care avem impresia că o cunoaştem; a reuşit să demonstreze, printr-o conversaţie deschisă şi caldă cu toţi cei prezenţi, importanţa valorilor morale şi spirituale pe care părem să le pierdem treptat… Le pierdem în goana noastră de a avea totul, şi totuşi de a nu avea nimic concret…Sper din suflet ca această întâlnire să nu fie ultima, ci printre primele pe care şcoala noastră le va găzdui!” (Romina Andra, 11F)
• „Consider că această întâlnire a avut un puternic impact asupra sufletelor noastre, cu toții rămânând impresionați de calitatea timpului petrecut în compania Părintelui Pantelimon” (Mândra Alexandra, 9F)
• „Ziua aceasta a fost un prilej de sărbătoare deoarece am avut deosebita plăcere de a lua parte la un dialog cu Parintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa.
Atmosfera a fost una de familie, lucru cu care Parintele ne-a obișnuit încă de la prima noastră întâlnire.Este pur și simplu incredibil modul în care acesta s-a apropiat de noi, păstrându-și în același timp o atitudine lipsită de ambiguitate.
M-am simțit cu adevărat privilegiată deoarece am avut ocazia să îi adresez Părintelui Pantelimon diferite întrebări. Răspunsurile oferite în schimb îmi vor rămâne cu siguranță întipărite în minte și în suflet foarte mult timp.M-au surprins în mod foarte plăcut ideile expuse de Preacuvioșia Sa. Idei aparent neimportante, dar care, privite în profunzime dezvăluie surse infinite de meditare. Timpul a fost tema discutiei.Părintele ne-a vorbit despre importanța sa și despre faptul că acesta devine important abia în momentul în care omul conștientizează epuizarea propriului timp.”Timpul nu se măsoară în secunde, minute sau ore, ci în experiențe”.De asemenea au fost atinse tema sincerității, a “trăirii în adevăr” și cea a relațiilor interesate.
Părintele Pantelimon este o persoana care emană respect, căldură și înțelepciune. Știe cum să abordeze un subiect pe înțelesul nostru, al tinerilor și oferă soluții logice, utile și ușor de aplicat. El oferă răspunsuri .Tocmai de aceea consider esențială o următoare întâlnire” (Bianca Buzgău 11E)
• „Venirea Părintelui Pantelimon nu a fost doar un simplu eveniment, precum multe altele la care am participat până acum în școală… am putut vedea viața, de această dată, dintr-o altă perspectivă, printr-o prismă a frumuseții lumii. Am putut vedea în interiorul nostru, în primul rând, poate chiar am început să ne acceptăm minusurile, să devenim mai realiști. Ne lipsesc cu desăvârșire asemenea discuții cu asemenea persoane.
Cu siguranță evenimentele care ne ajută să ne descoperim vocația și să ne îmbogățim cultura sunt vitale, dar faptul că ni s-a oferit ocazia să ne descoperim, măcar puțin, și pe noi înșine este cu adevărat extraordinar ” ( o elevă din 11A)
• „Sunt extrem de bucuroasă că am avut ocazia de a-l vedea și a-l cunoaște pe Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa, un om foarte înțelept și învățat, care a avut bunăvoința de a ne împărtăși câte ceva din cunoștințele sale vaste.
Venirea lui poate fi considerată un adevărat privilegiu pentru elevii Colegiului Național ‘’Moise Nicoară’’ (Ardelean Asiza, 9C)
„Consider că Părintele Patelimon a reușit să transmită un mesaj către tineri, acela de a ne trăi viața și că timpul nu trebuie irosit .
Prezentarea și colindele au fost reușite, creând o atmosferă relaxată .
Prezentarea mănăstirii și zonei înconjuratoare a fost foarte frumos realizată, făcându-mă să cred că există locuri frumoase și la noi în țară” (Sas Valentin, 9B)
• „În ce mă privește, pot spune că întâlnirea cu părintele Pantelimon, călugăr al mănăstirii Oașa, și omul care deschide orizonturi noi în mințile auditoriului, a reprezentat o imensă bucurie, deoarece mai rar ni se oferă nouă, tinerilor, o astfel de oportunitate de îmbogățire duhovnicească.
De aceea, mă bucur nespus că școala prin conducerea ei, și cu această ocazie vreau să le mulțumesc celor doi distinși domni directori, ne-a oferit posibilitatea de a ne întâlni cu o persoană de la care cu toții avem de învățat multe lucuri folositoare vieții noastre.
