De astăzi nu vom mai asista la scene în care maşinile parcate neregulamentar sunt ridicate chiar dacă în interior sunt persoane pentru că noul regulament are prevederi în acest sens: „ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane”. De asemenea, se prevede şi răspunderea în cazul maşinilor ridicate şi avariate pe timpul manevrei sau a transportului: „administratorul drumului public, sau, după caz, administraţia publică locală răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare, în condiţiile prevăzute de lege”.
În noul regulament este prevăzută şi semnalizarea bicicletelor: „bicicleta trebuie să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră, iar pe timp de noapte, sau când vizibilitatea este redusă, bicicleta trebuie să fie echipată cu lumină de culoare galbenă în faţă, iar în spate cu lumină roşie. Bicicleta mai trebuie echipată cu dispozitive reflectorizante amplasate pe roţi”. Totodată, în noul regulament se recomandă ca la depăşirea unei biciclete, distanţa laterală să fie de minimum 1,5 metri. „Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat”, se mai arată în regulamentul care intră astăzi în vigoare.
Interzis pe piste
Conform noului regulament „se interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru pietoni și biciclete ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare şi pe trotuar, cu excepția situației în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile Art. 144 alin (2) și (3)”.
Ce spune articoul 144 alin (2)? Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul Poliţiei Rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă: se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor stabilit potrivit normativelor în vigoare care nu poate fi mai mic de 1 metru lăţime, dacă accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă sau dacă poziţionarea vehiculelor în parcare nu stânjeneşte circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate. Alineatul 3 al articolului 144 prevede că „nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puţin de 10 metri de intersecţii, staţii ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni”.
Se consideră staţionare pe partea carosabilă situaţia în care oricare dintre roţile vehiculului sau remorcii se regăseşte pe partea carosabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!