A trecut mai bine de o lună de zile de la momentul în care Florin Didilescu a rămas fără postul de director al Bibliotecii Judeţene Arad, moment în care incidentul s-a soldat cu scandal în cadrul unei şedinţe a CJA, dar apele nu s-au calmat încă. La şedinţa Consiliului Judeţean Arad de miercuri, 31 mai, situaţia lui Didilescu a fost repusă pe tapet, de această dată de consilierul judeţean Daniel Trifon. Acesta a acuzat-o pe Claudia Boghicevici, vicepreşedintele CJA, de faptul că şi-a schimbat părerea de la un an la altul. „Am analizat documentele care privesc evaluarea domnului Florin Didilescu şi unul dintre criteriile care nu au fost respectate de director este acela că nu a avut activităţi cu impact judeţean. Dar vreau să vă spun că am căutat şi există cel puţin nouă materiale de presă în care chiar dumneavoastră lăudaţi activitatea Bibliotecii Judeţene în cadrul proiectului de promovare a cititului în tramvaie. Iar unele dintre tramvaie străbat chiar patru unităţi administrativ teritoriale, cum ar fi Aradul, Vladimirescu, Păuliş şi Ghioroc. După ce lăudaţi acest proiect anul trecut, acum tot dumneavoastră spuneţi că biblioteca nu a avut activităţi cu impact judeţean?”, a întrebat Trifon. „În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru aprecierile dumneavoastră referitoare la acel proiect. Cititul în tramvai a fost un proiect gândit de mine şi implementat cu ajutorul voluntarilor şi angajaţilor Bibliotecii Judeţene, aceştia din urmă activând doar în timpul liber. Este foarte important acest aspect, oamenii nu au venit din timpul serviciului pentru a promova proiectul. Revenind la evaluarea domnului Didilescu, aceasta a fost făcută de doi dintre cei mai buni specialişti în domeniu, respectiv managerii bibliotecilor judeţene din Cluj şi din Timişoara”, a spus Claudia Boghicevici.
Şi au curs acuzele
Daniel Trifon nu s-a lăsat şi a cerut un răspuns referitor la activitatea cu impact judeţean a Bibliotecii condusă de Florin Didilescu. „Conducerea Bibliotecii Judeţene Arad nici măcar nu i-a lăsat pe angajaţi să participe la proiectul demarat de mine. Oamenii activau doar în timpul liber. Totodată, vă invit pe toţi consilierii judeţeni să vizitaţi Biblioteca Judeţeană Arad şi Biblioteca Judeţeană Cluj, care are un buget de trei ori mai mic decât al nostru. Nici nu se compară cele două instituţii, din niciun punct de vedere. Nici dacă vorbim despre fondul de carte, nici despre clădirea în care funcţionează. Domnilor, trăim în alt secol. Spuneţi că domnul Didilescu a avut activităţi cu impact judeţean. Cu tot respectul, vreau să vă spun că, deşi se numeşte Biblioteca Judeţeană, instituţia se adresa strict oamenilor din municipiu. Niciun cititor din localităţile judeţului nu avea acces la cărţile Bibliotecii Judeţene decât dacă făcea o cerere ce trebuia să fie aprobată de conducerea Bibliotecii Judeţene Arad. Încă o dată vă spun, trăim în alt secol, nu se poate să tratăm arădenii aşa. Şi da, pot să declar, încă o dată, cu tot respectul, că domnul Didilescu nu a făcut nicio acţiune cu impact judeţean”, a acuzat Boghicevici.
Planuri mari
Vicepreşedintele CJA a ţinut să precizeze că, odată cu schimbarea conducerii, se va schimba şi modul de lucru la Biblioteca Judeţeană. „Ne dorim să înfiinţăm un muzeu al literaturii arădene, avem scriitori cu care ne putem mândri. Ne dorim ca la evenimentele <Întâlniri cu personalităţi> să aducem la Arad, dacă putem, nume importante, poate chiar câştigători ai premiilor Nobel. Asta în condiţiile în care, până acum, au fost prezenţi fotbalişti ori arbitri. Vrem cu totul altceva de la Biblioteca Judeţeană”, a concluzionat Claudia Boghicevici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!