ARAD. Proiectul itinerant al Conferințelor Dilema veche va avea, pentru 2022, o primă ediție la Arad, evenimentul urmând să se desfăşoare la Palatul Administrativ, sala Regele Ferdinand, peste trei zile, mai exact între între 14 și 16 aprilie. Potrivit organizatorilor, „Conferințele revin pentru a treia oară în orașul în care s-a născut acest proiect care a căpătat în ultimii doi ani anvergură națională. Tema ediției arădene este Europa versus, iar invitații confirmați sunt: Paul Dragoș Aligică, Adriana Babeți, Petre Guran, Cosmin Popa, Oana Popescu-Zamfir, Ioan Stanomir.”
Organizatorii au prezentat luni și programul evenimentului: joi, 14 aprilie, de la ora 18.00, Ioan Stanomir vorbește despre „Libertatea şi inamicii ei: o privire europeană”, în timp ce de la 19.30, Paul Dragoș Aligică va aborda „Criza ideologică și realinierea politică”.
A doua zi de conferințe începe tot de la ora 18.00 și tot în sala Ferdinand, cu Cosmin Popa și „Putinismul – ideologie și practică politică” și continuă la 19.30 cu Petre Guran și „Sinuciderea celei de a treia Rome”. Ultima zi de conferințe, sâmbătă, 16 aprilie, debutează tot de la ora 18.00 cu Oana Popescu – Zamfir vorbind despre „Europa politică vs. Europa geopolitică”, urmând ca la ora 19.30, Adriana Babeți să vorbească publicului despre „Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?” Moderatorul evenimentelor este Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei Dilema veche.
Vă prezentăm acum detaliile zilei de joi, așa cum au fost ele făcute publice de organizator, urmând ca zilele următoare să trecem în revistă și date despre conferențiari și prezentările lor din zilele de 17 şi 18 aprilie.
Primul care deschide seria conferințelor este Ioan Stanomir și a sa „Libertatea şi inamicii ei: o privire europeană”, ocazie cu care, potrivit organizatorilor, se va vorbi despre:
“Misiunea constituţionalismului este aceea de a garanta exerciţiul libertăţii. Europa este, în aceste momente, într-un moment de interogare colectivă. Cui aparţine suveranitatea, cum se poate păstra mecanismul de separaţie şi de echilibru al puterilor în condiţiile stărilor excepţionale, cum putem limita impactul unui efort de inginerie utopică asupra societăţilor noastre: iată câteva dintre întrebările timpului nostru. Despre ele şi despre altele va încerca să vorbească această conferinţă”.
Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de ştiinţe politice a Universităţii din București. Interesat de constituţionalism, istoria politică şi istoria intelectuală. Cea mai recentă carte publicată “ RSR. Lecţia de învăţământ politic”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2021.
Ioan Stanomir va fi urmat de Paul Dragoș Aligică care va vobi despre „Criza ideologică și realinierea politică”.
„Perioada ultimilor ani a adus în prim plan o tot mai pronunțată percepție că spațiul European se află în fața unei situații de turbulență și criză ideologică: vechi și aparent intangibili parametri și certitudini de natură doctrinară și politică ajung să fie tot mai mult sub semnul întrebării, ambiguitatea și confuzia penetrează tot mai mult discursul public, în vreme ce chiar și în conversațiile personale cu vechi prieteni descoperim că apar surprinzătoare percepții contrare și disensiuni acolo unde înainte eram obișnuiți să fie consens sau o convergență de principii. Ne aflăm în fața unor evoluții cu totul remarcabile. Sunt ele doar un epifenomen sau sunt simptomul unor transformări de natură socială, economică și tehnologică și mai profunde și îngrijorătoare? Conferința va explora aceste evoluții cu totul speciale, care pun sub semnul întrebării, acum, la începutul de mileniu, chiar fundamentele ideologice ale ordinii politice liberal-democrate”, spun despre această conferinţă organizatorii.
Dragoș Paul Aligică este profesor la Universitatea București unde predă în Departamentul de Științe
Administrative și Senior Fellow la F. A. Hayek Program for Advanced Study in Philosophy, Politics and Economics at George Mason University unde predă in Departamentul de Știinte Economice. Studiază și predă teorii ale guvernanței, analiză instituțională și sisteme economice comparate. Între publicațiile sale recente se numără o monografie despre instituționalizarea propagandei și îndoctrinării.
Organizat la nivel naţional de GMMC
Conferințele Dilema veche sunt un proiect inițiat și organizat la nivel național de GMMC în parteneriat cu revista Dilema veche. În Arad, evenimentul este finanțat în mod tradițional de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, sponsor fiind Grup West – dealer local Opel, Peugeot și Citroën. Intrarea publicului este liberă la toate evenimentele.
Trimite articolul
XDilema veche vs. Dilema 9!