Primăria Arad s-a săturat de zecile de sesizări venite de la arădeni în privinţa sutelor de caini vagabonzi şi de pericolul pe care îl reprezintă aceştia. A decis să supună transparenţei decizionale un proiect la care se lucrează de luni bune şi care va face posibilă o intervenţie mai serioasă în acest domeniu. Regulamentul privind prevenirea apariţiei şi proliferării animalelor fără stăpân pe domeniul public al municipiului Arad, supus ieri transparenţei, vorbeşte de… taxe locale noi pentru câini, pentru recuperarea lor, de botniţe, cipuri, obligaţii dure, dar occidentale puse în sarcina deţinătorilor de animale, despre ecarisaj, chiar despre monte, dar şi despre înfiinţarea unui nou serviciu care să se ocupe de câinii vagabonzi ai Aradului. În prezent, de câinii vagabonzi se ocupă un serviciu din cadrul Gospodăririi Comunale, iar în bugetul Primăriei au fost prevăzuţi aproape 500.000 lei pentru această activitate. Regulamentul în cauză are ca scop prevenirea proliferării animalelor fără stăpân şi a incidentelor provocate de acestea şi mărirea gradului de confort şi siguranţă al populaţiei.
Noul regulament a fost realizat, potrivit Primăriei, “în vederea implementării unui sistem viabil de protejare a drepturilor animalelor, pentru care este necesară prevenirea abuzurilor la care acestea sunt supuse de către persoanele care consideră că „a iubi” un animal înseamnă doar să îi asiguri acestuia nişte resturi de hrană şi apă de băut, eventual un „culcuş” insalubru”.
Un serviciu nou
Încă din start, proiectul de hotărâre care va ajunge într-o lună pe masa aleşilor locali vorbeşte de faptul că se înfiinţează Serviciul Public de Gestionarea a Animalelor Fără Stăpân, în vederea prinderii şi punerii sub adăpost a animalelor fără stăpân. Serviciul are o serie de atribuţii precum preluarea sesizărilor privind prezenţa pe domeniul public a animalelor fără stăpân sau a deşeurilor de origine animală, întreţinerea la zi a registrului animalelor fără stăpân, realizarea unor adăposturi care să ofere condiţii decente de cazare pentru acestea etc.
Obligaţiile deţinătorilor de câini sunt însă mai multe: dacă actul va fi votat, aceştia vor avea obligaţia să notifice orice modificare cu privire la datele înscrise în registrele Serviciului, cum ar fi înstrăinarea, moartea animalelor, fătarea etc. Ei vor avea obligaţia să asigure prezentarea pentru luarea în evidenţă a animalului în registrul unic, să identifice animalul prin implantarea cipurilor, să obţină carnetul de sănătate veterinar. În plus, moartea sau înstrăinarea animalelor va trebui anunţată în 24 de ore.
Taxe noi pentru câini
O primă taxă este specificată din start în regulament: taxa de înregistrare a animalelor de companie în baza de date a serviciului. Mai mult, deţinătorii de câini vor achita anual o taxă de 12 lei pentru fiecare exemplar.
Obligaţiile deţinătorilor nu se opresc aici: aceştia nu vor avea voie să inducă stare de agitaţie animalelor cu sau fără stăpân prin lovirea/ameninţarea acestora sau manifestarea oricărui gen de comportament agresiv, să refuze luarea unor măsuri pentru liniştirea propriului animal atunci când acesta se manifestă agresiv faţă de alte animale etc.
Fără câinele de bloc
Regulamentul face referire şi la câinii… de bloc. În act se precizează, de pildă, faptul că animalul nu poate fi pus în situaţia de a supravieţui pe cont propriu sau din mila altor cetăţeni. Nici montele nedorite de stăpâni nu sunt lăsate la voia întâmplării: “pentru a preveni montele nedorite stăpânii animalelor vor efectua demersurile necesare pentru sterilizarea acestora sau izolarea animalului în perioadele fertile” iar “în cazul constatării unor monte nedorite deţinătorii animalelor se vor adresa în decurs de câteva ore de la incident medicului veterinar în vederea întreruperii gestaţiei”. Lesele, botniţele şi zgardele sunt şi ele prezente în acest regulament, unde se vorbeşte şi de faptul că “este interzis accesul câinilor în târguri/oboare/pieţe, localuri publice, locuri de joacă pentru copii, cimitire, ştranduri, stadioane sau magazine etc.”.
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!