JURNAL ARĂDEAN. Domnule director, e greu să fii cel mai bun și să și rămâi pe această poziție?
SORIN HAIDUC. Este o consecință firească a tot ce s-a întâmplat în școala noastră în ultimii 15 ani, e o muncă serioasă de ani de zile, ale cărei roade le culegem de patru ani încoace. Contează selecția cadrelor didactice pe care o facem, selecția copiilor, dar și sprijinul părinților, care sunt alături de noi în tot ceea ce facem privind educația copiilor.
J.A. Sunteți pe primul loc și în preferințele elevilor după Evaluarea Națională? Adică elevii cu cele mai mari medii la acest examen se înscriu la școala dumneavoastră?
S.H. Nu neapărat. Ar fi de interes măsurarea evoluției copiilor care intră în clasa a IX-a și care finalizează clasa a XII-a, mă refer la valoarea adăugată. Inclusiv la acest aspect suntem cei mai performanți din județ, creșterea de care dau dovadă elevii noștri este una consistentă, iar acest lucru se vede clar din media de 8,93 la Examenul de Bacalaureat, o medie care ne situează pe poziția 40 în topul național.
J.A. Care sunt profilurile studiate la Țichindeal?
S.H. Profilul pedagogic, care conform noii legi, anul viitor își va înceta existența, dar vom avea clase cu specializarea de învățători și cu specializarea educație timpurie, o clasă de matematică-informatică intensiv informatică și o clasă de filologie bilingv limba engleză. Cea mai căutată clasă este cea de matematică-informatică, ale cărei rezultate la proba de matematică au fost extraordinare, dar toate profilurile sunt căutate, deoarece noi am încercat să creăm o cultură organizațională, un spirit al școlii, în care intră printre altele un alt mod de relaționare între copii, chiar între profesori și copii. Un alt aspect legat de rezultate, este că am avut ocazia, ca liceu pedagogic, să facem selecția cadrelor didactice în mod direct, un avantaj de care, trebuie să recunosc, am profitat. Având profesori de calitate, au început să apară rezultatele; apărând rezultatele, am început să avem mai multe solicitări din partea copiilor care participă la repartizarea computerizată. Anul trecut, clasa de matematică-informatică a fost cea mai solicitată din județ, din absolut toate liceele și toate specializările.
J.A. Toată lumea vorbește de meditații. Cât înseamnă meditațiile în pregătirea unui elev?
S.H. Suntem orientați spre evoluția copiilor, principalul nostru oboectiv fiind ca elevii să fie foarte bine pregătiți. Asta presupune foarte multă muncă suplimentară, de cele mai multe ori neplătită, pentru că absolut fiecare profesor pregătește copiii pentru examene prin activități suplimentare. Există cadre didactice care săpămână de săptămână vin sâmbăta la școală cu copiii, pe care îi pregătesc în mod gratuit. La fel de adevărat este că, la fel ca la alte școli, mare parte dintre elevi se pregătesc suplimentar făcând meditații paticulare.
J.A. Câți copii învață la „Peda”?
S.H. Din clasa pregătitoare până în clasa a XII-a, avem 1.450 de copii, cred că în Arad există o singură școală cu un număr mai mare de elevi. Profesori sunt 70. Contează foarte mult atmosfera din școală și faptul că în cancelarie nu există conflicte, că toate cadrele didactice își converg eforturile în interesul copiilor. Eu cred că acestă atmosferă este unul din principalele motive ale succesului nostru.
Contează foarte mult că toate cadrele didactice își converg eforturile în interesul copiilor
Trimite articolul
XSe duce de rapa Moise
E ca si cum ai compara mere cu pere. Compari mate fizica sau stiintele naturii cu pofil pedagogic. Au fost materii diferite, in functie de profilul studiat. S-a vazut la evaluarea nationala, unde au dat toti elevii din aceasi materie, care a fost nivelul Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal. Media pe scoala inainte de contestatii fiind 7.59, spre deosebire de Moise unde a fost 8.98. Dar si la Moise se cunoaste ca meritele nu sunt neaparat ale profesorilor de la clase. Este bine cunoscut faptul ca acesti copii se mediteaza la greu din clasele a 5-a. Oare de ce este nevoie de mediatii daca profesorii sunt foarte bine pregatiti si isi predau materia cum trebuie la clasa?
-
Căutați rezultatele și veți constata că la examenul la matematica(pt profilul mate-info) și la istorie( pt profilul filologie)cei de la Țichindeal sunt înaintea celor de la Moise Nicoara.
