Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa într-un caz de înşelăciune în care a fost implicat şi directorul general al societăţii arădene AMARAD, Miron Cheregi. Cătălin Alistar, care a înşelat mai multe persoane dându-se drept senatorul Ioan Talpeş sau ambasadorul României la Moscova, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi înşelăciune. La un moment dat, în rechizitoriul întocmit de procurorii bucureşteni, apare şi numele directorului general şi acţionarului de la AMARAD, Miron Cheregi. Şi faţă de acesta Alistar a susţinut că este senatorul Talpeş şi, lăsând să se înţeleagă că ar putea interveni în anumite licitaţii organizate de stat, a primit mai multe sume de bani care au totalizat 51.300 de lei, echivalentul a aproximativ 15.000 de euro. Conform rechizitoriului, banii au fost pretinşi de Alistar în perioada 2 septembrie 2005-11 ianuarie 2007. De asemenea, în perioada 9 septembrie 2005 – 30 iunie 2006, spunând că este „ambasadorul României la Moscova sau la Bruxelles” sau „consilierul prezidenţial Octavian Bellu”, Alistar a indus în eroare 12 persoane, obţinând de la acestea, în mod injust, peste 38.600 de lei, sub pretextul sponsorizării unor activităţi umanitare sau sportive.
Revenind la relaţia dintre Cătălin Alistar şi Miron Cheregi, primul i s-a recomandat lui Cheregi ca fiind senatorul Ioan Talpeş şi a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor persoane din conducerea unor companii naţionale sau a unor funcţionari guvernamentali sau locali, de exemplu Transgaz, E.ON Gaz, Lukoil, Petrom, ambasadorul României la Moscova, prin intermediul cărora va sprijini firmele administrate de directorul arădean în obţinerea ilegală a unor lucrări cu finanţare de la bugetul de stat, cât şi pentru oprirea unor controale sau deblocarea unor plăţi, după cum spun procurorii. Pentru tentativa lui de a câştiga ilegal licitaţii ale unor lucrări, Cheregi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.
Pe lângă această pedeapsă, directorul AMARAD va trebui să achite cheltuieli judiciare către stat în valoare de 3.000 de lei, iar „partenerul” său, Alistar, de 3.500 de lei. Totodată, instanţa a decis confiscarea specială, în folosul statului, a 5.500 de lei de la Miron Cheregi. Sentinţa nu este definitivă şi irevocabilă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Nicio reacţie
Deşi a fost contactat de cotidianul „Jurnal arădean”, prin intermediari, Miron Cheregi ne-a anunţat că nu are timp să vorbească despre acest proces şi despre decizia dată de Tribunalul Bucureşti.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!