În opinia, mea întânirea cu Părintele a fost una de un real folos din toate punctele de vedere, stârnind interesul atâtor tineri prin apropierea pe care preacuvioșia sa a creat-o între noi și el, pentru că am simțit în persoana sa un
prieten și apropiat al nostru. Preacuvioșia sa este o persoană cu o căldură sufletească deosebită care iradiază în exterior prin chipul său luminos și blând.
Imaginile pe care ni le-a prezentat, ilustrând mănăstirea au reprezentat niște dovezi ale atmosferei calde, de introspecție în care cerul parcă comunică într-un dialog tainic cu pământul din acel ținut….
Ceea ce am apreciat la această întâlnire printre multe alte aspecte a fost actualitatea temelor pe care le-a abordat Părintele, teme care ne preocupă pe toți și cu care ne confruntăm des în viața noastră cotidiană. În acele momente unice pentrecute, avându-l în mijlocul nostru pe preacuvioșia sa am fost încercată de un sentiment profund de emoție manifestat printr-o introspecție și meditație la latura lăuntrică din mine făcându-mă să mă gândesc la „Background-ul” meu duhovnicesc cu tot ceea ce implică.
Eu cred că acest sentiment nu m-ar fi încercat decât în cadrul unei întâlniri de o asemenea natură care îți dă posibilitatea unei reflecții îndelungi la viața ta duhovnicească și la ceea ce faci greșit în raport cu propria persoană și vis-a-vis de cei din jurul tău.
În concluzie, pentru mine, timpul petrecut acolo a fost unul magic care parcă trecea prea repede și nu puteam să-l opresc. A fost o întâlnire de un real folos pentru noi toți cei care am participat și nădăjduiesc ca să-l mai avem și pe viitor pe Părintele în mijlocul nostru. Oricum, sunt ferm convinsă că nu pot descrie în cuvinte atmosfera paradisiacă pe care am trăit-o acolo, acestea(cuvintele) fiind prea sărace pentru a o exprima, în adevărata ei intensitate în care am trăit-o, fiind asaltată de valurile gândurilor și ale incursiunilor în tainele ascunse ale personalității mele complexe, contradictorii care ridicau mereu întrebări legate de propria-mi persoană și identitate cărora nu le găsisem până la acel moment nici un răspuns.
Prin urmare, a fost pentru mine o întâlnire de suflet, de care o să-mi aduc aminte mereu și care (întâlnire) a avut un impact profund în conștiința mea „trezind-o” la concretețea realității și în străfundul sufletului aflat în căutări permanente de idealuri și de țeluri ațintite până la acea vreme parcă în meandrele neantului” (Alexandra Tulcan, 11F)
„Sosind, Părintele Pantelimon a adus răsfrângerea unui crâmpei din cerul şi liniştea de la Oaşa, a prilejuit sentimente de căldură pentru aceia care au participat la eveniment.
Întâlnirea a debutat cu prezentarea Mănăstirii, aceasta purtându-ne în M-ţii Şureanu. Multe dintre fotografii au retrezit amintiri sau dorinţe de a vizita şi de a cunoaşte meleagurile aduse în atenţia noastră. Aceste gânduri au fost poate amplificate de cuvintele Părintelui despre timpul ce ni se scurge printre degete, despre sinceritate, despre propria-ne absenţă din vieţile noastre. Relatările au făcut trimitere la modul de supravieţuire în societatea actuală, la viaţa de zi cu zi, la relaţiile dintre prieteni, dintre copii şi părinţi, la raportarea la noi înşine.
La final, am colindat. Pentru noi, cei care am vestit apropierea sărbătorii Crăciunului, a fost o reală bucurie, o bucurie transcrisă din cuvintele colindelor în sufletele noastre şi transmisă mai departe. Nu cunosc în ce măsură acest lucru a influenţat starea de spirit a celor prezenţi, însă sunt convinsă că undeva, în interior, fiecare şi-a reactualizat tabloul acestui praznic, al unităţii şi al căldurii pe care le poartă adânc înrădăcinate în prezenţa sa” (Zenovia Murg, 12A)
• „Întâlnirea cu Pr. Pantelimon a reprezentat pentru mine o întâlnire cu sufletul meu. 2 ore în care am reușit să mă gândesc cu adevărat la o valoare esențială a vieții : SINCERITATEA. În ziua în care Părintele a fost invitat la noi în școală pot spune că a fost o zi de sărbătoare. Spun asta nu doar pentru faptul că am lipsit de la 2 ore, ci pentru că este un om minunat, care, împreună cu alți preoți și călugări, a reușit să construiască “lumea lui Dumnezeu” undeva în munți.
