Se anunţă noi proteste la Serviciile de Probaţiune din întreaga ţară, inclusiv din Arad. Startul a fost dat de un protest în faţa Palatului Victoria din Bucureşti, organizat marţi, 2 aprilie, la care au participat aproximativ 300 de consilieri de probaţiune, cam jumătate dintre consilierii activi din România, aceştia protestând faţă de neplata integrală a salariilor începând cu luna ianuarie 2024.
„Contextul în care a apărut această problemă la nivelul sistemului, care înregistrează deja probleme din punct de vedere al infrastructurii, s-a creat prin faptul că deși au fost corectate salariile în anul 2023, acestea nu au mai fost plătite integral în anul 2024. Astfel, în luna august 2023 prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1407/C/03.08.2023 și mai apoi în luna decembrie 2023, prin OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, s-a stabilit un nivel de salarizare superior lunii iulie 2023 pentru personalul de probațiune din România. Aşadar, legiuitorul a avut în vedere şi a reglementat în mod expres situaţia subsemnaţilor, care facem parte din personalul din sistemul de justiţie şi pentru care în cursul anului 2023, au fost stabilite majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare prin acte administrative ale ordonatorului de credite, respectiv Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1407/C/03.08.2023. Cu toate că s-a recunoscut prin Ordinul Ministrului Justiției și mai apoi prin OUG creșterea salarială produsă ca urmare a situației extrem de dificile a consilierilor de probațiune din România, începând cu luna ianuarie 2024, respectiv salariul aferent lunii decembrie 2023, nu s-au plătit salariile stabilite prin ultimele acte normative ci salariile din luna iulie 2023, desi pentru perioada august – noiembrie 2023 ele au fost achitate integral. Motivul invocat de angajator este acela că în bugetul instituției nu există banii necesari pentru plata salariilor integral până la finele anului 2024 și s-a luat decizia de a nu se plăti salariile integral. Suma necesară, până la finale anului, pentru acoperirea integrală a salariilor este de aproximativ 30.000.000 lei”, a transmis Sabrina Duţu, de la Serviciul de Probaţiune Arad. Consilierii de probaţiune au identificat şi soluţia: alocarea din fondul de rezervă bugetară a sumei necesare pentru plata salariilor personalului de probaţiune pentru tot anul 2024.
Fug din sistem?
Cei de la Serviciul de Probaţiune Arad avertizează asupra faptului că, dacă problema salariilor nu va fi rezolvată, există marea posibilitate ca angajaţii să demisioneze. „În situația în care problemele actuale nu se vor rezolva, există riscul ca până la finele acestui an personalul de probațiune cu salarii nete cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei să părăsească sistemul. Personalul de probațiune este compus din persoane cu studii superioare, specializate în reintegrare socială și schimbare comportamentală, alternativele pe piața muncii pentru acestea fiind salarizate net superior. Totodată vă aducem la cunoștință că în acest moment nu există posibilitatea de a organiza concurs pentru a înlocui persoanele care părăsesc sistemul întrucât Statutul Personalului de Probațiune din România este blocat în Parlamentul României de aproximativ un an, termenul de adoptare fiind expirat de 10 ani, iar în lipsa statutului orice încercare de organizare a concursului este blocată de alte acte normative. Prin urmare pierderea personalului ar duce clar de la închiderea unor servicii de probațiune, până la dispariția sistemului și implicit înmulțirea populației penitenciare de 6 ori față de numărul actual”, mai spune Sabrina Duţu.
Greva foamei
Doi dintre angajaţii Serviciului de Probaţiune Arad au adoptat, din nou, o măsură extremă de protest faţă de neplata integrală a salariilor: greva foamei. „Vă informăm că, începând cu data de 2.04.2024, ora 08:00, doi angajați ai Serviciului de probațiune Arad au intrat din nou în greva foamei, ca formă extremă de protest împotriva nedreptăților la care personalul de probațiune este supus: noi putem să muncim cu scheme subdimensionate de personal, în condiții improprii, cu sute de mii de persoane care au săvârșit infracțiuni și pe care le redăm societății pregătite de reintegrare, aducând economii substanțiale la bugetul de stat, în timp de guvernanții nu pot să ne respecte dreptul la salarizare. Din anul 2018 (de la intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017), personalul de probațiune are salariile blocate la un calcul greșit, deși există hotărâri judecătorești, ordine de ministru de justiție și a avut loc punerea în plată a salariilor conform acestor acte normative pentru lunile august-noiembrie 2023 – tot doar ca urmare a unei greve a foamei în luna decembrie anul trecut, exercitată de 130 de consilieri de probațiune din țară, autoritățile considerând că noi funcționăm pe principiul dinamului și trăim <fără mâncare>. Problemele celor circa 600 de angajați nu sunt rezolvate, deși Ministrul Justiției Alina Gorghiu a afirmat că <o spune Monitorul Oficial> că suntem <rezolvați>”, au mai transmis cei de la Serviciul de Probaţiune Arad. Mai trebuie precizat faptul că ceilalți consilieri din Arad au adoptat ca formă de protest „greva japoneză”, fără a întrerupe activitatea cu beneficiarii.
Trimite articolul
XSi mai exact cu ce se ocupa?!
-
Mai exact,CINE sunt??cv -oameni AIUREA,cv-ce da la sapa la prima ora-4 dimi-CINE sunt?ei la 4 dimi se intorc pe partea cealalta pe cand eu bag k prostu!discriminare!-ce le trebe?
-
Cu toti cei condamnati la pedepse neprivative de libertaye,ii supravegheaza in libertate,, cu respectarea anumitor masuri pe care le impune instanta!! Muncesc de le sar capacele, fara protectie, expusi la maxim…iar cei din Min.Justitiei, niste lichele carora nu le pasa, directori numiti politic,ca toti din Romania, pe langa problemele reale din teren! Rusine, ministra justitiei… Te-a ametit puterea!
-
Mai cu nimic !Le pvesteste hotilor ca nu e bine sa furi !!
-
Mai exact, freaca menta, taie frunze la caini si trag matza de coada,fix ca restul bugetarilor, pe banii celorlalti. Fac hartoage inutile si de fapt cam toata munca lor e inutila fiindca in realitate nu se schimba nimic. Iar acum afla si ei ce sefi “buni” au. Laa afle ca si noi am aflat pe propria piele ce ne tot dau guvernantii astia clociti.
Se face ca nu sunt direct implicat dar stiu din sursa sigura ca acesti oameni sunt bataia de joc a sistemului si au de-a face cu tot felul de dezaxati care de fapt ar trebui sa fie inchisi dar se afla in libertate, ar merita sa fie retribuiti corect.
Da ar trebuii sa primeasca si bani de ochelarii 3000 de ron ca si speciali doar noi ii platim ,sa aiba pensii speciale doar ce suntem in Romania cel ce lucreaza sa-i luam capul si cei care freaca menta sa-i incarcam sacul
La Leoni,Takata, Automotive , Fabrica de vagoane și tramvaie, de ce nu va zbateți sa mergeți, dacă tot vreți salarii bune ,doar ca acolo trebuie sa munciți pentru a obține salarii decente.
Cat de ciudate sunt femeile astea. Vesnic se vaicaresc ca s-au ingrasat si nu se abtin de la mancare. Acuma fac greva foamei…
sa se recalifice si sa aleaga alt loc de munca mai bine platit daca nu le place cel existent .Simplu!