ARAD. Transpunerea serviciilor publice în sfera digitală este în continuare o problemă națională. Deputatul Glad Varga susține că deși în programul guvernare al PSD sunt incluse la fiecare capitol măsuri de digitalizare, precum e-educaţie, e-cultură, e-comerţ, e-sănătate, e-asistenţă socială, e-learning, e-health, e-government, acestea nu s-au aplicat niciodată cu adevărat.
Performanță scăzută
„În realitate, România se situează pe locul 27 din cele 28 de state membre ale UE în cadrul Indicelui economiei și societății digitale (DESI) pentru 2019 al Comisiei Europene. Indicele monitorizează performanța digitală globală din Europa și urmărește progresele înregistrate de țările UE în ceea ce privește competitivitatea digital. Deşi ţara noastră a înregistrat rezultate bune la conectivitate, digitalizarea economiei a rămas în urmă – mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime au competenţe digitale elementare. În ceea ce privește serviciile publice digitale, România are cea mai scăzută performanță dintre statele europene. Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020, în care sunt definite patru domenii de acțiune, a fost adoptată în februarie 2015, însă progresele înregistrate în punerea în aplicare sunt în continuare limitate. Nivelul de interoperabilitate între serviciile administrației publice este scăzut, deoarece fiecare instituție publică s-a concentrat asupra propriului său serviciu public digital. Prin urmare, nu este clar în ce măsură informațiile transmise sunt reutilizate ulterior de celelalte instituții. În plus, sistemele electronice implementate se blochează deseori şi creează prejudicii cetăţenilor – cardul de sănătate de exemplu”, a punctat Glad Varga.
Mai puține cozi
Cât despre serviciile publice, deputatul liberal arădean este de părere că modernizarea acestora „va trebui să se numere printre preocupările viitoarei guvernări”. „Mai puţin cozi la ghişee şi mai puţine situaţii stresante în relaţia funcţionari publici-cetăţeni pot fi consecinţele pozitive ale unui cumul de măsuri pentru implementarea concretă a sistemelor de guvernare electronică”, concluzionează Glad Varga.
Trimite articolul
Xcat a mai pierdut statul platindu-i astuia salariu de zeci de mii de lei lunar pentru baliverne, asta nu calculeaza micul glad?
Păarcă-i împăiat !!!! Pupala-ți, dă frumos și dăștept ! ( postarea 3)
Parcă-i împăiat, pupala-ț,i dă frumos și dă dăștept. (a 5-a încercare)