Spitalul Matern din Arad a primit, în cursul lunii decembrie 2009, distincţia „Spital prieten al copilului”. Titlul e cu atât mai valoros cu cât vine din partea Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite – adică UNICEF.
„E o realizare mare din punctul nostru de vedere. Este pentru prima dată când o instituţie medicală arădeană e nominalizată de UNICEF. E un lucru deosebit, e o recunoaştere internaţională adusă maternităţii arădene, ceea ce nu e puţin lucru” – punctează dr. Sorin Prişcă, managerul spitalului. El consideră că meritul obţinerii acestei distincţii îi aparţine în proporţie covârşitoare secţiei de neonatologie. Pentru că titlul a fost acordat pentru activitatea de promovare a alăptării la sân, pe care spitalul o desfăşoară, de ani de zile.
„Noi procedăm într-un ciclu complet: avem «şcoala mamei» – un compartiment care se ocupă de pregătirea mamei, a cuplului în vederea naşterii – unde începe pledoaria pentru alăptatul la sân. Urmează naşterea şi, apoi, compartimentul de rooming care înseamnă că mama stă cu copilul în acelaşi salon. Această metodă o ajută pe mamă să fie complet pregătită pentru asistenţa copilului. Acest ciclu în care se pledează pentru alăptatul natural a beneficiat de recunoaşterea UNICEF” – explică dr. Prişcă.
Beneficii
În ceea ce priveşte beneficiile ce decurg din acordarea distincţiei unicef, managerul Spitalului Matern zice că nu le poate cuantifica. „E o realizare ce atrage după sine îmbunătăţirea relaţiilor internaţionale, dar şi creşterea sprijinului în ceea ce priveşte dotarea. În plus, noi vom anunţa Ministerul Sănătăţii şi sperăm ca asta să îmbunătăţească şi finanţarea noastră. Teoretic sunt multe beneficii, dar n-aş vrea să le avansez până nu devin şi practice” – conchide dr. Sorin Prişcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!