Personal, nu am avut întrebări să-i adresez Părintelui deoarece modul lui de a vorbi despre Mănăstirea Oașa, legătura strânsă între mănăstire și tineri este unul excepțional. Am regăsit în vorbele Părintelui o deosebită combinație între oameni și Dumnezeu, prezentată prin arta de a spune povești de viață. Trebuie să recunosc că filmulețul de prezentare a taberelor organizate la Oașa au stârnit în adâncul sufletului meu dorința de a cunoaște ce înseamnă cu adevărat cuvintele – SĂRBĂTOARE și TRADIȚIE.
Aștept cu nerăbdare următoarea întâlnire cu Părintele Pantelimon deoarece sunt o persoană căreia îi place să asculte, dar mai ales să învețe de la oameni cu o adevărată experiență de viață” (Lascu Iasmina, 11F)
• „Întâlnirea de marți cu Părintele Pantelimon mi s-a părut un eveniment bine punctat în iconomia pregătirii personale pentru nașterea Domnului Hristos. Ambianța, elevii, respectiv Părintele au conlucrat dând naștere unei bucurii interioare….tema întâlnirii am asemănat-o cu o mănușă chirurgicală. Consider că aceasta s-a potrivit cu frământările generației mele. De la întâlnire am plecat împăcată, liniștită că am învățat cum să redevin prezentă în viața mea, să-mi sacrific timpul pentru a construi relații trainice. Am înțeles că ceea ce faci te face, deci dacă doresc bucurie atunci sacrificiul respectiv, bunăvoința sunt două ingrediente cheie” (Ana-Maria Sturz-Lazăr, 12A)
• „Mă bucur că am reușit să particip împreună cu clasa mea 11F la întâlnirea cu Părintele Pantelimon.Copii noștri sunt la vârsta formării lor, când este foarte important să întâlnească astfel de personalități care să le arate cum trebuie să se raporteze la ceilalți, la propria lor viață,care să le arate într-un mod foarte firesc, dar ferm și convingător care este drumul pe care trebuie să-l aleagă. Îi multumim din suflet Parintelui, cu toții am am plecat mai bogați, mai liniștiți și mai încrezători de la această întâlnire de suflet” (Prof . Lucia Ungur)
• „Sincer, nu am fost la nici o altă întâlnire cu Părintele, spre ruşinea mea, chiar dacă a făcut popasuri duhovniceşti de mai multe ori în şcoala noastră. Mă bucur că măcar în ceasul al 12-lea am ajuns şi eu să îl cunosc, să îl descopăr ca trăitor întru Hristos Domnul.
Întâmplarea sau poate voia lui Dumnezeu a fost ca să îl cunosc într-o perioadă destul de agitată pentru mine ca om, dar şi ca dascăl şi pot spune că m-am bucurat să găsesc liniştea de care aveam atâta nevoie, păcat că pentru o perioadă scurtă deoarec m-am întors în lumea agitată din care mă retrăsesem timp de patru ore. Am văzut omul fericit pentru că l-a gasit pe Hristos în tot ceea ce înseamnă om, pe de-a-ntregul, descoperit în trăirile de zi cu zi, în bucuria descoperirii celui de lângă tine care are nevoie reală de ajutorul tău şi al lui Dumnezeu, în ce priveşte trăirea în armonie cu natura şi cel mai important lucru , în armonie cu tine însuţi.
Am trăit alături de bucurii şi momente în care mi-am dat seama cât de multe ar trebui să-i mai învăţăm pe copiii noştri în ceea ce priveşte relaţia nostră cu ceilalţi, relaţie care trebuie să se întemeieze întâi pe respectul faţă de cel care stă în faţa ta. Sincer , de azi înainte accentul la orele mele de dirigenţie se va pune pe cercetarea „codului bunelor maniere” pentru ca să am bucuria de merge liniştită acasă că am făcut acest lucru spre ajutorul copiilor mei, rămânând la libertatea lor de alegere în legătură cu aplicarea acestuia.
