ARAD. Istoriografia județului s-a îmbogățit prin lansarea zilele trecute a unei noi monografii teritoriale: „Căsoaia și împrejurimile – însemnări monografice”. Dar, citind voluminosul volum, de peste 500 de pagini, ne-am dat seama că nu avem de-a face doar cu niște simple însemnări ci, dimpotrivă, apreciem că avem în față o „scriere atipică și originală”, ca să-l cităm pe unul dintre vorbitorii de la lansarea cărții, dr. Octavian Mândruț. În primul rând originalitatea stă în depășirea tiparelor cu care suntem obișnuiți în astfel de scrieri și se datorează celor trei autori: prof. Horia Truță, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și dr. Ioan Don, toți trei reputați cercetători în domeniile geografie și biologie dar și autori ai unor scrieri cu caracter istoric mai general. Probitatea lor profesională se impune cu pregnanță în paginile cărții, care conține multe informații inedite și judecăți de valoare într-adevăr originale.
Autorii, poate tocmai având în vedere specialitatea lor, nu își propun să cuprindă zona din perspectiva granițelor conferite de unitatea administrativă, ci din aceea a unității geografice. Acest lucru îl sugerează și titlul care vorbește despre Căsoaia și împrejurimile, nu despre comuna Târnova, a cărei suprafață se suprapune în mare măsură cu ținutul de referință. „În Căsoaia, spațiul structurat sub formă de amfiteatru, cu o perspectivă panoramică de mare profunzime și dinamism, îi conferă o valoare peisagistică remarcabilă”, suntem atenționați încă în introducere despre ceea ce urmează a cuprinde lucrarea. Și, cităm în continuare din „Cadrul natural”, primul capitol al cărții, pentru a înțelege mai bine aria de cuprindere a „faptelor” istorice și naturale prezentate: „Această subunitate aparținătoare unității geografice a depresiunii sau Țării Zarandului, este învecinată spre est cu dealurile Tauțului, iar spre vest cu dealurile Măderat-Pâncota. Suprafața se desfășoară pe o prispă marginală a vârfului Highiș, modelată în cele mai variate formațiuni”.
Originalitatea lucrării, care ni s-a propus spre lectură, stă în bogăția, varietatea și ineditul informațiilor culese de pe teren, dar și într-o foarte bogată bibliografie, iar arhivele arădene au fost consultate, pe anumite subiecte, cu cea mai mare osârdie.
Evoluția naturală a teritoriului se împletește strâns cu evoluția istorică a zonei, iar descrierea începe cu epocile geologice și biologice foarte îndepărtate. Cu lux de amănunte sunt prezentate speciile de plante și animale, iar cel interesat poate să consulte numeroasele pagini de la anexe dedicate naturii foarte bogate a zonei.
Istoria umană este privită atât în evoluția globală a teritoriului cât și pe localități. Atât în ceea ce formează unitatea cât și în diferențele specifice, totul fiind încadrat în istoria mai generală a Țării Zarandului. Și trebuie precizat că locuirea umană este atestată de săpăturile arheologice încă din epocile pietrei. Foarte multe amănunte privesc istoria recentă, folosindu-se informații culese din Arhivele arădene și menționăm aceasta deoarece alte monografii trec cu lejeritate peste perioada pe care au trăit-o mulți dintre noi. „Activitatea economică”, „Viața religioasă”, „Învățământul”, „Cultura și propaganda” sunt alte capitole tratate exhaustiv am spune, chiar cu titlu de exemplu pentru cei care se încumetă să realizeze monografii de localități.
Numeroase anexe desfășurate pe aproape 300 de pagini completează informațiile privind flora și faună, utile mai ales cercetătorilor botaniști și zoologi.
Mai specificăm doar că stilul literar este sobru, concis, ușor de parcurs chiar și de către neinițiații în limbajul de specialitate, autorii dovedind că stăpânesc deplin arta redactării textului, care vine dintr-o vastă experiență.
Nu putem trece totuși peste faptul că fotografiile reproduse în paginile cărții sunt departe de valoarea originalelor.
Și prin prin tipărirea acestui volum, „Editura University Press” dovedește că are un program editorial care ține la valoarea științifică a lucrărilor ce îi poartă sigla și deasemenea la utilitatea socială a lor.
Cultură și agrement
Un loc deosebit, cu multe pagini dedicate, îl are arta monumentală și valorile de patrimoniu cultural care se găsesc adăpostite în „Parcul de sculptură monumentală”, fiind descrise în detaliu monumentele realizate în cadrul Taberei de sculptură monumentală care a funcționat în perioada 1979-1985. Și desigur nu putea să lipsească „Căsoaia” din capitolul „Turism agrement” care se constituie într-o adevărată pledoarie pentru vizitarea zonei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!