Clădirea artiștilor plastici din Arad ar putea fi demolată degeaba, dacă e să ne luăm după ultimele afirmații pe care le-a făcut sculptorul Florin Codre, cel care a realizat Monumentul Mariii Uniri. Conctatat de Jurnal Arădean și Aradon, artistul a făcut niște declarații surprinzătoare, lăsând să se înțeleagă că nu va aduce piesele la Arad.
Dialog cu artistul
L-am întrebat de Florin Codre dacă a început procedurile de transport a monumentului, însă acesta s-a arătat iritat. „Ca să fac ce, domnule?”. I-am spus că Ministerul Culturii a anunțat că va prelua un teren de la municipalitatea arădeană pentru a se executa lucrările. „Nu, domnule, prostii tot ce v-a transmis ministerul sunt prostii! Sunteți dezinformați total. Ca să vă informați, trebuie luate lucrurile de la capăt. Ministerul e dat în judecată de către mine pentru că acel contract pe care îl are cu mine s-a făcut acum două zeci de mii de ani, lucrurile s-au schimbat, locul s-a schimbat (de amplasare – n.r.), totul s-a schimbat și așa mai departe. Da? Nu se poate aplica un contract făcut acum zece ani pentru situația din România de astăzi. Deci sunt prostii, în sfârșit, dumneavoastră sunteți în general superficiali, nu vă interesează nimic, în realitate, vreți să dați bombe, ei, dați bombe în continuare”, ne-a răspuns artistul.
Întrebat dacă putem înțelege că nu va transporta la Arad monumentul, sculptorul a spus: „Domnule, nu știu ce se va întâmpla și nu știe nimeni ce se va întâmpla. Nu știu dacă transport eu sau transportă ei sau transportă cine l-o transporta. Deocamdată, domnule, nu puteți da o informație precisă deocamdată”.
Chiar dacă la Arad va începe demolarea unei clădiri, pentru a se face loc monumentului, artistul nu e deloc impresionat și dă de înțeles că nu e de acord cu noul amplasament: „Bine, domnule, treaba lor dacă demolează. Dar pe mine m-a întrebat cineva unde poate să stea monumentul ăsta? Conceptul Monumentului Unirii e treaba autorităților locale? Domnule, știi ceva? Scrieți ce vreți că oricum vă bateți joc de adevăr, așa că scrieți ce vreți!”
De neînţeles…
Având în vedere noile declarații ale artistului în vârstă de 75 de ani, riscul ca acest monument să nu fie amplasat în Arad nici cu ocazia Centenarului este unul foarte mare. Este totuși de neînțeles de ce Ministerul Culturii nu trece la executarea silită a artistului, având în vedere sentința definitivă pe care a obținut-o. Vă amintim că, în 2013, Ministerul Culturii l-a chemat în instanță pe sculptor, iar în toamna anului 2015 Tribunalul București l-a obligat să transporte și să amplaseze monumentul în Arad pe propria cheltuială. Soluția a rămas definitivă în 2016, în urma deciziei Curții de Apel București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!