Nu a început ușor „Discuţia Secretă”, dar ce discuţie secretă începe ușor? Curtea interioară a Cinematografului Arta promitea un eveniment aparte, așa cum sunt cele în care literatura e capul de afiș, stilat, occidental, cald. Însă prima provocare din cadrul discuției din acest an, cea de miercuri seara, te-a băgat direct în „Arest”, al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn. Două ore şi zece minute de chin românesc, de durere și nedreptate, filmat în mare parte într-o singură cameră, cu o mână de actori. Suficient, însă, pentru a contura o imagine pe care noi, românii, ăștia nițel mai în vârstă, nu avem cum să o uităm: epoca comunistă cu toate terorile sale, acea epocă care ne-a transformat mai pe toți în fie torționari, fie victime, dar mai cu seamă informatori/colaboratori. O poveste poate greu de înţeles pentru alţii, care n-au trăit cu frica în sân înainte de 1989, care n-au bifat cărţile Memorialului Durerii și care nu au plâns pe holurile muzeului gândit de Doina Cornea, dar încă atât de actuală în durere pentru noi.
Jucat magistral de Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu, filmul relatează întâmplările prin care trece arhitectul Dinu Neagu în august 1983 când, aflându-se împreună cu soţia şi cei doi copii pe o plajă de nudişti din apropierea unei zone industriale, este luat de doi securişti la Bucureşti pentru a da o declaraţie, dus în arestul miliţiei, unde Neagu face cunoştinţă cu Vali, deţinut de drept comun, folosit ca torţionar de Securitate în schimbul unor favoruri.
După două ore şi zece minute de nedreptate, frică şi bătaie şi după o discuţie la liber despre film cu regizorul Andrei Cohn, publicul a fost mutat într-o altă curte interioară, de data aceasta la Joy’s, unde scriitorii Bogdan Coșa, Mina Decu, Jesica Baciu, Irina Bruma, Veronica Ștefăneț și Marin Mălaicu-Hondrari şi-au spus, sau mai degrabă citit, poveştile. Atmosfera s-a transformat brusc într-una de basm nocturn şi „noir”, peste toate „așternându-se” poetic, am spune, și cele două scurt metraje proiectate în prima seară de festival: Duminică (17 minute) și Kazimir (23 minute), în prezența regizorului Dorian Boguță.
Cum continuă Discuția secretă din acest an?
Joi, de la ora 19, la Arta va fi proiectat, tot în premieră, filmul „Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu. Marin Mălaicu-Hondrari, scenaristul filmului, va răspunde întrebărilor publicului. Și, din nou, publicul se va muta, de la ora 22, la Cafeneaua literară Joy s, pentru încă o seară caldă, desprinsă parcă dintr-un alt univers. La etaj, va avea loc inaugurarea expoziției de fotografie Floarea din mlaștină, a lui Dani Gherca. Și tot seara și tot în Joy’s vor avea loc lecturile publice ale lui Alin Ioan, Cosmin Leucuța, Evelin Márton, Robert G. Elekes, Vlad Drăgoi și Dan Coman. Două scurt metraje sunt dedicate zilei de joi: O vacanță la mare și Work in progress, în prezența regizoarei Cristina Groșan.
Vinerea îi va aduce, de la ora 22, în Cafeneaua literară Joy’s, pe Ioan Peter Pit, Emanuela Iurkin, Stelian Müller, Diana Geacăr și Dan Lungu, dar și peliculele FOMI și Pădurarul, ce vor fi proiectate în prezența regizorului Norbert Fodor și producătoarei Anda Ionescu. Tot acolo va avea loc și Beatwándor show. Sâmbăta veți avea ultima șansă să luați parte la Discuția Secretă. Ultima zi de festival va aduce la Cinema Arta fragmente din cea mai recentă peliculă a lui Cristi Puiu – Malmkrog, de la ora 19. Seara îi va găsi în Joy’s pe Cristina Ispas, Raluca Nagy, Andrei Dósa, Radu Vancu și Ágnes Kali, tot acolo fiind proiectate și filmele Nina și Despre noi, în prezența regizoarei Ruxandra Ghițescu și producătoarei Anda Ionescu.
Final cu Grand Prix
Festivalul de literatură și cinema Discuția secretă vine ca atare să te provoace cu mai bine de 30 de artiști invitați, scriitori, regizori, scenariști, actori, producători. Şi nu se încheie oricum ci, hai să-i zicem, „apoteotic”: sâmbătă, la miezul nopții, va fi decernat și Discuția Secretă Grand Prix – cea mai bună carte a anului 2018. Din juriul acestui concurs fac parte scriitorii Lavinia Braniște, Cristina Ispas și Bogdan Coșa.
FOTO: C. HORD
Citiți principiile noastre de moderare aici!