Mediul economic arădean a pierdut, în fiecare zi, din ultimii 20 de ani, în medie, câte trei agenţi economici. Din lipsă de lichidităţi sau comenzi, arădenii deţinători de societăţi comerciale au decis să tragă obloanele peste afacerile dezvoltate şi să se reorienteze, lăsând loc altora pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial.
Deschiderea graniţelor, libera circulaţie a mărfurilor, sau pur şi simplu mirajul occidentului au făcut ca, după decembrie 1990, să apară zeci de mii de firme pe piaţa economică arădeană. Din păcate şi decepţia succesului în afaceri a venit la fel de rapid.
Din decembrie 1990 până în octombrie 2011, arădenii au înmatriculat 53.502 societăţi, potrivit Registrului Comerţului, însă aproape 22 de mii au sfârşit prin a fi radiate.
Situaţia a fost, însă, ceva mai grea pentru întreprinzători în ultimii ani când criza mondială a făcut ca numărul înmatriculărilor să fie egal sau chiar depăşit de cel al radierilor. În luna octombrie a acestui an, ultima raportată, Aradul a pierdut 119 societăţi, în timp ce alte 197 au apărut pe piaţă. Semnele ar indica o revenire a încrederii în investiţiile antreprenoriale, dar, cu toate acestea, nu se poate spune că arădenii se lansează în investiţii importante. Nici străinii nu mai aduc capital important în economia arădeană, chiar dacă numărul societăţilor cu capital străin care intră în Arad este de ordinul zecilor în fiecare lună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!