Birocraţia ridicată impusă de către cei de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Arad pentru salvarea artei şi patrimoniului? Consiliul Judeţean Arad, care are în subordine Spitalul Judeţean Arad, vrea să schimbe geamurile secţiei Pediatrie II, o clădire veche, declarată patrimoniu naţional, dar care nu a mai beneficiat de reparaţii de zeci de ani de zile. În acest sens, a fost comandată o expertiză tehnică în care se arată negru pe alb cât de binevenită ar fi o astfel de lucrare, ţinând cont de faptul că ferestrele sunt degradate într-un hal fără de hal. „Bate vântul în saloane”, după cum a spus părintele unui copil internat în Pediatrie II. Expertiza a fost realizată pentru obţinerea în regim de urgenţă a unei autorizaţii, tot în regim de urgenţă, care să permită demararea lucrărilor de înlocuire a ferestrelor. „Ţinând cont de apropierea unei perioadă de iarnă severe şi îndelungate, este imperios necesară punerea în siguranţă a anvelopei clădirii spitaliceşti existente prin înlocuirea ferestrelor existente cu ferestre noi care să asigure protecţia termică necesară”, se arată în expertiza tehnică. Tot aici s-a identificat şi soluţia de compromis, ţinând cont de faptul că imobilul este monument istoric.
„În vederea satisfacerii concomitente a cerinţelor (…) se impune punerea în siguranţă în regim de urgenţă prin măsura de primă urgenţă a înlocuirii ferestrelor de lemn actuale cu ferestre din profile PVC cu textura de lemn şi geam termopan, având caracteristicile prevăzute de normele tehnice în vigoare. Pentru asigurarea păstrării nealterate a faţadei actuale a clădirii monument istoric existente, tâmplăria nouă a ferestrelor va păstra dimensiunile, forma şi culoarea tâmplăriei actualelor ferestre”, se mai arată în expertiză. Dar Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Arad nu a fost de acord cu această expertiză.
Consiliul Judeţean Arad (CJA) a cerut un aviz consultativ şi la direcţia care, teoretic, se ocupă de protejarea monumentelor istorice. Însă răspunsul nu a fost deloc cel aşteptat. Cu toate că în expertiza tehnică se explică foarte clar urgenţa, ţinând cont de faptul că imobilul respectiv adăposteşte copii bolnavi, iar prin saloane „bate vântul” din cauza lemnului care a cedat timpului, Direcţia pentru Cultură şi Culte a dat aviz negativ. „Nu se acceptă lucrările solicitate deoarece nu se încadrează în categoria intervenţiilor în regim de urgenţă. Se recomandă restaurarea tâmplăriilor existente sau, dacă acest lucru nu este posibil, înlocuirea lor cu unele noi, din lemn, pe modelul celor originale, în baza unei documentaţii întocmită de arhitect cu drept de semnătură şi însuşită/verificată de specialist atestat de Ministerul Culturii”, se arată în răspunsul trimis către CJA de către Direcţia pentru Cultură.
Se repară
Totuşi, cei de la CJA au hotărât să treacă peste avizul negativ al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Arad, un aviz care era oricum consultativ, şi vor schimba geamurile secţiei Pediatrie II. „Au fost demarate deja procedurile de achiziţie şi în acest an vom demara lucrările de înlocuire a ferestrelor. Sperăm ca aceste lucrări să fie finalizate anul acesta, cel târziu prima lună a anului viitor”, au spus cei de la CJA. Este vorba despre înlocuirea a aproximativ 90 de ferestre.
S-a ales această variantă pentru că, din punct de vedere al preţului, este aproximativ egală ca şi valoare cu recondiţionarea. Diferenţa este că recondiţionarea ar dura mult mai mult. Iar iarna este deja aici.
Sigur mai-marii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Arad nu vor aprecia lucrările, dar cei mici internaţi în Pediatrie II şi părinţii lor vor vedea cu ochi buni înlocuirea ferestrelor chiar şi cu geamuri termopan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!