Procurorii DNA au pierdut definitiv bătălia cu fostul director al CET Arad, Adrian Nicolae Ghilea. Deși în toamna anului trecut acesta fusese condamnat de Tribunalul Arad la închisoare pentru că a semnat un contract dezavantajos cu furnizorul de cărbune și a produs un prejudiciu de aproape 7.000.000 de lei, Curtea de Apel Timișoara l-a salvat definitiv. Ghilea a atacat sentința la Timișoara bazându-se pe decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, prin care s-a limitat pedepsirea abuzului în serviciu, respectiv s-a stabilit că abuzul în serviciu poate fi pedepsit penal doar în cazul încălcălcării unui act normativ cu rang de lege.
„Admite apelul declarat de inculpatul Ghilea Adrian Nicolae împotriva sentinţei penale nr. 327 din 30.09.2016, pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr. 769/108/2016. Desființează sentința penală apelată (…) Achită inculpatul pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, este soluția dată recent de către judecătorii Curții.
Instanța a lăsat nesoluționată acțiunea civilă privind plata prejudiciilor și a menținut sechestrul asigurator instituit în 8 februarie 2016 de Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara asupra unui imobil. Cu alte cuvinte, CET Arad poate să se judece în continuare pe cale civilă pentru a-și recupera prejudiciul.
Acuzațiile DNA
Potrivit unui comunicat al DNA transmis în luna martie 2016, faptele au fost comise de către fostul director în anul 2007. „Cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii”, Ghilea a încheiat şi semnat un act adiţional la un contract de furnizare lignit ce dezavantaja societatea. Actul stabilea că pentru livrările neachitate la termen preţul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deşi în documentul iniţial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalităţi de 0,1%/zi de întârziere în funcţie de valoarea facturii neplătite.
„Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri reactualizate pentru cantităţile de lignit livrate”, se preciza în comunicatul DNA.
Procurorii au susținut pe tot parcursul procesului că fostul director a produs în acest fel un prejudiciu de 6.847.861 lei, sumă ce a reprezentat „folos necuvenit” pentru societatea furnizoare a cărbunelui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!