Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind Gospodărirea Municipiului prevede reguli stricte de convieţuire în oraş, fapte interzise sub ameninţarea amenzilor, care pot ajunge chiar şi la 1.000 lei.
Proiectul va intra astăzi în dezbatere publică, arădenii fiind invitaţi să îşi spună părerea vineri, la ora 15, în Sala festivă a Primăriei. Aşa cum vă informam de curând în Jurnal Arădean, proiectul este o sumă de obligaţii ale arădenilor şi de fapte interzise, care se întind pe câteva zeci de pagini. Totul, sub sancţiunea amenzilor. Lăsând deoparte mulţimea de reguli de bun simţ, cum ar fi interzicerea scuipatului pe stradă, aruncarea de gunoaie pe domeniul public (inclusiv hârtiuţe sau chiştoace de ţigări),
Municipalitatea vine cu impunerea orelor generale de linişte în municipiu între 14-16 şi 22-06 şi cu reguli de trafic şi de protejare a spaţiilor verzi. Cel puţin teoretic, în cazul în care proiectul se aprobă şi administraţia reuşeşte şi să îl pună în aplicare, arădenii vor scăpa de zgomotul motoarelor turate, de covoare bătute în spatele blocurilor, iar cei care distrug spaţiile verzi vor fi obligaţi să le refacă.
Proiectul privind Gospodărirea Municipiului interzice „amplasarea bătătoarelor de covoare pe domeniul public; utilizarea domeniului public pentru diferite activităţi gospodăreşti; spălat rufe, covoare, sau obiecte de uz casnic, uscat rufe, gătit etc., spălarea autovehiculelor şi a altor mijloace de transport pe spaţiile verzi”.
Prin acest document se impun reguli chiar în curtea gospodăriilor. Neamenajarea şi neîntreţinerea spaţiilor verzi proprii: curţi, grădini interioare se sacţionează cu amendă de până la 500 lei.
Proiectul prevede şi că „în cazul afectării, distrugerii spaţiului verde sau producerii unei pagube, contravenientul va suporta contravaloarea lucrărilor de înfiinţare a zonei verzi, materialului dendrofloricol folosit sau a bunurilor afectate, în conformitate cu prevederile Legii nr.24/2007, republicată, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor”.
Fără motoare turate
Locuitorii din centrul oraşului, care deseori ne-au semnalat la redacţie problema concursurilor nocturne de maşini de pe Bulevardul Revoluţiei, pot răsufla uşuraţi. Rugăminţile lor au fost ascultate, şi au făcut, cel puţin pe hârtie, obiectul proiectului de hotărâre. „Constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional următoarele fapte: folosirea autovehiculelor cu turarea motoarelor acestora şi efectuarea de manevre prin derapaje, întoarceri bruşte pe loc, accelerări şi frânări bruşte, executate pe domeniul public intravilan al municipiului Arad, efectuate în scop de divertisment fără avizul Comisiei de Ordine Publică şi/sau al Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Arad”. Contravenţiile se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 800 lei la 2.500 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru persoanele juridice.
Drumuri curate
De asemena, punerea în circulaţie a vehiculelor de orice fel care sunt deteriorate, nu îndeplinesc condiţiile de curăţenie, poluează atmosfera sau au scurgeri de ulei sau combustibil, respectiv, murdărirea căilor publice cu orice fel de materiale: balast, mortare, noroi, betoane, deşeuri sau alte materiale, precum şi cu produse agricole, deşeuri petroliere şi uleiuri industriale, se sancţionează cu amendă.
Pe toate planurile
Proiectul prevede sute de obligaţii ce ţin de administrarea domeniului public, obligaţii la executarea de lucrări de construcţii, gestionarea deşeurilor, reguli privind deţinerea animalelor de fermă şi a celor de companie, administrarea spaţiilor verzi, combaterea dăunătorilor, întreţinerea drumurilor, reguli privind transportul în comun, protecţia sanitară publică, urbanism, fond locativ, publicitate, apă şi canalizare, energie termică, iluminat public şi… zgomot.
Bani grei
De departe, cea mai „costisitoare” obligaţie impusă de regulament este cea de a executa lucrările de renovare a faţadelor imobilelor cu o periodicitate de 10 ani, fiind interzisă renovarea a doar unui nivel din clădire. Amenzile instituite ajung până la 2.500 lei pentru persoane juridice şi până la 1.000 lei pentru persoane fizice.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!