-
Mate -info Țichindeal media 9,15
Mate-info Moise media 8,99.-
Peda are 1 clasa de mate-info iar Moise are 2.Compara primele 26 de medii.
-
Inexact raționamentul.nu ai terminat la mate-info, asa-i?
-
Fix mate-info am terminat domnul profesor.
-
Nu as fi zis🤣🤣🤣
-
-
Atunci sa luam istoria, materie obligatorie. O clasă filo la Țichindeal, una la Moise.
Rezultate
2022 – Țichindeal 9.51
– Moise 9.09
2023- Țichindeal 9.28
– Moise 9.26
-
-
Si atunci cum justificati media mica de la Peda de la evaluare fata de Moise? Sunt aceasi profesori si la liceu si la gimnaziu.
-
Eu nu am ce sa justific. V-am răspuns pentru că erați in eroare pe subiectul articolului.
-
-
Sorin este un adevart domn!:
-
Sorin …domn? Tu chiar nu stii ce se intampla in Peda sau vrei sa “perii”conducerea acestui colegiu.
Rezultatele sunt ale copiilor, ale muncii individuale ale acestora si a cheltuielilor facute de parinti cu meditatiile. La Peda sunt cativa dascali (jos palaria), dar multi nu au ce cauta acolo, in frunte cu acest domn Sorin
Nu pot să nu remarc frustrarea ce apare în unele comentarii !
Cum ise ncercă denigrarea unui liceu anume !
Cine are interese ?
-
Nu e frustrare, sunt profii de la Peda contra profii de la Moise in comentariile de mai sus. Nu vezi ca stiu totul, la virgula? Medii, profile, ani, etc. Ca profesori, multi dintre ei sunt buni, ca oameni, mai bine tac. Tot ce fac este pentru interesul pur al lor, elevul este doar o marfa, exact ca pacientul din spital.
-
Eroare. Informațiile sunt publice. Poți căuta liniștit pe bacplus.ro și te vei convinge. Sursa mea de informare asta a fost.
-
Exact, ca om din afara sistemului fix asta am eu de facut azi, sa caut pe bacplus.ro. Doar voi profesorii stiti site-urile, noi vedem doar realitatea.
-
-
Dar cu siguranță , tu știi mai bine despre ce e vorba🙃
-
Cu siguranta nu stiu mai bine, dar vad si inteleg foarte bine.
-
Repet, ești in eroare. Profundă!
Auzi că bacplus.ro e știut doar de profesori🤣🤣🤣
Daca tu ești doar cu Tik-tok nu înseamnă că alții nu sunt interesați și de altceva
Noapte buna🤣🤣🤣
-
-
-
Felicitari! Da…. ceilalti copii, de la celelalte licee, conteaza!? Sau sa plece …..catre culegerea sparanghelului!? Asta e scopul invatamantului aradean!? Cine e pe locul 1, peda sau moise?
-
Da, contează. De exemplu la Minis, zero promovați. Dar și despre asta s-a scris.
-
Restul e prosti, cum ar zice unii. Nu ai bani de meditatii, nu ai ce cauta la moise sau peda. Mergi la altii de categoria a doua.
Multumiri meditatiilor! Ca cineva care a terminat la peda, majoritatea profesorilor nu dau doi bani pe cei de la clasa. Te asteapta ma meditatii. Sa nu mai vorbin de segregarea de clasa/etnie a tuturor liceelor.
Sau sa ne aducem aminte de ‘domnul’ Sorin care intr-un an a venit la ora de antreprenoriat de 2 ori sa predea 🙂 In rest era dat disparut.
Great journalism returns!
-
Are dreptate “Haha” cu domnu Sorin.Plus alte gainarii facute la Peda, dar multi dintre cei care au trecut prin acest colegiu TAC, nu din respect pt domnu Sorin ci in speranta ca intr-o zi Peda va fi ceea ce trebuie sa fie un COLEGIU.Cine stie , stie, sperand….la ceva NORMAL
Criticam de dragul de-a critica orice, chiar daca acel ceva merge bine.
-
Peda, chiar nu merge bine.Nu ai bani, copilul abia termina.Colegiul este la moda, in prezent, iar parintii cotizeaza la greu pt meditatiile copiilor.Criticile nu sunt char aiurea
Daca s-ar face un audit corect, ar fi….jale-
Ai dovezi sau e telefonul fără fir?
-
Și eu am fost la ȘCOALĂ însă fără PRACTICĂ degeaba nu pricepi nimica doar TEORIE și TEORII și tot PROFESORUL știe că predînd lecția la școală el predă ca nimeni să nu priceapă și să nici înțeleagă nimic totul este să treacă ora și salariul să îi intre în BUZUNAR