Un public numeros a participat, luni seara, la vernisajul expoziţiei „Vânătoare de vise”. Este vorba de lucrările prezentate, în două săli ale Muzeului de Artă (str. „Gh. Popa de Teiuş”, et. II), de tinerii artişti Emmanuelle Lescouet, Cecile Haentjens, Elise Kasztelan, Lauranne Delavier, Hector Bouhier (din Franţa), Patricia Batki, Ramon Roman şi Andrei Boeru (din România) participanţi la a VII-a ediţie a Taberei internaţionale de caligrafie şi de ilustraţie de carte de la Bata.
În deschidere, prof. Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” şi iniţiatorul proiectului, a vorbit despre tema acestei ediţii – vânătoarea (şi Diana, zeiţa vânătorii), motiv literar adesea regăsit în literatura universală – despre creaţiile participanţilor (care au avut de realizat lucrări plastice pentru ilustrarea unor opere şi să redea caligrafic texte din mai mulţi autori), dar şi despre lucrare colectivă – pe aceeaşi tematică a vânătorii cu trimitere la legenda lui Actaeon, din „Metamofozele” lui Ovidius Publius Naso -, executată chiar pe faţada casei primarului din Bata, Ion Micurescu, gazda taberei.
Experienţă inedită
„Ceea ce a facut ca această experiență să fie cu adevărat inedită nu a fost numai locația ruptă parcă dintr-o altă lume sau mâncarea doamnei Saveta, care i-ar face pe cei de la Master Chef invidioşi, ci mai presus de orice faptul că această tabară are potențialul de a-i ajuta pe tinerii pasionati de artă să îşi învingă cea mai mare teamă: cea de a face artă greşită – ne-a mărturisit Patricia Batki. La Bata am fost lăsați să ne exprimăm liber, astfel prinzând curajul necesar pentru a ne descoperi pe noi înşine ca artişti şi chiar a ne împinge spre a intui viziunea stilului propriu, lucrul după care artiştii tânjesc cu atât de multă ardoare. Acestea fiind zise, recomand tabăra de la Bata din tot sufletul tuturor tinerilor care se regăsesc în frumuseţea artelor vizuale”.
„După a treia mea participare la Tabăra de ilustrație şi caligrafie, ca de fiecare dată o spun și o voi spune mereu «mai vreau» – ne-a spus Ramon Roman. O experiență de neuitat de fiecare dată cu un fundament diferit pe care o recomand cu drag oricărui iubitor de artă. Spațiul parcă tăiat dintr-un alt univers , diversitatea culturală şi oamenii ospitalieri au contribuit la un ambient pașnic potrivit pentru orice activitate artistică. Sunt fericit de șansa pe care am avut-o şi pentru persoanele minunate pe care le-am cunoscut.
În direct cu Franţa
Participanţii la vernisaj au putut apoi să vadă pe un ecran un intresant film „Bata 7”, realizat de Patricia Batki, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, şi, tot pe acelaşi ecran, i-au putut urmări (în direct) pe artiştii francezi, participanţi la tabără, care au transmis un mesaj şi scurte impresii de la Bata. De remarcat că, în final, Alain Kauff – foto reporterul tuturor ediţiilor taberei de la Bata, cel care vine de peste 20 de ani, la Arad, la festivalul de teatru francofon „Amifran” – şi-a transmis gândurile în limba română.
Invitaţie
Primarul Ion Micurescu, prezent la deschiderea expoziţiei împreună cu soţia, a lansat o invitaţie celor prezenţi: să vină să vadă lucrarea de pe faţada casei „Bade Ioane”. Şi pentru că tema a fost vânătoarea le-a recomandat ziua de duminică, 20 septembrie, când la Bata va vea loc a VIII-a ediţie a „Festivalului Vânătorilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!