Arad. Deschis pe data de 21 ianuarie, Centrul pentru evaluarea pacienților confirmați cu virusul SARS CoV-2 de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și-a suspendat temporar activitatea, urmare a numărului redus de persoane care s-au prezentat în ultima vreme pentru evaluare.
Gândit ca centru în regim de permanență, până pe data de 1 martie arădenii cu forme ușoare și medii de Covid-19 se puteau prezenta la orice oră pentru a fi evaluați și pentru a primi tratamentul adecvat. Personalul medical alocat centrului efectua, în regim de spitalizare de zi, investigații medicale și imagistice – analize de sânge, radiografie sau tomografie computerizată – pentru pacienții pozitivi, iar în funcție de rezultatele investigațiilor, medicii eliberau rețetele pentru tratament la domiciliu – inclusiv antivirale – sau recomandau internarea. De la începutul lunii martie, însă, datorită numărului tot mai scăzut de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, adresabilitatea a scăzut, astfel că s-a decis renunțarea la permanență.Timp de două săptămâni, centrul a funcționat zilnic între orele 08:00-20:00, dar numărul celor care s-au prezentat pentru evaluare a scăzut brusc odată cu ridicarea stării de alertă, iar, prin urmare, conducerea SCJU a luat hotărârea de suspendare temporară a activității.
Astfel că, începând de luni, cetățenii diagnosticați cu virusul SARS CoV-2, care necesită asistență medicală se pot prezenta în Unitatea de Primire Urgențe, zona COVID-19, unde vor fi evaluați și investigați (analize de sânge, radiografie sau tomografie computerizată), în vederea stabilirii tratamentului.
Redeschis la nevoie
„Pentru că numărul celor care se prezintă pentru evaluare, în urma diagnosticării cu virusul SARS-CoV-2, a fost tot mai mic, mai ales de la revocarea stării de alertă, activitatea centrului pentru evaluarea pacienților a fost suspendată temporar. Pacienții se pot prezenta, în continuare, în Unitatea de Primire Urgențe, zona Covid-19, unde vor beneficia de aceleași investigații gratuite – radiografie sau tomografie computerizată, analize de sânge – urmând a li se prescrie tratamentul adecvat. În cursul săptămânii trecute, în medie 5 pacienți confirmați cu Covid-19 au venit pentru investigații în centrul de evaluare, de aici și măsura suspendării temporare. Bineînțeles, în cazul în care numărul solicitărilor va crește, centrul va fi operaționalizat din nou”, a precizat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
În cele două luni de funcționare, la centrul pentru evaluarea pacienților diagnosticați cu SARS-CoV-2 de la Județean s-au prezentat în jur de 1000 de arădeni, dintre care aproximativ 70 au necesitat spitalizare, iar restul au primit tratament, în urma evaluării.
Internări în creștere
Cu toate că numărul cazurilor active este în scădere, la fel și numărul celor care se mai prezintă la spital pentru evaluare, nu același lucru este valabil când vine vorba despre numărul persoanelor cu forme ale bolii care necesită internare. Dacă la începutul săptămânii trecute, 78 de persoane erau internate la Spitalul Covid din Grădiște, luni, 21 martie, Ministerul Sănătății transmitea că 96 de persoane, cu forme medii spre grave, erau spitalizate la Județean. Cu 12 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Dintre acestea cinci sunt în stare gravă, internate pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. De asemenea, numărul copiilor cu Covid-19, internați pe secția de boli infecțioase de la Județean, rămâne în continuare ridicat. Luni, 19 paturi din cele 20 disponibile erau ocupate de 12 copii de diferite vârste și 7 însoțitori.
Două luni de activitate
Alte trei centre de evaluare a pacienților confirmați cu Covid-19 au fost funcționale în cadrul a trei unități medicale din județ. Este vorba despre centrele de evaluare de la spitalele din Lipova, Ineu și Sebiș, unde s-au oferit aceleași servicii medicale, ca și în cazul centrului de la Județean, doar că nu în regim de permanență. Toate aceste centre de evaluare au funcționat aproape două luni, ele făcând parte din noua abordare a tratamentului pentru Covid, propusă de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Rămâne de văzut dacă va mai fi necesară redeschiderea lor, având în vedere că numărul cazurilor este în scădere, cu toate că autoritățile nu exclud un al șaselea val.
Trimite articolul
XNu demontati nimic revenim în doua saptamini maxim😀
Acolo a fost plutonul de execuție pt părintele meu! Sa va ajute Dumnezeu așa cum v ați bătut joc de oameni acolo și v ați ocupat de ei !! Amin criminalilor