ARAD. Discriminare la angajare? Sunt destui arădeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă care acuză lipsa de egalitate cu care sunt trataţi. Problema oamenilor are legătură cu vârsta: angajatorii îi preferă pe cei mai tineri, în detrimentul celor care sunt mai aproape de vârsta pensionării.
„Am 52 de ani, sunt şomer şi caut de lucru. Majoritatea anunţurilor de angajare sunt condiţionate de vârstă. Se caută doar bărbaţi de 30-40 de ani. Dacă ai mai mult de atât, şansele de a-ţi găsi un serviciu sunt aproape nule. Ce se întâmplă cu noi, cei care avem mai mult de 40 de ani? Noi nu trebuie să mâncăm, nu trebuie să trăim? Trebuie să murim?” – întreabă Lucian T., unul din cititorii noştri.
El vrea să ştie dacă anunţurile de angajare în care apare condiţionarea legată de vârstă sunt legale şi care este poziţia Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) în legătură cu această situaţie.
Interzis prin lege!
Orice tip de discriminare, inclusiv cea bazată pe criteriul vârstei, este interzisă. În susţinerea acestei afirmaţii, inspectorul şef al ITM Arad, Valentin Vanci, invocă art.5 alin.2-4 din Codul Muncii (Legea 53/2003) care defineşte discriminarea directă şi indirectă făcând referire la criteriile care stau la baza acestor discriminări, astfel: „(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă. (3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin.(2) care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii. (4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin.(2), dar care produc efectele unei discriminări directe”.
Reclamaţii
Arădenii care se se simt discriminaţi, se pot adresa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Din păcate, nu există un Birou Teritorial care să deservească judeţul nostru, dar se pot transmite sesizări direct la sediul central al CNCD din Bucureşti, Piaţa Valter Mărăcineanu nr.1-3, sector 1 (telefon: 021-312.65.78, 021-312.65.79, fax: 021-312.65.85, email: support@cncd.org.ro).
Citiți principiile noastre de moderare aici!