Arad. Dacă ați crezut că s-a încheiat povestea cu Mureșelul și poluarea lui v-ați înșelat. Autoritățile, pe cât de mult ar fi vrut să ascundă deversarea apelor uzate în canal, acum fac exces de zel în a ne trimite comunicate prin care ne înștiințează de calitatea apelor canalului. Cei de la Compania de Apă fac analize zilnice (pe strada Ineului), de două ori pe zi chiar, pentru a demonstra că nu mai e vorba de poluare în apele canalului chiar dacă, în continuare, toată canalizarea menajeră din Micălaca ajunge aici. Metoda de a obține rezultate în parametrii normali e foarte simplă: se pompează apă din Mureș, pe cheltuiala Companiei de Apă, pentru a se dilua mizeria din canal. Totul pare rezolvat pentru mediu, dar pericolul a rămas. Un pericol care, de data asta, nu se măsoară calitativ, ci cantitativ. Vine prea multă apă pe canal și inundă tot ce este în jur: grădinile și terenurile celor care au ghinionul de a locui în preajma canalului. O problemă la care, sperăm noi, s-au gândit cei care au decis că deversarea în canal este cea mai bună soluție. Poate în condițiile în care nu s-ar fi aflat și nu se pompa atât de multă apă pentru a dilua mizeria.
10 ore de pompat
Și nu e de mirare. ANIF pompează zilnic 10 ore apă din Mureș, câte 600l pe secundă, pentru a aduce apa la o calitate acceptabilă, pe banii celor de la Compania de Apă, pentru a spăla cei 20l pe secundă „pompat” din canalizarea orașului. Prea multă apă însă pentru Mureșelul care nu a mai fost curățat, drenat de mai bine de 30 de ani. Cel puțin așa susține directorul ANIF, Mircea Purcaru, care a solicitat bani de la minister pentru a putea interveni. „Avem promisiunea că vom primi bani pentru a curăța canalul. Trebuie să intervenim cu utilaje pe tot parcursul părții neintubate, din care peste 3 km este în intravilan”, a punctat Purcaru. Dacă nu se va interveni în scurt timp, apa se va înstăpâni pe grădinile celor din zona Confecții sau Jackson.
Au tăiat din dig
Și pentru a nu fi părtinitori trebuie să precizăm că o parte din vecinii canalului au săpat în dig pentru a-și extinde grădinile din spatele casei. Acolo apa a ocupat deja terenurile iar intervenția autorităților trebuie făcută direct în grădină. Ceea ce complică un pic situația pentru că angajații ANIF sunt primiți cu ostilitate de către proprietari.
Unde ajunge Mureșelul
Pentru cei care nu știu, cei aproape 14 km de canal, din care 1,923 km sunt intubați, ajung într-un alt canal cunoscut ca „Mureșul mort” după care direct în râul Mureș. E drept că pe drum calitatea apei ajunge să fie conformă, doar că s-ar putea să fie și cu un bilanț de pagube de pe traseu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!