ARAD. Nu mai puţin de 700.000 de lei au fost alocaţi, în şedinţa extraordinară de marţi a Consiliului Local Municipal, pentru elaborarea unor DALI-uri vizând Cetatea Aradului. E vorba de documentaţii pentru următoarele investiţii: realizare zonă verde în interiorul Cetăţii (80.000 de lei), reabilitare poartă principală, poartă secundară şi căi de acces aferente (100.000 de lei), reabilitarea şi amenajarea a două bastioane (120.000 de lei), reabilitarea Pavilionului administrativ şi platoului central (150.000 de lei), reabilitarea Mănăstirii franciscane din Cetate (250.000 de lei). Toate acestea, însă, se vor face „condiţionat de transferul drepturilor reale asupra imobilelor în condiţiile legii”.
Amendamente
Alocările sus-amintite s-au făcut prin amendamente la proiectul de hotărâre privind rectificarea Bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pe anul 2020. Amendamentele au fost susţinute de cinci aleşi PNL.
Încă dinaintea votării acestora, consilierul PSD, Cosmin Buruc, a dorit să afle „ce înseamnă <condiţionat de transferul drepturilor reale>. Adică vom face aceste DALI-uri după ce se vor transfera drepturile reale sau o să ne punem să plătim DALI-urile şi după aceea jucăm un ping-pong cu refaceri şi plăţi?” I-a răspuns secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu: „Nu plătim DALI-urile. Se realizează condiţionat de transferul drepturilor reale – drept de proprietate şi drept de administrare sau cel puţin al dreptului de administrare.” Buruc a concluzionat: „Deci doar după ce s-a făcut acest transfer, în momentul în care o să fie gata ce trebuie să fie gata în Gai, doar atunci o să se facă aceste DALI-uri. Deci… campanie electorală.”
Explicaţii…
Simţindu-se vizat, primarul interimar Călin Bibarţ a intervenit cu următoarele precizări: „Cetatea este în proprietatea municipalităţii dar se află încă în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Vom avea nevoie de un drept real de folosinţă, cel puţin de administrare sau împreună cu Armata de administrare, adică de un acord pe care eu l-am discutat la Bucureşti cu domnul ministru al Apărării, tocmai pentru a câştiga timp. Adică: nu pleacă Armata din Cetate deoarece documentaţiile durează foarte mult timp în România şi cu atât mai mult când e vorba de bani europeni. Acum suntem la faza de a obţine finanţare europeană, apoi se semnează finanţarea, apoi DALI-uri şi celelalte documente care urmează, după aceea licitaţie pentru constructori… toate înseamnă nu o lună-două de zile. În contextul acesta, încercăm să ardem câteva etape încercând să facem partea de documentaţie astfel încât la momentul la care se pot efectiv executa lucrările, să nu ne întârziem. Nu e campanie, e doar o luptă pe care o ducem în continuare. Pentru că noi nu mai suntem de acord de mult cu ceea ce susţineţi dumneavoastră, ca din banii arădenilor să mai băgăm vreo 15 milioane de euro în unitatea din Gai. (…) Vă dau un exemplu: dacă avem acordul Ministerului Apărării anul viitor, în luna februarie sau martie… conform Legii bugetului de stat, nu mai poţi rectifica bugetul până la sfârşit de iunie-iulie. Atunci trebuie să le ai prevăzute. Le prevedem acum, le prevedem în noul buget, încercăm să fim pro-activi, nu ne deranjează cu nimic.”
Monument Istoric
La rândul său, viceprimarul Levente Bognar a subliniat: „Cetatea Aradului este un Monument Istoric Categoria A, deci de interes naţional. Ani de zile nu s-a întâmplat nimic. Am primit critici şi noi, municipalitatea, pentru faptul că proprietarul sau cine era în această tranziţie nu a făcut absolut nimic vizavi de caracterul de Monument Istoric. Trebuie să facem ceva! Comunitatea aşteaptă, toată lumea se identifică cu această Cetate. De aceea este important.”
Modelul Novi Sad
Consilierul Gheorghe Furău a venit cu următoarea propunere: „Poate am putea prelua nişte modele mai reuşite pentru Cetate, cum este cel de la Novi Sad, unde 30% din Cetate e ocupat de Armată, în continuare – prezenţa ei fiind un garant că nu se întâmplă nimic rău în acel teritoriu – şi restul să fie folosit de municipalitate. Cred că ar merita acest model de studiat.”
Trimite articolul
XVorbe în vânt cum ați făcut de zeci de ani. Nu se va schimba nimic din păcate, clasa politică din Arad este un dezastru, iar aici mă refer la toate partidele
-
Daca PDL-PNL nu a facut nimic 10 ani nu inseamna ca toate partidele sunt de vina . Poate doar acele partide care i-au sustinut.
din pacate asta va …. intereseaza cetatea ., care sta in calea unora care abia asteapta sa intre acolo cu ceva discoteci baruri restaurante depozite si mai stiu ce altceva ….in loc sa bagati bani in ceea ce lipseste Aradului asa cum scrie cineva aici ( parcari , sub sau supraterane , conditii igienice in scoli si gradinite , parcuri canalizarile din cartiere ,etc
cu toate ca sunt multe alte locuri de investit bani ( in domeniul sanitar , scolar drumuri parcari supraterane etc
Bine ca s-au bagat bani multi in noul stadion UTA cand performantele sunt cele care sunt si pt care stadionul Motorul ar fi fost suficient
incompetenta administratie locala(primar si consiliu)din nou isi dau in petec cu tema Cetatii,tema ce o reiau ciclic,cu variatiuni,spre a prosti populatia,si cred ca vor reusi din nou,caci planul strategului de la Brad se adreseaza prostimii Aradului,care desigur “‘vor pine botul”‘din nou;iar peste 4 ani,daca vor mai trai,edilii ,indiferent care,vor relua aceeasi tema.
Se prevad bani pentru documentatii in cazul in care se preda cetatea. Dar nu se dau bani pentru Gai care este cheia intelegerii cu armata. Adica … suntem orbi… batuti in cap…
am poze din cetate cu romani incarcerati si spanzurati pe vremea imperiului austroungar deoarece vorbeau limba romana si au luptat pentur limba romana, la fel cred ca a fost inchis aici si Gavrilo Princip, ratatul sarb care a declansat Primul Razboi Mondial, cat despre faptul ca ne identificam cu cetatea, maghiarul mason Bognar Levente are dreptate, prea multi romani au murit din vina de a fi romani acolo. Apropo la cei care credeau ca administratia austroungara era mai faina…era mai buna pentru cine nu era roman, romanii locuiau la periferia orasului, aveau interdictie de a locui in centru, ca sa mai intelegeti si voi istorie