S-a parafat reducerea cheltuielilor şi a posturilor în instituţiile subordonate Consiliului Judeţean. În cadrul şedinţei CJA de ieri au fost îngămădite toate proiectele care vizează reducerile impuse de Ordonanţa 63 – la toate instituţiile subordonate şi la societăţile la care CJA este acţionar majoritar.
La momentul votului, aleşii judeţeni nu au zăbăvit prea mult asupra proiectelor de hotărâre care vizează reducerea de personal şi a cheltuielilor la instituţii şi societăţi. Toate proiectele au fost aprobate, iar majoritatea covârşitoare a fost aprobată în unanimitate, probabil şi pentru că administraţia a fost pusă în faţa faptului împlinit, prin Ordonanţa amintită. Din cele peste 10 proiecte care vizau reduceri şi disponbilizări, doar cazul Direcţiei Publice de Pază, de unde se vor da afară cei mai mulţi oameni, precum şi cel al preluării Şcolii Populare de Artă de către Centrul Cultural Judeţean Arad au provocat un oarecare interes.
De pe ordinea de zi a lipsit însă un singur proiect: cel de reducere a posturilor din cadrul Consiliului Judeţean. Potrivit informaţiilor furnizate de Nicolae Ioţcu, însă, motivul este unul obiectiv: noua organigramă a CJA trebuie să primească avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici înainte de a fi supusă la vot, iar Aradul este programat la Bucureşti, cu organigrama la avizat, abia peste câteva zile. Din aparatul propriu al CJA se vor reduce nouă posturi.
Disponibilizările de la Direcţia de Pază şi de la Şcoala Populară de Artă au fost cele nu au reuşit să adune unanimităţi, dar tot au fost aprobate. Reducerile din cadrul Direcţiei Publice de Pază au fost primele într-adevăr dezbătute în cadrul şedinţei. Preşedintele CJA a subliniat faptul că, potrivit legii, Direcţia de Pază poate avea 91 de angajaţi. „În structură, rămâne şeful direcţiei, având angajaţi foştii gardieni publici, care vor asigura paza la Consiliul Judeţean, la Direcţia pentru protecţia copilului şi la câteva instituţii subordonate CJA. Societăţile comerciale din subordinea CJA vor încheia contracte cu firme de pază”, a declarat Ioţcu.
Gheorghe Sabău l-a întrebat pe Nicolae Ioţcu dacă „oferim vreo alternativă celor 140 de oameni sau vor îngroşa rândurile şomerilor” iar preşedintele i-a răspuns că „potrivit legii, de la 1 ianuarie, consiliile locale au posibilitatea de a-şi angaja acei oameni care asigură paza, ca şi poliţişti comunitari, dacă şi-i doresc”. În judeţul Arad, 16 primării erau păzite de gardieni.
Direcţia Publică de Pază avea până ieri o structură de 408 posturi, dintre care 268 vacante şi 140 ocupate. Ieri s-a decis un maxim de 89 de angajaţi, dintre care 3 la Compartimentul Administrativ şi 86 de persoane la Serviciul de Pază. Secţia Croitorie îşi încetează activitatea.
Economii la pază
Locul gardienilor va fi luat, de exemplu, la Unitatea Medico-Socială Ghioroc, de un sistem de pază. Potrivit lui Nicolae Ioţcu, cu o investiţie de 3.000 lei, cât costă sistemul, se va face o economie de 50.000 lei pe an. Şi la Spitalul Judeţean s-a găsit o variantă de asigurare a pazei, spune preşedintele CJA, prin renunţarea la firma de pază din Giurgiu, care va aduce la economii estimate la 400.000 lei pe an.
O altă problemă discutată în CJA a fost cea a Şcolii Populare de Artă. Centrul Cultural va prelua activitatea Şcolii Populare de Arte „prin înfiinţarea în cadrul Centrului Cultural a unei structuri denumită Serviciul Şcoala Populară de Arte, compus din 13 posturi, din care 12 posturi de profesori preluaţi de la Şcoala Populară de Arte şi un post vacant de şef serviciu, care se va ocupa prin concurs”, potrivit documentaţiei publicate de CJA. Structurile vor rămâne cu nici jumătate din numărul angajaţilor de până acum. Numărul de posturi scade de la 72 la 33,5. Ce-i drept, sunt contabilizate la reduceri şi posturile vacante. Teodor Vesa a cerut executivului ca „această şcoală să nu devină o groapă de gunoi”. Nicolae Ioţcu a subliniat că nu se dă afară niciun profesor angajat al Şcolii Populare de Artă. Iar celorlaţi profesori, care au contractul de muncă cu normă întreagă la Liceul de Artă Sabin Drăgoi, vor fi plătiţi din cotizaţiile elevilor, în funcţie de numărul de cursanţi, şi nu cu ora, ca până acum.
Vot pentru Rapsozi
În documentaţia publicată iniţial se intenţiona disponiblizarea Rapsozilor Zărandului: „Serviciul Ansamblul Profesionist Rapsozii Zărandului (serviciu aflat în cadrul Şcolii Populare de Artă), compus din 10 posturi, 6 ocupate şi 4 vacante, se reduce în totalitate”, se preciza în documentaţie. Totuşi, Nicolae Ioţcu a făcut un amendament, înainte de a supune proiectul la vot (aprobat de aleşi), prin care trei dintre oamenii angajaţi la serviciul Rapsozii Zărandului vor ocupa posturi în biroul de conservare şi promovare a culturii tradiţionale în cadrul Centrului Cultural Judeţean. Ceilalţi membrii ai ansamblului, a spus preşedintele CJA, sunt angajaţi cu carte de muncă la Filarmonică şi doar cu normă redusă la Şcoala de artă.
Simona Butaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!