ARAD. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat, recent, într-un cadru solemn, la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, d-lui Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rector fondator – Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Medalia şi Diploma Omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, cu ocazia anului omagial „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, la împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de la Mediolanum.
Medalia şi Diploma omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” au fost acordate în semn de respect pentru activitatea d-lui Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rector Fondator – Preşedintele UVVG, desfăşurată în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi a Bisericii Ortodoxe Române.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost prima Universitate care a introdus în curricula Universităţii cursuri privind religia, studenţii putând opta pentru a urma cursuri de religie în funcţie de confesiunea din care fac parte.
Ca expresie a ataşamentului şi a contribuţiei aduse în cadrul Bisericii Ortodoxe, respectiv a Eparhiei Aradului, dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost ales membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei, respectiv a Arhiepiscopiei Aradului, în mai multe legislaturi. A făcut parte, de asemenea, şi din Consiliul Eparhial fiind raportorul Comisiei culturale a Adunării Eparhiale, calitate pe care a deţinut-o în permanenţă cât a avut mandat în Adunarea Eparhială.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rector fondator – Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, în calitatea de membru al Adunării Eparhiale a fost ales şi membru în Consiliul Eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Aradului. Din această poziţie, în mai multe legislaturi, dl. profesor Aurel Ardelean a fost ales membru al Adunării Naţionale Bisericeşti ca reprezentant al Arhiepiscopiei Aradului.
Activitatea d-lui profesor Aurel Ardelean, în cadrul structurilor ierarhice ale Arhiepiscopiei Aradului şi ale Patriarhiei Române, s-a concretizat în înfiinţarea centrului „Vasile Goldiş”, în cadrul Centrului Eparhial cu sediul la Arhiepiscopia Aradului, pentru studiul documentelor arhivei Arhiepiscopiei. Intervenţiile domniei sale sau fost salutare şi decisive în ridicarea Episcopiei Aradului la rangul de Arhiepiscopie, precum şi datorită parteneriatului de excepţie pe care l-a ridicat între Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Arhiepiscopia Aradului, parteneriat rezultat şi din calitatea pe care o deţine Arhiepiscopul Timotei Seviciu, de membru fondator al Universităţii.
La festivitatea omagială dedicată împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire, Înalt Preasfinţitul Timotei Seviciu, în răspunsul adresat, în urma conferirii Medaliei şi Diplomei „95 de ani de la Marea Unire”, a specificat importanţa legăturii dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului ca o împlinire a dezideratului lui Vasile Goldiş de a pune bazele unui învăţământ universitar la Arad axat pe principiile şi valorile moralei creştine. Înalt Preasfinţitul Timotei Seviciu a subliniat faptul că prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rectorul fondator – Preşedintele Universităţii, continuă aceste legături pe care Vasile Goldiş, în calitate de secretar consistorial le-a avut cu Episcopia şi cu episcopii de la Arad, exprimându-şi întreaga gratitudine faţă de faptul că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prin rectorul fondator, cooptează în acţiunile de largă deschidere ale Universităţii şi Episcopia, Eparhia Ortodoxă.
La festivitatea de oferire a premiilor academice din cadrul „Galei Premiilor Academice 2013”, organizată în Aula „Ştefan Cicio Pop”, din cadrul UVVG, când Înalt Preasfinţitului Timotei Seviciu i s-a acordat o diplomă pentru activitatea depusă la promovarea imaginii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Arhiepiscopul Aradului a scos în evidenţă legătura pe care Universitatea o are cu Centrul Eparhial, exprimată între altele şi prin faptul că Patriarhul României este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” iar profesorul Aurel Ardelean a fost răsplătit, în acest an, pentru activitatea depusă în arealul Bisericii Ortodoxe Române cu cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române pentru laici, Diploma Omagială „Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena”, conferită într-un cadru festiv la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!