Pe 31 ianuarie 2023, Direcția Silvică Arad va organiza licitație electronică de vânzare a lemnului fasonat din fondul forestier de stat administrat de ocoalele silvice Bârzava, Beliu, Gurahonț, Iuliu Moldovan, Lipova, Radna, Săvârșin, Sebiș și Valea Mare, dar și pentru lemn din fondurile forestiere deținute de orașul Lipova și comuna Zăbrani și administrate de Ocolul Silvic Lipova. Conform anunțului publicat de Direcția Silvică și semnat de ing. Teodor Țigan, directorul acesteia, se scot la licitație 3.310 metri cubi de lemn fasonat. Cea mai mare parte a volumului de lemn este reprezentată de bușteni pentru gater – 2.948 de metri cubi. Doar 49 de metri cubi din volumul total reprezintă lemn de foc. Pe specii, cea mai mare parte a lemnului scos la licitație este de stejar – 1.802 metri cubi, urmat de fag – 929 metri cubi și tei – 246 de metri cubi.
Cele mai mari cantități de lemn fasonat scoase la licitație sunt din păduri administrate de Ocolul Silvic Lipova – peste 855 de metri cubi, respectiv Ocolul Silvic Săvârșin – 765 de metri cubi, iar cele mai mici la Ocolul Silvic Radna – 103 metri cubi și Beliu – 143 de metri cubi.
Conform anunțului celor de la Direcția Silvică, licitația electronică va avea loc pe 31 ianuarie, iar volumul de lemn fasonat rămas neadjudecat va fi negociat pe 2 februarie, cu operatorii economici care au întrunit condițiile de preselecție.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Anul trecut, Romsilva a vândut agenților economici masă lemnoasă pe picior în volum de 6,13 milioane de metri cubi, respectiv 1,1 milioane de metri cubi de lemn fasonat. Pentru lemnul pe picior, prețul mediu a fost de 326 lei/metrul cub, iar pentru cel fasonat a fost de 595 lei/metrul cub. Pentru lemnul scos la licitație de către Direcția Silvică Arad acum, criteriul de vânzare este „prețul cel mai ridicat”.
Trimite articolul
XAha, deci Tiganul de la directia silvica, ca director vinde lemnele. Si daca vin austriecii si le cumpara inseamna ca “le-au” furat?
Cam asa s-a afirmat acu` 3-4 saptamini in urma. Oare in buzunarul cui ajung banii de pe licitatie.-