Mulţimiri Părintelui pentru momentele de adevărată linişte sufletească pe care le-am trăit ascultându-l vorbind şi cu dorinţea de a ajunge măcar o dată la Mănăstirea Oaşa pentru a mă bucura de regăsirea mea ca om, de descoperirea celor trăitori întru Hristos şi de armonia cu natura înconjurătoare!!!” (Prof. Viorica Șandor)
Conferința emoționantă în fața elevilor
,,Ce este timpul? O fărâmă din eternitate sau, sau poate un simplu concept uman, rod al raționalismului? Dar ,,vânătorii de timp” cine sunt și ce doresc de la noi? ”. Cu siguranță aceste întrebări nu și le vor pune niciodată cei ce nu au puterea de a gândi profund, de a privi în esența vieții, nu în aparența ei. Dar, pentru că mai există persoane care sunt conștiente că scopul vieții nu este îmbogățirea materială, ci cea lăuntrică, Colegiul Național Moise Nicoară și ISJ Arad au făcut posibilă întâlnirea liceenilor dornici de dobândirea a noi învățăminte valoroase, cu Părintele Pantelimon, sihastru al Mănăstirii Oașa, din județul Alba.
Astfel, în sala de conferințe a liceului, Părintele ne-a prezentat un filmuleț realizat de acesta cu privire la așezarea, călugării și viața din mănăstire, prin care a reușit să ne convingă de clipele tainice, feerice, deosebit de înălțătoare, care pot fi trăite în acea oază de liniște și armonie.
Acolo, la poalele munților, izvoarele susură blând, iar brazii își înalță vârfurile spre văzduh, asemenea sufletelor curate către Dumnezeu. Sunetul blând al clopotelor, împletit cu șoaptele pădurii, redau o atmosferă atât de plăcută, în care oricine s-ar simți mai aproape de Paradis.
Cum spunea și Părintele Pantelimon, deși, majoritatea persoanelor consideră că sihăstria este o fugă de lume, noi trebuie să înțelegem că viața monahală presupune de fapt un contact mult mai puternic cu lumea, cu adevărata lume, nu cu superficiala și nestatornica societate a zilelor noastre.
Părintele ne-a prezentat, de asemenea, concepția sa despre trecerea timpului, pe care nu o măsoară în secunde, minute, ani, ci în trăiri lăuntrice și stări sufletești. ,,Timpul se dilată atunci când ne deschidem sufletul, apropiindu-ne de Dumnezeu! În rest, timpul nu trece, ci aleargă. Numai cu rugăciunea intensă putem stopa împietrirea lăuntrică, ,,dezmorțindu-ne” sufletul!” , spunea Părintele.
Întrebat fiind de o elevă cum cum ne sfătuiește să petrecem timpul, ca adolescent, acesta ne-a spus că nu este de accord cu proverbul latinesc,, Carpe diem”, deoarece omul nu a fost făcut pentru a trăi clipa, ci pentru a se pregăti să intre în veșnicie. Trebuie să înțelegem că tinerețea nu reprezintă doar plăceri și căutare de noi experiențe, ci de-a lungul ei trebuie să avem în vedere o dublă pregătire: atât pentru următoarea etapă a vieții, cât și pentru veșnicie. În acest fel, vom ajunge să aflăm ce înseamnă Raiul- similar bucuriei și comuniunii cu Dumnezeu și iadul, pe care Părintele îl caracterizează printr-un singur cuvânt ca fiind singurătatea.
Pentru ca timpul nostru să nu fie irosit degeaba, călugărul ne mai învață să ne ferim de așa-numiții ,,vânători de timp”, al căror scop este uniformizarea mentalității umane, reducerea diversității de gândire, pentru ca, în final, toată lumea să creadă în ceea ce vede și aude, fără a-și mai folosi filtrul critic al rațiunii și sensibilității. Dintre aceștia, cei mai periculoși sunt mass-media, telefonul mobil și site-urile de socializare. ,,Dacă cunoaștem care este cu adevărat scopul vieții noastre, putem înțelege esența vieții și fără ,,ajutorul “ acestor lucruri indispensabile artificial, societății moderne”- considera Părintele.
Caseta
Organizatori
Echipa care s-a ocupat de organizarea și coordonarea acestui proiect a fost formată din profesorii:Viorica Șandor, Diana Șimonca, Lucia Ungur, Anișoara Pârvulescu, Diana Sabău:
elevii: Nicoleta Filipaș, Ana-Maria Sturz-Lazăr, Zenovia Murg, Ariadna Sturz-Lazăr, Maria Stoica, Miruna Hatcu, dar și alți copii din școală.
Această întâlnire a fost posibilă cu bunăvoința conducerii liceului și datorită sprijinului I.S.J. Arad, Centrului Cultural Arad, Poliției Locale Arad și al Mănăstirii Oașa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!